Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Legendarens hyllning till Ymer efter succén

Mikael Ymer kvalade för första gången in till en grand slam när han besegrade schweizaren Henri Laaksonen i kvalfinalen till Franska öppna. Foto: ERIK SIMANDER / BILDBYRÅN
Mats Wilander om Mikael Ymer: ”Vi tror mycket på honom” Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅN

Efter segern i Franska öppnas kvalfinal mot Henri Laaksonen är Mikael Ymer för första gången inne i en grand slams huvudtävling. 

Då manar Mats Wilander till lugn hos talangen. 

– Han ska inte försöka bevisa något för oss, säger tennislegenden inför Ymers kommande match.

Mikael Ymer lyckades efter ett tufft andra set ta sig samman och besegra schweizaren Henri Laaksonen i Franska öppnas kvalfinal. Slutsiffrorna skrevs till 6-1, 2-6, 6-2 och därmed var Ymer för första gången i sin spelarkarriär klar för en huvudtävling i grand slam.

20-åringen sa följande inför avgörandet: 

- Det skulle vara en magisk grej att få vara med i en grand slam. Det är något som man har jobbat för sedan man var lite. Det har hänt mycket nu på sex-sju månader men jag kommer inte ta någonting för givet. Jag är glad över vad jag har gjort den här veckan. Nu väntar en kvalfinal och förhoppningsvis kan jag bygga vidare på det här.

Hyllas av Wilander

Gratulationerna till 20-åringen efter succén var många – bland dem fanns Mats Wilander som var imponerad men inte förvånad över Ymers framgång. 

– Vi har redan sagt att vi tror mycket på honom, han var ju i final i junior-Wimbledon när han var 17 eller 16. Talangen finns där. Jag tycker att glöden finns där. Men han har varit skadad litegrann och det är tufft att slå sig in när man inte är fullvuxen, som han inte har varit och som han kanske inte är än rent fysiskt. Han har spelsinnet.

– Samtidigt ska man inte sätta någon press på honom, det måste komma inifrån. Han ska inte försöka bevisa något för oss, säger legendaren. 

Har han möjlighet att göra något vettigt där i år? 

– Det är svårt att säga med lottning. Men självförtroendet du får när du kvalar in i en grand slam är ju helt otroligt. Sen är det ju lite av en chockupplevelse. Nu har han spelat tre set men du kan inte jämföra det med att sitta i omklädningsrummet och veta att du ska spela fem set mot någon som aldrig missar ett slag. Det är tufft i och med att de är hans första grand Slam-turnering. Han har spelat fem set i Davis Cup men det är lite annat i grand slam.

– Men man vet aldrig. Första gången jag var med så var det inga problem. Skönt att spela fem set för då slipper man vara nervös för att det kan ta slut så snabbt. Men vet inte hur han hanterar det innan han kliver in på banan, säger Mats Wilander. 

Ställs mot sloven

Mikael Ymer möter i första omgången av Roland-Garros slovenen Blaz Rola, som även han tog sig till huvudturneringen via kval. På vägen dit besegrade han i tur och ordning österrikaren Dennis Novak, ecuadorianen Roberto Quiroz samt colombianen Daniel Galan Riveros utan att förlora ett enda set.