En man tog sig in på banan mitt under matchen och skrek nazistiska slagord. Foto: TV10En man tog sig in på banan mitt under matchen och skrek nazistiska slagord. Foto: TV10
En man tog sig in på banan mitt under matchen och skrek nazistiska slagord. Foto: TV10
Mannen skrek sedan "hell seger" inne på banan. Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅNMannen skrek sedan "hell seger" inne på banan. Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN
Mannen skrek sedan "hell seger" inne på banan.  Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN
Mannen fördes till slut bort av säkerhetsvakter. Foto: JOHAN VALKONEN / JOHAN VALKONEN/STELLA PICTURES STELLA PICTURESMannen fördes till slut bort av säkerhetsvakter. Foto: JOHAN VALKONEN / JOHAN VALKONEN/STELLA PICTURES STELLA PICTURES
Mannen fördes till slut bort av säkerhetsvakter. Foto: JOHAN VALKONEN / JOHAN VALKONEN/STELLA PICTURES STELLA PICTURES

Stjärnans rädsla: Han är en galning

Publicerad

Semifinalen i Swedish Open i Båstad skakas av en riktig skandal. Mitt under brinnande match mellan David Ferrer och Fernando Verdasco sprang en man in på planen - och skrek nazistiska slagord.
– Jag blev rädd, säger David Ferrer. 

Mitt under semifinalen mellan spanjorerna David Ferrer och Fernando Verdasco i Swedish Open i Båstad inträffade en riktig skandal.

Under pågående boll syns en man trava in på banan, helt ostört, och ställa sig i vägen för spelet.

– Vad är det här? Vad är det som händer? undrar expertkommentatorn "Fidde" Rosengren i sändningen.

Skrek nazistiska slagord

Domaren stoppar spelet och kameran riktas bort från mannen.

Enligt vittnen på plats ska mannen ha vänt sig mot alla fyra läktare och med knuten näve skrikit "Hell seger!". Publiken buade därefter ut mannen, och domaren fick gå in och bryta spelet.

– Ta ut honom! Plocka bort honom! Fullständig skandal, stormar ”Fidde” Rosengren. 

Rosengren är starkt kritisk mot arrangemanget och säkerheten.

– Vilken tid det tog. Nu kommer vakten här, det är bedrövligt. Det ska inte vara möjligt att kunna marschera in på centercourten på det här viset.

Har blivit polisärende

Kvällsposten får tag på tävlingsdirektören Christer Hult.

Ska det kunna hända?

– Det har väl hänt förut att folk går in med olika budskap. Vissa kommer in och skojar, men det var helt klart att direkt uppfattade man att han skulle gå in för att göra något. Han var inte direkt aggressiv eller hade för avsikt att skada någon, det var väldigt klart från säkerhetsvakterna vi har här. Men det är klart att det är ganska svårt att helt fullt täppa igen alla luckor. 

– Från och med nu är det ett polisärende, det är ju olovligt intrång.

Kommer ni att öka säkerheten nu?

– Ja, vi har ju en bra säkerhet runt centercourten. Vi har ju inte meterhöga väggar här, men det är klart att vi ökar våra förfaranden så det inte blir några ringar på vattnet.

Hur går ni vidare med detta?

– Närmaste nu är att det är ett polisärende så det ligger hos dem.

Ferrer: "En galning"

Matchvinnaren David Ferrer var kritisk mot att mannen tilläts ta sig in på banan. 

– Det var inte bra, det är inte bra att en sån incident händer. För man vet inte vad det är för en kille som kommer in. Det är viktigt med säkerheten för spelarna och alla åskådare, säger han. 

Ferrer erkänner att han blev rädd när det hände. 

– Jag var rädd, när han pratade om det som han gjorde. Han är en galning, jag vet inte exakt, men det är inte normalt att göra det som han gjorde. 

Ferrer fick då frågor om andra planstormningar i sin karriär, men poängterar på att det finns en stor skillnad på personer som tar sig in på banan. 

– Folk som streakar och bara vill ha uppmärksamhet är bara lite kul, detta är annorlunda. För en person om någon säger "heil hitler" eller så, det är inte normalt. 

Poliser på plats

Strax före klockan 16 fanns inga besked från polisen om vad som hänt med den aktuella personen.

– Vi har en kommendering med ett antal poliser kring arenan och jag får anta att de löst saken, säger Stephan Söderholm, informatör vid polisens ledningscentral.

Den lagparagraf som kan komma i fråga i första hand vid den här typen av händelser är brott mot ordningslagen, vilket är ett bötesbrott.

– Då griper man sällan personen i fråga. Det räcker att man kan identifiera vederbörande, säger Stephan Söderholm.

Om någon skrikit nazistiska slagord kan det också handla om misstänkt hets mot folkgrupp - ett betydligt allvarligare brott.

Inte heller jourhavande förundersökningsledare Mikael Nilsson vid polisen i nordvästra Skåne hade under eftermiddagen några uppgifter om ärendet.

– Jag utgår från att mina kolleger i Båstad löser detta på plats, säger han. 

Något senare meddelade turneringens kommunikationsansvarige Marcus Dunér att mannen gripits för olaga intrång, enligt Helsingborgs Dagblad.

Lars-Olof Strömberg
Lars-Olof Strömberg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag