Björklund mästare – vann dubbeln i Båstad

Mirjam Björklund (i gult) vann sin första WTA-titel på hemmaplan i Båstad.
Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅN
M
Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅN
Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅN
Leonie Kung och Mirjam Björklund hade aldrig spelat med varandra innan turneringen i Båstad. Här firar de den oväntade vinsten.
Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅN

Det blev svenskt segervrål i Båstad när Mirjam Björklund tog karriärens första titel. Tillsammans med schweiziskan, Leonie Kung vann hon dubbelturneringen efter en rafflande final. 

– Det betyder jättemycket för mig. Det är min första titel och att få göra det i Båstad, det känns som att det här kommer jag minnas, säger en lycklig Mirjam Björklund.  

När Sverigeettan, Rebecca Peterson förlorade sin semifinal i singelturneringen, skruvades förväntningarna ner på en blågul seger i Båstad. 

Men då klev Mirjam Björklund, 22, fram och visade raka motsatsen. Tillsammans med dubbelpartnern, Leonie Kung gick de hela vägen och bärgade dubbeltiteln efter en mäktig vändning i finalen mot det tredjeseedade paret Mihalikova/Rakhimova. 

”Vi hade inte ens planerat att spela” 

Efter att motståndarna tagit det jämna första setet med 7-5 och sedan gått upp i ledning direkt i det andra setet, såg det mörkt ut för det svensk/schweiziska paret. 

Men vid ställningen 2-3 bröt de tillbaka och kunde sedan vinna det andra setet med 6-3. Matchen fick sedan avgöras i ett matchtiebreak, där Björklund/Kung var starkast.

Och det var en mycket glad svensk 22-åring efter matchen.

– Det betyder jättemycket för mig. Det är min första titel och att få göra det i Båstad, det känns som att det här kommer jag minnas. Vi hade inte ens planerat att spela och visste inte om vi skulle komma in, så att stå här med titeln känns otroligt roligt, säger hon till Kvällsposten.

Leonie Kung och Mirjam Björklund hade aldrig spelat med varandra innan turneringen i Båstad.
Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅN
Foto: ZOU ZHENG / STELLA PICTURES XINHUA/PHOTOSHOT

Tagit hjälp av Jonas Björkman

Björklund rankas för närvarande på 944:e plats på dubbelrankingen och segern innebär så klart ett lyft för framtiden. 

Och efter matchen ville hon rikta ett särskilt tack till en svensk tennislegend som hjälpt henne att vässa dubbelspelet.  

 – Det är väl tack vare Jonas Björkman som jag utvecklat många grejer i mitt dubbelspel, så jag vill passa på att tacka honom. 

Vad är det specifikt som han hjälpt dig att utveckla?

– Vi har jobbat mycket tillsammans med hur man rör sig framme vid nätet, framför allt mycket volleys. Hur man kan tänka, hur man täcker av ytor och hur man sätter press på motståndaren. Egentligen allt, berättar Mirjam.

Firar segern med champagne

Båstad bjöd på mycket ostadigt väder under lördagen och matcherna tvingades skjutas upp flera gånger om på grund av regnskurar. Och när det väl blev uppehåll togs beslutet att dubbelfinalen skulle spelas parallellt med singelfinalen på bana 1 istället för på centercourten.

Men det störde inte Mirjam. Tvärtom. Svenskan såg ut att stormtrivas på den mindre banan, när allt fler anslöt i publiken för att följa den spännande upplösningen av matchen. 

– Jag älskar när det blir lite stämning och det lät väldigt mycket på bana 1 eftersom den inte är så stor. Så det var väldigt roligt att få spela där. Och alla hjälpte oss supermycket. Jag tror inte att vi hade varit lika modiga utan publikens stöd. 

Hur ska du fira segern?

– Jag ska dricka upp champagneflaskan som står kvar på banan och sen ska jag återhämta mig och njuta av den här segern. Sen blir det väl hem mot Stockholm, säger Båstad-mästaren. 

Mirjam Björklund firar första WTA-titeln i stil – med champagne, så klart.
Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅN