Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tio stora profiler som spelat i Båstad

Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN
Serena Williams i Båstad 2015.Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Den svenska tennisikonen Björn Borg minglar med tävlingschefen Christer Hult och skidlegendaren Ingemar Stenmark.Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN

Flera stora profiler har spelat på centrecourten i Båstad.

Här är tio stora dam- och herrspelare som varit med genom åren.

Damturneringen

Serena Williams har tagit en paus från tennisen medan hon väntar sitt första barn.Foto: ADAM IHSE / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Serena Williams, 35, USA

Världens bästa damspelare genom tiderna har skapat både positiva och tråkigare rubriker i Båstad. 2013 vann Williams turneringen och drog storpublik till centrecourten för att se den hårdslående amerikanskan som vunnit 23 (!) grand slam-turneringar i karriären. 2015 tvingades däremot Williams dra sig ur turneringen på grund av en armbågsskada. Just nu har Serena Williams tagit en paus från tennis eftersom hon väntar sitt första barn.

 

Caroline Wozniacki.Foto: HAN YAN / STELLA PICTURE B950

Caroline Wozniacki, 27, Danmark

Den 27-åriga danskan har tillhört toppen av damtennisen i många år, har nått två grand slam-finaler (i US Open) men väntar på sin första triumf i Båstad där hon föll i finalen 2009. Det går dock ingen nöd på förstaseedade Wozniacki. Den populära danskan, som numera är tillsammans med NBA-proffset David Lee, har enligt People en beräknad förmögenhet på 185 miljoner dollar (cirka 1,5 miljarder kronor) från bland annat tennisen, sponsring och välskötta aktieplaceringar. Hon äger en hamburgerkedja och ett fotbollslag och har lanserat såväl en egen parfym, klädmärke som en spritsort.

 

Angelique Kerber i Båstad 2016.Foto: TOMAS LEPRINCE

Angelique Kerber, 29, Tyskland

Det stora affischnamnet i fjolårets turnering i sin fjärde start i Båstad, men den då förstaseedade tyskan tvingades att bryta turneringen redan inför sin andra match på grund av skada. En månad efter Båstad-avhoppet i fjol tog Kerber hem US Open och klev upp som ny världsetta.

 

Sverigeeettan Johanna Larsson.Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅN

Johanna Larsson, 28, Sverige

Tog hem turneringen i både singel och dubbel 2015 genom att besegra regerande mästarinnan Mona Barthel i singelfinalen och vinna dubbelfinalen ihop med radarpartnern Kiki Bertens. Sverigeettan är ett av de stora namnen även i årets turnering och går in i turneringen efter att ha vunnit dubbelturneringen i Gstaad i helgen.

 

Foto: RICKARD NILSSON / © BILDBYRÅN

Flavia Pennetta, 35, Italien

2008 och 2009 vann italienskan dubbelturneringen i Båstad tillsammans med Gisela Dulko. 2011 rankades Pennetta som världsetta i just dubbel. Men hon har även nått stora framgångar i singel. 2015 slog Pennetta barndomskompisen Roberta Vinci i US Open-finalen och rankades som bäst sexa i världen i singel. Avslutade karriären efter den säsongen. Adlades av Italiens president 2007.

 

Herrturneringen

Björn Borg och Lennart Bergelin i Båstad 1979.Foto: ARNE FORSELL / ARNE FORSELL BILDBYRÅN

Björn Borg, 61, Sverige

Sveriges mest kände idrottsman genom tiderna tillsammans med Ingemar Stenmark och Zlatan Ibrahimovic. Sex titlar i Franska öppna och fem raka Wimbledonpokaler blev det för tennisvirtuosen från Södertälje som även vann Båstad tre gånger (1974, 1978 och 1979), avslutade karriären som 28-åring när han stod på toppen, satsade på modebranschen efter tenniskarriären och numera stöttar sonen Leo, 14 år, i hans unga tenniskarriär.

 

Rafael Nadal i Båstad 2005.Foto: ARNE FORSELL / © BILDBYRÅN

Rafael Nadal, 31, Spanien

Ett av den moderna tennisens allra största namn med sina tio titlar i Franska öppna, två i Wimbledon, två i US Open och en i Australiska Öppna. Blev redan 2003 som 19–åring stor publikfavorit på centercourten under sitt första besök och vann två år senare. Federers stora rival – och man kan bara undra vad som hade hänt om Nadal sluppit skadorna. Är ett drömnamn för arrangörerna att få tillbaka, men hittills har inte tajmingen stämt.

 

Ilie Nastase.Foto: ARNE FORSELL / © BILDBYRÅN

Ilie Nastase, 71, Rumänien

En artist och humörspelare som har vunnit både Franska öppna, US Open, totalt 58 singeltitlar, invald i tennisens Hall of fame sedan 1991 och var rankad som världsetta 1973. Men 71-åringen är också en av tennisens kanske allra mest kontroversiella figurer. Nyligen inblandad i både rasistiska uttalanden och sexuella trakasserier. Är avstängd från officiella roller i tennisen till 2021 och har fått dryga böter. Var även på banan involverad i en del bråk med linjedomare, publik och andra under sin tid som aktiv.

 

Carlos Moya ingår numera i Rafael Nadals tränarteam.Foto: ARNE FORSELL / © BILDBYRÅN

Carlos Móya, 40, Spanien

Spanjoren som i dag ingår i Rafael Nadals tränarstab fick sitt stora genombrott 1997 när han tog sig till final i Australiska öppna. Moya slog ut regerande mästaren Boris Becker i första omgången och bockade sedan av Jonas Björkman och Michael Chang innan Pete Sampras blev för svår. Vann sedan Franska öppna året därpå, var världsetta 1999 i två veckor och vann turneringen i Båstad 2002.

 

Stefan Edberg bor numera i Växjö.Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅN

Stefan Edberg, 51, Sverige

Backhandspecialisten från Västervik var och är hittills den ende som vunnit alla Grand Slam–tävlingar på juniornivå under samma år. Edbergs seniorkarriär var inte sämre – världsetta, dubbla vinster i Australiska öppna, US Open och Wimbledon samt fyra Davis Cup–titlar gör honom till en av sportens absolut största namn. Har fått ATP:s spelarpris för sportsligt uppträdande uppkallat efter sig. Var tränare för Roger Federer under närmare två års tid. Bor i dag i Växjö och är stor supporter till Leeds United och SHL-laget Växjö Lakers.