Försvaras av Wilander – efter stora utbrottet

Foto: CHARLES PLATIAU / REUTERS BILDBYRÅN
Foto: ANDREW MEDICHINI / AP TT NYHETSBYRÅN

Nick Kyrgios har kritiserats för sitt utbrott och gick miste om mer än en halv miljon kronor.

Nu får han stöd av den svenska tennis-ikonen Mats Wilander.

– Man kan inte begära att han inte ska visa sina känslor när han är arg, säger Wilander.

Australiern Nick Kyrgios hamnade i underläge mot den norske kvalspelaren Casper Ruud när de möttes i den andra omgången i Rom för snart tre veckor sedan.

Då tappade han det helt. 

Racketen kastades i gruset och Kyrgios fick tag på en campingstol som han slängde in på banan för att därefter storma ut i omklädningsrummet.

ATP-touren bötfällde Nick Kyrgois med 230 000 kronor. Han går dessutom miste om de 340 000 kronor han spelat in i prispengar i Rom.

Kyrgios har tvingats ta emot hård kritik för sitt agerande. Nu kliver Mats Wilander fram och tar honom i försvar.

– Det han gjorde i Rom tycker jag är helt okej. Han knäckte racket. Publiken buade så då knäckte han stolen. Han gör det för att han är arg, säger Wilander.

”Pratar om sådana som John McEnroe”

Den svenska tennis-ikonen lyfter fram rockmusiker som jämförelse med Kyrgios.

– Visst, jag hoppas att han städar till sig lite men det är helt okej. Nu pratar vi om sådana som John McEnroe, sådana som blir tokiga på banan, som visar att de bryr sig. Det är bra för tennisen. Sen ser jag helst att han inte slår sönder stolar och hus och sånt men det är lite rock'n'roll. Banden slår sönder rum. Det blir något speciellt och då betyder ju rockmusiken, det de skriver, mycket mer, säger Wilander.

Wilander: ”Inte bra för tennisen”

Att visa passion och inlevelse är bra, enligt Wilander. Desto värre är det när Kyrgios, och andra, visar likgiltighet.

– När han inte försöker, och det syns, då ska han ju av banan så fort som möjligt. När du har sån tur att du får spela tennis så ska du åtminstone visa att du vill och att du försöker. Eller bluffa dig igenom en match då! Det har vi ofta gjort, många av oss. Men du kan inte visa att du inte bryr dig. Det är rött kort direkt. Det är inte bra för tennisen, säger Wilander.