Borg utslagen direkt i Båstad

Leo Borg har spelat bra under året i flera stora juniortävlingar. Nu hoppas han ta klivet upp och börja vinna matcher på seniornivå.
Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅN
Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅN
Leo Borg tackar publiken för stödet efter förlusten i den första kvalomgången.
Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅN
Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅN

Det blir inget mer spel för Leo Borg i Båstad. 18-åringen föll tungt i Swedish Open-debuten när kvalspelet inleddes på söndagen.

– Han var en väldigt bra spelare. Jag kan bara lära av den här förlusten, säger han till Kvällsposten.

Skinande sol och en förväntansfull hemmapublik hälsade Leo Borg välkommen på centercourten i Båstad. 

Men det blev en tuff debut i Swedish Open för det 18-åriga tennislöftet. Den 117-rankade argentinaren, Francisco Cerundolo visade sig vara numret för stor och gick segrande i två raka set. Slutsiffrorna skrevs till 6-3 6-1.

Trots besvikelsen var det med högt huvud som Borg mötte pressen efter matchen.

– Det är tråkigt, det är aldrig roligt med en förlust så klartmen jag gjorde mitt bästa. Han var en väldigt bra spelare. Han var väldigt kompakt och gjorde inte så många missar, samtidigt som jag behövde göra mycket med mitt spel. Jag kan bara lära av den här förlusten, säger han till Kvällsposten.

Hade problem med serven 

18-årige Leo Borg är en av Sveriges största tennistalanger. I början av året vann han en stor internationell tennisturnering och har sedan dess rusat fram på juniorrakningen. 

För några veckor sedan avancerade han till den tredje omgången i Franska öppnas juniorklass och bara tidigare den här veckan tog han en ny fin skalp – då han vann han sin första omgång i pojksingeln i Wimbledon.

Men trots framgångarna i stora juniortävlingar är han väl medveten om att klivet upp till seniornivå är stort.

– De är lite mer kompakta och när de väl får en ledning är det alltid mycket svårare att komma igen. Juniorer kan slarva mer, säger Leo Borg.

Slarv och enkla misstag var också något som han gjorde sig skyldig till i söndagens match.

– Framförallt var serven inte med mig i dag och det är en sak jag kommer behöva träna på kommande veckor. Och sen blir det lite för lätta slarvmissar, konstaterar han.

Serven gick inte som Leo hade hoppats i sin Båstad-debut.
Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅN

Tufft kliv upp till seniornivå

Nästa år går Leo helt över till att spela i seniortävlingar. Den närmaste tiden kommer därför mycket handla om att samla på sig välbehövlig rutin mot tufft motstånd.

– Jag kommer blanda rätt mycket olika. Jag kommer spela rätt mycket futures och några challengers och kanske några fler ATP-tävlingar. Men som vi vet är motståndet rätt bra och man får jobba hårt för ett WC. Så jag tar det lite som det kommer.

Och det är en tuff utmaning han står inför. För livet som tennisspelare, på väg uppåt i karriären, är ingen dans på rosor direkt.

– Det är tufft. Man måste offra rätt mycket för att bli tennisspelare. Det är mycket ensamtid och mycket träning som går åt. När du ska vila så måste man verkligen vila och så vidare. Nej, jag skulle säga att det är rätt tufft. Men man får göra det som krävs. Om man har den passionen så är det rätt lätt, säger Leo Borg.

Tung dag för svenskarna

Det blev en tung dag för de svenska spelarna. Varken Markus Eriksson eller Carl Söderlund överlevde den första kvalrundan. Den sistnämnde var på väg mot en skräll efter att ha vunnit det första setet, men föll sedan i tre set mot slovaken, Blaz Rola.

Det betyder att ingen svensk finns kvar när kvalfinalerna spelas under måndagen. Med i huvudturneringen finns dock bröderna Elias och Mikael Ymer, som både fått varsitt wild card till turneringen.