Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Han är den svensk tennis ska hoppas på”

Leo Borg föll i debuten i Båstad, men hyllas ända av sin pappas gamla tränare.
Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅN
Björn Borg var inte på plats när sonen, Leo gjorde sin debut i Båstad.
Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅN
Percy Rosberg var Björn Borgs tränare under tonåren.
Foto: ARNE FORSELL / BILDBYRÅN

När Leo Borg gjorde sin Swedish Open-debut var pappa Björn inte på plats i Båstad.

Det var däremot Percy Rosberg, som tränade Björn Borg under ungdomsåren.  

– Det ska bli jävligt roligt att se Leo, säger han. 

I hela sitt liv har Leo Borg jämförts med sin pappa Björn Borg, femfaldig Wimbledon-mästare och en av Sveriges genom tiderna kändaste idrottare.

– Det är en sak som kommer följa med mig hela mitt liv. Man får bara ta det som det kommer. Men jag har inga problem med det, jag hade lite mer problem med det när jag var mindre. Det gäller bara att lära sig att acceptera det, säger han. 

När 18-åringen gjorde debut på gruset i Båstad under söndagen, var det utan sin pappa i publiken. På plats på centercourtens läktare för att följa matchen var däremot Percy Rosberg, 88. Han var den som upptäckte Björn Borg som en lovande 11-årig tennistalang – och som sedan gjorde honom till flerfaldig grand slam-mästare.

”Går inte att jämföra med Björn”

Tillsammans med sonen Janne har Percy tagit sig till Båstad för att följa turneringen.

– Det ska bli jävla roligt att se Leo hemma i Sverige. Jag såg honom i Paris men sen dess har jag inte sett honom, sa 88-åringen till Kvällsposten inför matchen.

Rosberg tränade Björn Borg från att denne var 11 år gammal till att han fyllt 18 och flyttade till Monte Carlo. Då hade Björn hunnit vinna flera tunga seniortävlingar och var redan en världsstjärna. En verklighet som är ganska långt i från det tennisliv som sonen Leo Borg, nu är mitt uppe i.  

– Det går inte att jämföra Leo med Björn. Man kan inte ställa såna krav. Björn vann ju stora seniortävlingar som 16-17-åring och det var ju stor skillnad redan då, säger Percy Rosberg. 

”Besitter allting egentligen”

Men även om Leo har långt kvar tills sin pappas höjder som tennisspelare, tror Percy Rosberg att han mycket väl kan bli den stjärna som svensk tennis väntar på.

– I dagsläget har han mycket goda förutsättningar. Han har en mycket fin slagrepertoar. Han besitter allting egentligen. Grundslag, volley, han har ett fint allroundspel i sig. Sen är det bara fråga om det mentala, om han kan få några gener från Björn för att skallen ska hänga med. 

– Det blir det som man kommer att få se, nu när han kliver in i seniortävlingar. Det är tufft. Jävlar alltså, vilken väg han har att vandra. Men han har förutsättningarna. Så den svensk tennis ska hoppas på framöver, det är Leo, fortsätter han.