OVÄNTAT VAL. 18-årige Hampus Melén blev överraskad av Detroits intresse. "Det kom lite som en chock det här", säger han.
OVÄNTAT VAL. 18-årige Hampus Melén blev överraskad av Detroits intresse. "Det kom lite som en chock det här", säger han.

Tingsryds doldis ska bli guldklimp i Detroit

Publicerad

I NHL-draftens sjunde runda gick Tingsryds doldis Hampus Melén, 18 till Detroit Red Wings. Bakom draftvalet står lagets Europa-scout Håkan Andersson.

Och han har hittat guldklimpar sent i draften förr.

- Det är en talangfull spelare vi fick i sjunde rundan, säger han.

Som 199:a totalt ropades Hampus Meléns namn ut i NHL-draftens sjunde runda.

En skräll då Melén inte gjort en A-lagsmatch för Tingsryd än så länge, utan spenderat största delen av sin säsong med juniorerna.

- Jag såg Hampus i J18-laget och han såg spännande ut. Han är stor och bra med pucken, säger Håkan Andersson.

Ett annat av Anderssons fynd, Henrik Zetterberg gick också sent i draften, på plats 210 totalt 1999. Men några liknelser mellan de två spelarna vill han inte göra.

- Det skulle bara vara taskigt mot Hampus. Det han måste tänka på nu är att jobba stenhårt och lägga på sig ordentligt med muskler.

Red Wings äger rättigheterna till spelaren i fyra år och kommer efter den tiden avgöra om de vill skriva kontrakt med honom eller inte.

"Kom som en chock"

Under tiden garanterar Andersson att de kommer hjälpa spelaren så mycket som möjligt. Han hoppas att Hampus Melén ska visa sig att vara ett nytt drömfynd.

- Vi hoppas på alla draftval vi gör. Nu räknar jag med att han gör en bra säsong med J 20-laget.

Huvudpersonen själv, Hampus Melén, var inte på plats i USA när det stod klart att han hade draftats. I stället var han hemma hos en kompis, och ingen av dem var förberedda på beskedet.

- Det kom lite som en chock det här. Vi blev glada förstås, det är en dröm jag haft sen jag visste vad draften var för något, berättar han.

Målet i år: En A-lagsmatch

Efter beskedet har Melén överrösts med gratulationer på alla håll och kanter. Från telefonsamtal och sms, till facebook och twitter.

Någon som inte var chockad var Patric Larsson, ledare för Tingsryds sportgrupp.

- Typiskt Håkan Andersson-val, säger han.

- Men Hampus har sköna moves och handleder. Nu ska han bara skynda långsamt. Vi i Tingsryd kommer självklart hjälpa honom på vägen. Nu är det mest upp till honom, avslutar Larsson.

Hampus Melén förbereder sig på att åka till ett camp med laget i mitten av juli. Därefter blir det fortsatt spel med Tingsryd. Fast han erkänner att det kunde ha blivit annorlunda.

- Jag har haft anbud från andra klubbar, kan inte säga vilka. Men jag ville inte flytta så vi stannande.

Var det klubbar från elitserien?

- Ja, det var det.

Efter att ha spenderat merparten av sin säsong med J 18-laget så hoppas Melén nu ta steget upp till J 20, och kanske även ett ytterligare steg.

- Jag har som mål att vara med i någon A-lagsmatch i år.

Därifrån ska resan mot NHL-drömmen ta nästa steg, detta efter samråd med Håkan Andersson.

- Jag pratade med honom dagen efter draften, han sa till mig att alltid jobba hårt och inte försöka mig på något dumt utan bara spela mitt spel.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag