Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nya livet efter karriären: ”Mening med vardagen”

Tennissäsongen 2020 inleddes med att Johanna Larsson tackade för sig. I en video på Svenska tennisförbundet blickade hon tillbaka på sin karriär. Se ett utdrag ur intervjun.
Johanna Larsson avslutade tenniskarriären i slutet av februari.
Foto: EMIL LANGVAD / BILDBYRÅN

Johanna Larsson avslutade karriären som tennisspelare vid 31 års ålder.

Två månader efter beskedet berättar hon nu om sitt nya liv, planerna inför framtiden och det första husköpet ihop med sambon Amanda.

– Vi gör en helrenovering, säger hon.

I slutet av februari meddelade Johanna Larsson att hon har spelat sin sista tävling som tennisspelare. 

Efter 14 WTA-titlar som dubbelspelare och två i singel satte hon punkt för karriären vid 31 års ålder. Hon nådde som bäst plats 45 på världsrankingen som singelspelare och plats 20 i dubbel.

– För att prestera på topp och ta sig dit så krävs det enormt mycket tid och engagemang och magiskt många timmar träning på banan och jag känner inte att jag har det drivet kvar och jag vill inte göra det halvdant, sa Larsson till tennisförbundets hemsida.

Första husköpet med sambon

Snart har det gått två månader sedan dagen då Johanna Larsson avslutade karriären.

Hon har redan hunnit med mycket annat på den korta tiden. Bland annat har hon och sambon Amanda för första gången blivit husägare efter att ha köpt en enplansvilla från 1968 i Jonstorp i Skåne, som de själva ska ge en rejäl förvandling.

– Vi gör en helrenovering för att kunna sätta vår egen prägel inne i huset. Det är ganska kul. Det kokas ner till alla val om vad man ska ha för kök, golv och hela den biten, säger hon.

Hur länge har ni haft husplaner?

– Vi hade kollat på hus ett tag, men i och med att jag har haft tennisen har det inte varit aktuellt på det sättet tidigare. Efter Fed Cup kom det här huset ut på marknaden och då hade jag redan bestämt mig för att sluta spela. Det blev väldigt direkt på.

– Hade jag fortsatt med tennisen hade vi inte köpt det här, det går inte att göra den renoveringen utan att vara närvarande hela tiden. Det blev ett bra projekt att hugga tänderna i efter tennisen, det blir en mening med vardagen. Det blev väldigt bra tajmat allting.

Johanna Larsson och sambon Amanda framför sitt nya hus i Jonstorp.
Foto: Privat

”Ganska skönt att vara fri”

Hur känns ditt beslut att ha slutat med tennisen nu?

– Det känns bra. När jag slutade så slutade alla andra också på grund av corona. Så känslan av saknad har inte infunnit sig än, jag har inte kunnat se tennis på tv eller så. På så vis är det nog en väldigt annorlunda situation och saknaden har inte kommit riktigt, det känns ganska skönt.

Utöver husbygget – vad vill du göra härnäst? 

– Jag tycker det är väldigt roligt med tennis som sport. Jag spelar lite i klubben och hjälper till de yngre stjärnorna då och då. Jag försöker att inte säga jag till för mycket utan håller en lugn nivå i början. Det är ganska skönt att var fri. 

Johanna Larsson har samtidigt gått med i styrelsen i Helsingborgs tennisklubb, en ny erfarenhet för henne, berättar hon.

– Jag tänker att den dagen jag känner mig redo kommer jag att kasta mig ut i något nytt, jag har öppna sinnen och det ena leder till det andra. Just nu försöker jag bara leva i nuet, njuta av friheten och få det här husprojektet klart.