Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ivanisevics hyllning till McEnroe: ”Professor”

Goran IvanisevicFoto: JENS CHRISTIAN
Goran Ivanisevic tillsammans med Mark Woodforde (vänster) och Cedric Pioline (höger).Foto: JENS CHRISTIAN
John McEnroe.Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG / BILDBYRÅN

Han vann Wimbledon som wildcard–spelare 2001. 

Sedan dess har Goran Ivanisevic hunnit med att spela på seniortouren, vara tränare och pappa för tredje gången.

– Det är kul att få leva livet som småbarnspappa igen, säger han.

Goran Ivanisevic sällar sig till Mats Wilander, John McEnroe och Henri Leconte i ett stjärntätt startfält på Svaneholm Open. Den kroatiska tennislegendaren är vid sin ankomst nöjd med arrangemanget.

– Jag måste börja med att säga att det ser otroligt imponerande ut vid första anblick. Jag har aldrig spelat på eller i närheten av ett slott, så det ska bli fantastiskt. Annars har jag bara bra minnen av Sverige; jag älskar landet och har alltid spelat bra när det har varit turneringar här. Människorna är öppna, varma, tycker om att ha roligt… Det ska bli väldigt kul att få vara här. 

– Generellt sett har jag inte förberett mig annorlunda än vanligt, jag håller alltid i gång konditionen och tekniken. Alla som är här kan spela, trots att vi börjar bli till åren. Ingen kommer att skämma ut sig i alla fall, säger Goran Ivanisevic och skrattar.

Jonas Björkman påstår att du är i bäst form av er tävlande. 

– Ja… Jo, det kanske jag är i och med att jag nyligen har avslutat touren – jag spelar och ”sparrar” med den spelaren jag tränar, vilket gör att jag håller i gång. Det hjälper ju så klart, men den här sortens event är mer för publiken. Vi får se, det beror lite på hur snabb banan är också. Det kommer avgöra hur mycket vi kan skoja och hur mycket vi kommer behöva spela ”på riktigt”. 

Fick en oväntad inbjudan

Goran Ivanisevic berättar att han egentligen inte skulle varit med i turneringen, men att han gladeligen accepterade den ganska oväntade inbjudningen. 

– Jag blev faktiskt överraskad över att de ringde. Pat Cash skulle egentligen varit med, i och med att tanken var att Sverige, Frankrike, USA och Australien skulle delta som lag. Sen blev jag uppringd och tillfrågad om jag ville spela, så bytte Australien namn till ”Team World” lite lätt. Det är hursomhelst kul att vara här – stora namn och celebert sällskap. 

Förutom för sitt starka servegame var Goran Ivanisevic känd för att ha ett minst sagt hett temperament. I turneringar av Svaneholm Opens karaktär brukar det vara ett eller två sådana namn per turnering – här finns tre.

– Jonas (Björkman) är väldigt temperamentsfull för att vara svensk, vilket är väldigt roligt, men McEnroe… Han spelar i en annan liga. Han är professorn och vi är bara hans lärjungar. Än i dag vill han vinna så mycket att han tappar det fullständigt. Folk älskar honom, och det med rätta. Han är fantastisk.

Funderar på återkomst – som tränare

Ivanisevic har tidigare varit verksam som tränare, då för landsmannen Marin Cilic, tjecken Tomas Berdych och kanadensaren Milos Raonic. Tillsammans med Cilic vann han US Open 2014, innan paret skildes åt två år senare. I nuläget ägnar sig dock Ivanisevic åt familjelivet på heltid.

– Just nu tar jag det bara väldigt lugnt hemma med min lille son. Mina andra barn har blivit äldre, så det är kul att få leva livet som småbarnspappa efter ett tag igen. Samtidigt funderar jag på att någon gång komma tillbaka till tränarrollen – jag har haft bra resultat med mina adepter och har kunskaperna för att nå framgångar. Det vore dumt att inte föra det vidare till framtidens generationer världsstjärnor, säger Goran Ivanisevic.