Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Slog senast sönder mitt racket för två veckor sen”

McEnroe är på plats i Sverige för Svaneholm Open. Foto: JENS CHRISTIAN
McEnroe är förbundskapten för Laver Cups världslag. Björn Borg leder Europas lag. Foto: MARTIN DIVISEK / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
McEnroe får ett utbrott på domaren under Stockholm Open 1984.Foto: JAN COLLSIÖÖ / TT / / TT NYHETSBYRÅN

SKURUP. Trots ett ovanligt stjärntätt startfält på Svaneholm Open stack ett namn ut lite extra.

Tennisvärldens kanske största badboy genom tiderna är nämligen på plats.

– Jag slog sönder min senaste racket för två veckor sedan, säger John McEnroe.

Mitt ute på den skånska landsbygden, i en slottsträdgård, äger kanske den mest ovanliga ATP-turneringen under Champions Tour rum. 

Mats Wilander, Goran Ivanisevic, Jonas Björkman och Henri Leconte är alla på plats, men den största stjärnan i den stjärnfyllda turneringen heter John McEnroe. 

– Det är otroligt kul att vara här, och framför allt minst sagt ovanligt att befinna sig i en sådan här miljö för att spela tennis. Att få uppleva nya saker som äldre spelare är väldigt roligt. Alla spelare är förväntansfulla och vi ser fram emot att få gå ut på banan, säger John McEnroe.

– Nu har jag inte varit här så länge, men det ser ut som att arrangörerna har gjort ett bra jobb. Vi får se hur vädret utvecklar sig och hur planen kommer se ut.

Ocensurerad ilska 

Den 60-årige amerikanen med 77 singel- och 78 dubbeltitlar i karriären är minst lika känd för att ha varit Björn Borgs störste rival under många år som för att ha ett minst sagt hett temperament. 

Goran Ivanisevic, en annan legendar och minst lika hetsig spelare, kallar McEnroe för ”professor” och spelare i sin egen nivå för ”McEnroes lärjungar”. 

Även om utfallen mot domarna och sig själv inte är lika vanligt förekommande i dag, händer det inte allt för sällan att det brinner till i huvudet.

– Jag lärde mig en del av både Jimmy Connors och Ilie Nastase under min tid som spelare; Goran har nog snappat upp en del från mig och utvecklat en egen, lite galen stil. Han har gjort det bra – jag tycker att tennisen behöver starka personligheter, säger John McEnroe. 

Turneringens format gör att John McEnroe spelar både singel- och dubbelmatcher – i den senare kamperar han ihop med sin bror Patrick McEnroe. 

Ett samarbete som kommer bära frukt, menar John McEnroe. 

– Vi har båda förberett oss väl för den här turneringen och för det här underlaget, så jag har goda förhoppningar om att det kommer fungera bra. Detta är ett av få tillfällen vi kan spela ihop, vilket är nytt för oss alla. Vi bor nära varandra och har snackat ihop oss, så förhoppningsvis kan vi ha lite tur och vinna en match eller två. 

Knäckte sitt racket för två veckor sedan

Förberedelserna med brodern Patrick McEnroe har dock inte gått smärtfritt. Tävlingsinstinkten har brunnit till, åldern till trots. 

– Jag tror att jag knäckte min senaste racket för två veckor sedan. 

Goran Ivanisevic påstår att han har lugnat sig med åren och att han inte knäckt ett rack på 15 år

– Jag är ganska säker på att han ljuger. 

Man vet aldrig.

– Jag vet. Han har garanterat knäckt fler än ett de senaste 15 åren – ibland måste du bara få ut din frustration, säger John McEnroe.