Casper Ruud mästare i Båstad – tog historisk titel

Casper Ruud, 22, vann sin tredje titel i karriären och sin första i Båstad.
Foto: JOHAN VALKONEN / STELLA PICTURES/JOHAN VALKONEN JOHAN VALKONEN
Vinsten innebär att han är historisk - som den förste norrmannen att vinna i Båstad.
Foto: JOHAN VALKONEN / STELLA PICTURES/JOHAN VALKONEN JOHAN VALKONEN

Det blev en norsk mästare i Båstad.

Casper Ruud vann sin tredje titel i karriären och är därmed historisk – på flera sätt.

– Det kan vara den bästa veckan i mitt liv, sa han efter vinsten.

Finalen i årets Swedish Open blev en välspelad match med många fina bolldueller.

Men det var Ruud som startade bäst. Den 22-årige norrmannen var närmast felfri i det första setet och även om hans motståndare, Federico Coria bjöd på hårt motstånd, fann han hela tiden nya lösningar. Det var inte förrän i ställningen 4-0 och egen serve, som norrmannen för första gången tappade fokus och bjöd argentinaren på sitt första game i matchen. 

De båda höll sedan serven och Casper Ruud kunde ta det första setet med 6-3.

I det andra setet var det jämnare från start. Men så i mitten av setet kom det första servegenombrottet och efter ytterligare ett hade Ruud gått upp till 5-2 och därmed kopplat ett rejält grepp om titeln. 

Men då växlade Coria upp och efter tre räddade matchbollar kunde han bryta tillbaka till 5-3. 

Det efterföljande gamet blev sedan mycket spännande och nervöst, där argentinaren räddade ytterligare några matchbollar innan Ruud till slut lyckades slå in den avgörande forehanden – och därmed kunde konstatera att han vunnit tredje titeln i karriären. 

Slutsiffrorna skrevs till 6-3 6-3.

Historisk seger

Segern var den första nordiska segern i Båstad sedan Robin Söderling vann titeln 2011. Men den innebär också att Casper Ruud nu kan titulera sig som den förste norske vinnaren i turneringens historia. 

– Det har varit en otrolig vecka. Kan vara den bästa veckan i hela mitt liv. Det är en otrolig känsla med det här stödet från alla svenskar, norrmän och danskar som är här. Det är inte ofta man känner att man spelar på hemmaplan, sa Ruud i segerintervjun efter matchen.

Titeln innebär ytterligare en milstolpe för Casper. 1995 var närmligen hans pappa Christian framme i finalen – som han förlorade. Nu kan alltså sonen definitivt se sig som familjens främste. 

– Vi har skämtat om det länge. Jag tror att jag fått den frågan säkert tusen gånger. Nu tror jag att jag slagit farsan i det mesta faktiskt, säger Casper och skrattar.