Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Storbråk efter attacken på Caroline Wozniacki

Caroline Wozniacki efter att ha vunnit Australian Open förra året.Foto: FIONA HAMILTON HANDOUT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Caroline Wozniacki bor i Monaco och betalar således inte skatt i Danmark, vilket ogillas av politikern Bertel Haarder.Foto: WALLACE WOON / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Danske folketingspolitikern Bertel Haarders (här bredvid Mona Sahlin 2001) påhopp på Caroline Wozniacki har rört upp känslorna i Danmark.Foto: LAURENT GILLIERON / AP KEYSTONE

Att Caroline Wozniacki kan utses till Årets dansk efter framgångarna under 2018 har lett till storbråk på högsta nivå i Danmark.

Landets längst sittande minister går till hårt angrepp mot tennisstjärnan – som han anser är opatriotisk.

– Jag kan inte drömma om att utse henne, säger Folketingspolitikern Bertel Haarder.

Caroline Wozniacki har tillhört världseliten i tennis i drygt tio år och ska senare i januari försvara sin Grand Slam-titel i Australian Open i Melbourne.

För närvarande rankas den 28-åriga danskan som trea i världen på WTA-rankingen och efter framgångarna under 2018 kan hon utses till Årets dansk, ett pris som delas ut av tidningen Berlingske Tidende.

Det är inte första gången som Wozniacki, som har polska rötter, är nominerad till priset, men den här gången har hennes nominering lett till ett storbråk på högsta nivå i Danmark.

Folketingspolitikern Bertel Haarder, som är den politiker som suttit längst tid som minister i olika danska regeringar och även sitter med i domarkommittén till priset, vill se mer moral, etik och patriotism i samhället.

Han anser inte att Caroline Wozniacki ska kunna få priset eftersom tennisstjärnan, likt många andra tennisstjärnor, bor i furstendömet Monaco sedan 2008 och således inte betalar skatt i Danmark för sina framgångar och stora intäkter från tennis, sponsring och reklam.

– Nu vill Berlingske Tidende att man utser årets dansk, och då är ju Caroline Wozniacki ett uppenbart ämne, men eftersom hon inte betalar skatt i Danmark så kan jag inte drömma om att utse henne, säger Bertel Haarder i en uppmärksammad intervju med Avisen Danmark.

Får hårt motstånd: ”Föraktfull inställning”

Haarders utspel har fått stor uppmärksamhet i Danmark och andra profiler att gå till Caroline Wozniackis försvar.

– Caroline är en stolthet för Danmark och en fantastisk ambassadör för landet, säger Lars Seier Christensen, tidigare direktör i den internationella investmentbanken Saxo Bank och som även investerat i flera danska proffscykelstall, enligt BT.

– Det är en otroligt föraktfull inställning till danskar som valt att bo utomlands under delar av deras liv och som ofta återvänder hem med värdefull erfarenhet och ekonomiska medel. Det är som att han tror att skatt är den enda tänkbara anledningen till att lämna Danmark, men jag kan försäkra om att den typen av provinsialism och retorik som Bertel står för säkert kan vara en bidragande faktor.

Sjukdomsbeskedet: ”Mår bättre”

Caroline Wozniacki har laddat upp inför den första turneringen under 2019 i Auckland med ett träningsläger i Miami och julfirande med familjen.

Från träningslägret kommer också positiva besked om Wozniacki som i oktober berättade att hon lider av kronisk ledgångsreumatism.

– Det går riktigt bra. Hon är i form och har inte ont, säger hennes bror Patrik Wozniacki till Ekstrabladet.

– Det verkar som att hon har fått en bra medicin som lindrar smärtorna.

Australian Open inleds den 14 januari med Caroline Wozniacki som regerande mästare.