Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Tur att Youtube inte fanns under min tid!”

Dagens tre största sportnyheter.

Trots att den aktiva karriären varit över sedan länge har Jonas Björkman minst sagt fullt upp.

Han har en stiftelse tillsammans med Måns Zelmerlöw, är kommentator på Eurosport och hinner dessutom med att följa Hammarby i allsvenskan. 

– Jag trivs med att ha fullt upp och utmana mig själv, säger tennisikonen.

Jonas Björkman på plats för Svaneholm Open.Foto: JENS CHRISTIAN
Här under Stockholm Open 2013.Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Det är Svaneholm Open och ATP Champions Tour som tar Alvestasonen till Skåne och Svaneholms slott. Han är tillsammans med bland andra Mats Wilander, John McEnroe, Goran Ivanisevic och Henri Leconte på plats för att både spela tennis och bjuda publiken på underhållning. 

– Det är ett fantastiskt startfält och en otrolig möjlighet för publiken att komma hit och se så många stora namn på en och samma gång. En sån spelare som John McEnroe är det inte många gånger till man kan få se spela, så det är en supermöjlighet som erbjuds, säger Jonas Björkman.

Det är dock ett större syfte med besöket på Svaneholm och medverkan i turneringen. 

– Jag och Måns Zelmerlöw har en fantastisk möjlighet att få vara med här både som spelare och som partners till arrangemanget genom vår stiftelse Zelmerlöw & Björkman Foundation. Under veckan hoppas vi att kunna samla in 250 000 kronor på olika sätt, exempelvis genom auktioner, och hoppas att så många som möjligt vill vara med och bidra. 

Tennislegendaren John McEnroe på plats inför Svaneholm Open. Några av de största tennisstjärnorna genom tiderna tävlar vid Svaneholms Slott.

Driver skolor i utsatta områden

Zelmerlöw & Björkman Foundation bildades för sju år sedan och har under åren bland annat varit med och finansierat skolor i Sydafrika samt hjälpt en lokal organisation i Uganda med att förbättra levnadsvillkoren för barn som lever på gatan. 

– Jag trivs med att ha fullt upp och utmana mig själv. Nu är man inne i det riktiga livet, tidigare hade jag förmånen att få leva min dröm genom tennisen. Stiftelsen ligger mig extra varmt om hjärtat – vi har en skola i Kenya som vi har byggt upp nästan från scratch. Att få se de här barnen och ungdomarna som kommer från slumområden och som inte har möjlighet att gå i skolan få chansen att göra det, att drömma om en framtid, är något som ger mig väldigt mycket energi. 

Utöver engagemanget för välgörande ändamål har Jonas Björkman en hel del andra åtaganden, berättar han. Tillsammans med Måns Zelmerlöw driver han också ett padelföretag, samt är kommentator på Eurosport. Han hinner också med en del matcher som spelare; senast i Australien och om två veckor i London för Wimbledon.

– Jag håller mig kvar inom tennisen och måste vara hyfsat uppdaterad, så på så sätt är kommentatorsjobbet perfekt. Jag har varit också varit tränare under tre år, men det blev för mycket resande när man är borta 27 veckor under året. Då tappar man det man saknar mest, det vill säga att vara hemma med familjen och kunna ha en ledig helg, säger Jonas Björkman. 

”Varit lite uppochner i Bajen”

Sedan nio år tillbaka bor Jonas Björkman med familj i Stockholm, en plats som nu blivit ”hemma” för dem. Dessutom är närheten till Söderstadion avgörande, berättar Jonas Björkman och utvecklar varför Bajens säsong hittills har gått knackigt. 

– Tyvärr är vi ju bakom ett visst lag som spelar i ljusblått, men de ska vara före oss med tanke på vilken budget de har och vilka övriga förutsättningar som finns. De har tagit vara på sina europeiska framgångar på ett fantastiskt sätt. Men det är kul med Bajen – vi har blivit mycket proffsigare. Tidigare var det mycket uppochner, men nu spelar vi kanske den bästa anfallsfotbollen i serien. Försvaret svajar fortfarande lite för mycket ibland – Junior behövs i laget och det snarast.

Sådana här turneringar brukar ju ofta locka i alla fall ett namn med lite mer temperament än övriga. Här finns det två.

– Ja… Det är väl kanske tur att Youtube inte fanns när jag var aktiv, säger Jonas Björkman och skrattar.

– Jag får väl hänga på tåget om John (McEnroe) är på det humöret. Sen har vi ju Goran Ivanisevic, där kan det också flyga ett och annat rack fortfarande. Underhållningsfaktorn blir nog väldigt hög för besökarna!

Prognos: Så blir vädret kommande dagarna.