Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Många tjejer är avundsjuka – svårt att ha riktiga vänner”

Cornelia Lister gör debut i en grand slam-turnering i veckan – i självaste Wimbledon.
Foto: Ajay Mittal
Cornelia Lister ställer upp i dubbelturneringen med den nya partnern Natela Dzalamidze.
Foto: Nicolas Gavet

I veckan gör Cornelia Lister, 25, sin efterlängtade debut i Wimbledon. 

Vägen dit har varit lång – och nu berättar hon om kampen för pengar, modellkarriären och svårigheterna med att skaffa vänner på WTA-touren.

– Många spelare har svårt att säga hej fastän vi ses varje vecka. Det tycker jag är helt otroligt, säger hon.

För första gången i karriären går Cornelia Lister in i en grand slam-turnering – och inte vilken som helst.

Lister, som är rankad 87:a i världen på dubbelsidan, har fått en direktbiljett till klassiska Wimbledon som drar i gång på måndagen.

Hon blir då partner med ryska Natela Dzalamidze, rankad 91:a, och det blir en helt ny bekantskap för Lister. 

– Vi har aldrig spelat med varandra förut. Men jag har mött henne en gång och vet att hon är väldigt aggressiv, precis som ryskorna är kända för att vara, säger Lister.

– Det är därför jag gillar att spela med ryskor. De har en tuff mentalitet, det är bara vinna och döda som gäller. De krigar för varje boll, och det händer att man får lite skit emellanåt. Man vet att hon kommer att ge allt, och det gäller att du gör samma sak.

Började satsningen som 14-åring

25-åriga Lister, som till vardags spelar för Malmöklubben Fair Play, har kämpat länge för att komma dit hon är nu. Redan som 14-åring började hon åka runt i Europa för att spela olika turneringar och klättra uppåt.

– Vägen hit har varit knackig. Det har tagit lång tid och varit väldigt många hinder med mycket saker som hänt på vägen. Jag tycker det är otroligt att jag ens har kommit hit med tanke på resan jag gjort.

Vad har det varit för hinder?

– Jag kan säga så här: Jag har gjort den här resan själv, med endast mina föräldrar som uppbackning och stöd.

– Hade jag fått samma stöd från andra hade det gått mycket fortare. Jag vill inte gå in på exakt vilka jag syftar på med det, men det handlar inte bara om pengar utan stöttning överhuvudtaget.


LÄS MER: Wimbledon 2019 – allt du behöver veta


Extraknäcker som modell

Bortsett från pengarna hon tjänat på tennisen har hon bollat ett annat jobb i luften – som modell. Hon har kontrakt med en agentur i Malmö och gör fortfarande modelljobb.

– Det började med att en fotograf tyckte jag skulle bli modell. Jag har alltid tyckt det är roligt att stå framför kameran. Det är roligt att kunna ha något vid sidan av tennisen, det är lite ovanligt, säger hon.

Får du höra något om modellyrket från motståndarna?

– De skämtar lite om det ibland. Men på WTA-touren är det inte så många som ger komplimanger direkt heller. Många tjejer är lite avundsjuka kanske, det är svårt att ha riktiga vänner på touren.

– Man möter ofta samma motståndare. Många spelare har svårt att säga hej fastän vi ses varje vecka. Det tycker jag är helt otroligt. Det blir extra mycket så på touren, man formas till något jag inte gillar. Därför blir det ibland lite ensamt att åka runt.

Cornelia Lister säger att hon vill göra fler modelljobb men att tiden ofta inte räcker till.
Foto: Sportfoto Zink

Möter tufft motstånd direkt

Har du någon särskilt stor rival som ställer upp nu i Wimbledon också?

– Jag har ingen speciell rival på det sättet, jag tycker att alla är lika stora rivaler om man säger så.

Det blir dock en tuff start direkt för Lister och Dzalamidze. De ställs mot seedat toppmotstånd i första omgången på antingen onsdagen eller torsdagen. 

Som om det inte varit nog kommer Lister att behöva byta sida på planen då båda föredrar att spela på sin backhand-sida. Nu blir det i stället forehand för henne.

– Jag känner verkligen att för min del så är det debut och jag kommer att gå in och spela utan press överhuvudtaget. Det blir svårt, men jag kommer bara att köra, säger Lister.