Mats Wilander: ”Jag är livrädd för den dagen”

Ur dokumentären ”Mats Wilander: Game, set och Mats” som finns på D Play från och med den 17 december.
Mats Wilander i dokumentären ”Mats Wilander: Game, set och Mats”
Foto: Dplay
Foto: GEPA PICTURES/ MATTHIAS HAUER / GEPA BILDBYRÅN
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG / BILDBYRÅN

Legendaren Mats Wilanders liv kretsar fortfarande väldigt mycket runt tennis. 

Men i den stora kärleken till sporten finns också en oro i botten.   

– Jag är livrädd för dagen jag inte kan spela tennis längre, säger han i Dplay Original-dokumentären ”Mats Wilander: Game, set och Mats”

Den svenska tennisikonen Mats Wilander är i dag uppskattad expertkommentator och syns på de stora tävlingarna världen över. 

I Dplay Original-dokumentären ”Mats Wilander: Game, set och Mats”, som sänds på Dplay från och med tisdag 17 december, speglas hela ikonens liv från uppväxten i småländska Torpsbruk, genom alla sensationella framgångar till livet i dag. 

Han berättar om hur hans pappa jobbade på den lilla byns enda industrifabrik och att det var där han började spela tennis efter att man byggt om parkeringsplatsen till en tennisplan. 

– Den låg jämte svenska stambanan så om man missade grovt, vilket vi gjorde på den tiden, så var man tvungen att springa 50 meter annars rullade bollen in på stambanan och då var den borta. Där lärde jag mig spela tennis.

Flyttade för tennisen

Tolv år gammal flyttade familjen till Växjö.

Att det handlade om att ge den unga supertalangen bättre förutsättningar berättade ingen för honom. 

– På senare år har jag hört att många sagt, visste du att de flyttade för din tennis? Det visste jag aldrig, det fick jag aldrig sagt till mig och det tror jag är otroligt viktigt. Att man inte fick den pressen, att familjen flyttade för att jag skulle bli bra i tennis.

– Jag har alltid trott att de flyttade för pappas jobb.  

Hela dokumentären genomsyras av Mats Wilanders stora kärlek till tennissporten. 

Och tacksamhet, skulle man kunna säga. 

– När jag var junior hade jag inga tankar på att bli proffs, när jag blev proffs hade jag inga tankar på att bli bäst i världen och när jag var bäst i världen hade jag inga tankar att det skulle vara kul jobba som tränare.

– Det är så roligt att få chansen, jag kan ingenting i livet, förutom att jag är gift och pappa till fyra barn. Jag kan ingen politik, ingen matematik jämfört med de som kan, men jag får chansen att lära mig allt som bara går att kunna om en grej och det bara fylls på hela tiden. 

Wilander vill aldrig sluta

Samtidigt blottar han en stor oro för den dagen han själv inte kan spela tennis längre. 

Förmodligen kommer han inte brinna lika mycket för sporten i stort då. 

– Den dagen jag inte kan slå på bollen av någon fysisk anledning eller kanske ålder då tror jag intresset svalnar rätt snabbt för att stå och träna själv i en timme med en kompis som är duktig eller min son Karl, det är det absolut roligaste som finns fortfarande med tennis.

– Jag är livrädd för dagen jag inte kan spela tennis längre.