Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Vet om riskerna när man flyttar dit”

Mikael Pernfors fick sitt stora genombrott när han gick till final i Franska öppna 1986. 

Nu lever han familjeliv i Florida - med ett ständigt hot om naturkatastrofer.

– Man vet riskerna när man flyttar hit, och förhoppningsvis hinner man ta sig härifrån i tid, säger tennisikonen som också berättar om när han tävlade med Teemu Selänne, vänskapen till familjen Parnevik och de egendesignade klockorna. 

Mikaels fru Kristina, son Figge och dotter Bella.Foto: Privat.
Mikael Pernfors spelar i dag veterantennis. Foto: Privat.
Mikael Pernfors. Foto: ARNE FORSELL / © BILDBYRÅN

Finalplatsen i Franska öppna 1986 förändrade Mikael Pernfors karriär. Han var redan etablerad tennisspelare och på ATP-touren sedan året innan men det skulle ändå bli den svenska stjärnans genombrott.

På andra sidan stod världsettan van Lendl. 

– Någonstans visste jag att jag inte skulle orka mot honom och var nöjd över att ha kommit så långt, erinrar han sig. 

– Det finns inte så mycket att säga om det. Vi spelade en rätt bra match, det kändes jämnare än siffrorna. 

Matchen slutade 6-3, 6-2, 6-4. Och några månader senare hade han klättrat till en tionde plats på världsrankingen. 

– Jag ska inte säga att det blev en helt ny värld men det blev annorlunda utanför banan med media och sponsorer. Jag blev ett namn i tennisvärlden. 

33 år senare är Mikael Pernfors tillbaka i Paris. 

Nu för att spela veterantennis med Mats Wilander. 

När Kvällsposten pratar med Mikael Pernfors, 55 år, har de vunnit första matchen och leder den andra som har blivit uppskjuten på grund av regn. 

– Det är alltid kul att komma tillbaka hit. Som vanligt med grand slam är det mycket spelare och mycket action runtomkring.  

Jag tänker att det är din favorit av grand slam-turneringarna...? 

– Om jag absolut måste välja och bara får åka tillbaka till en skulle jag ta Wimbledon. Jag vet inte om det är traditionen, gräset eller anläggningen men den är väldigt speciell. 

Fick fly från huset under stormen

Mikael Pernfors bor sedan många år tillbaka i USA, närmare bestämt i Vero Beach i Florida. Ett område som drabbats hårt av upprepade stormoväder. 

Senast tvingades förra tennisstjärnans fru och barn fly från deras hus. 

– Jag var inte hemma men de fick flytta till vänner på Västkusten. Det blev översvämningar i vårt område men vårt hus klarade sig. Vi slapp det mesta. 

Hur kändes det? 

– Man vet riskerna när man flyttar dit och jag känner att man mår så bra där när det inte är problem och förhoppningsvis hinner man ta sig därifrån i tid. Jag är inte så orolig för vårt hus, det är fast i marken och byggt för att klara av det. 

– Sedan får man hoppas att samhället inte fått så många smällar. Det är oftast störst problem efter, att det inte finns el, vatten eller mat. Men vi har aldrig drabbats personligen. 

Kan du sakna Sverige? 

– Jag är här på sommaren så jag känner inte att jag saknar Sverige på det stora hela men jag trivs bra när jag får åka hem. 

– Jag reser runt tre månader om året. 

Involverad i tennisveckan

I Sverige är Mikael Pernfors bland annat involverad i tennisveckan i Båstad och Stockholm Open. 

Sedan spelar han veterantennis och gör välgörenhetsengagemang. 

– De saker som jag gör internationellt med tennisen i dag är ofta med spelare som vunnit mycket mer än vad jag har gjort, de har mellan två och tio Grand Slam-segrar. Jag ligger inte så högt och kan vara ganska ointressant men jag älskar att spela fortfarande och gör det när läge finns. 

Berätta om när du spelade med den finska hockeykungen Teemu Selänne...

– Det var i Finland häromåret men jag skadade mig så vi fick inte avsluta det. Det var fantastiskt roligt att träffa honom, vi kom väldigt bra överens och han var jättetrevlig. 

– Det var mitt fel att vi inte vann så jag hoppas att vi får chansen till revansch. 

Mikael Pernfors liv i Florida

Hur ser ditt liv ut annars i Florida? 

– Jag har två barn som är 15 och 10 år så det är mycket logistik att köra runt och hålla ordning på dem. Även om vi bor i ett litet samhälle så kan man inte släppa ut barnen själv att cykla till skolan eller träning utan det blir mycket körande. Men det är livet. Jag älskar att umgås med mina barn och när jag är hemma kan jag spendera mer tid med min fru och våra barn. 

Umgås du med familjen Parnevik? 

– Ja, det händer då och då att man får en liten golflektion och trevlig middag där. Vi pratade också om att vi skulle göra något i deras realityserie men det passade inte i mitt schema.

Vid sidan om tennisen har han också ett företag ihop med Jesper Parnevik och Mats Wilander som gör baseballkepsar, hattar och företagskläder. 

Dessutom har han precis börjat jobba med ett klockföretag som låter honom designa egna klockor. 

– Det är jätteroligt. Jag har alltid varit intresserad av klockor. 

Behöver du jobba? 

– Ja, jag kan inte pensionera mig. Så mycket pengar har jag inte tjänat i karriären och jag har inget i dag där jag kan tjäna mer än vad jag gör inom tennisen. 

– Men jag ska försöka ge mig in i padelsporten och få den att bli en större sport i USA.