Tennisstjärnan avslöjar hemligheten bakom succén

Casper Ruud tog sin tredje titel i Båstad. Nu jagar norrmannen en topp tio-plats på världsrankingen.
Foto: ANDERS BJURÖ/TT / TT NYHETSBYRÅN

Casper Ruud är just nu ohotad etta i Norden.
När svenskarna halkar efter på världsrankingen jagar norrmannen
topp tio.
Nu berättar han om sitt framgångsrecept.

Norrmannen Casper Ruud gör sin bästa säsong på ATP-touren och har klättrat till plats 16 på världsrankingen. Nu nosar han på topp tio i världen – samtidigt som Sveriges bäste spelare, Mikael Ymer, befinner sig 78 platser bakom.

Efter titeln i Båstad befäster Ruud positionen ytterligare som nordisk tenniskung. 

Vad är då hans framgångsrecept? 

Han har tagit hjälp av en av världens främste spelare genom tiderna – gruskungen Rafael Nadal. 

Eller ja, i alla fall spenderat mycket tid vid Nadals akademi på Mallorca, där också Leo Borg tränar. 

Och nu tipsar norrmannen fler unga lovande juniorer från Norden att göra samma sak.

– Jag tror att det alltid är bra för att få variation och se vilka andra spelare som finns där ute. Vilka spelstilar andra spelare har, typ fransmän, spanjorer och italienare. Alla har ju lite olika mentalitet och sätt hur de spelar, säger Casper Ruud.

– Sen är tennisbanorna de samma här i Sverige som i Sydamerika och i Australien. Det är samma linjer och samma nät. Norge har inte haft många spelare som jag kan träna allt för mycket med hemma, så därför har jag åkt mycket utomlands från att jag var 15-16 år, fortsätter han.

”Är inte den mest flashiga spelaren”

Men det har inte varit en lätt resa.

– Jag har spelat många timmar tennis under mitt unga liv och jag tror mycket på att hårt arbete ger resultat över tid. Jag är inte den mest flashiga spelaren och det känns bra, för jag står för den mer hårt arbetande typen, säger Casper. 

Finalen i Båstad blev säsongens sista match på favoritunderlaget grus och nu siktar 22-åringen in sig på nya framgångar under hardcourtsäsongen. Det stora målet blir US Open som börjar i slutet av augusti.

Hoppas på ny succé

Än så länge har Ruud inga topplaceringar i grand slam-turneringar. Hans bästa resultat är faktiskt i dubbel – där han tillsammans med svensken André Göransson gjorde succé i årets Wimbledon genom att nå kvartsfinal. 

Och även om singelspelet är norrmannens huvudfokus, stänger han inte dörren till fortsatt spel med svensken i framtiden.

– Jag tror absolut att jag och André kan spela igen. Det blir inte i varje fall i US Open, för där har jag redan avtalat med en annan. Men det kan hända att vi spelar Wimbledon tillsammans nästa år. Vi hade ju en bra succé i år så vi får se, säger han.

Casper Ruud nådde kvartsfinalen i Wimbledons dubbelturnering tillsammans med svensken André Göransson (bilden).
Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅN