Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tar hjälp av Marcus Ericsson för att nå F1

Gustav Malja.Foto: TOMAS LEPRINCE
Marcus EricssonFoto: SHUTTERSTOCK

Först pallplats i formel 2 i Monaco, nu inbjuden till testkörningar med Marcus Ericssons formel 1-arbetsgivare Saubers.

Gustav Malja, 21, från Malmö har några riktigt lyckade dagar bakom sig.

– Marcus är självklart bra för min del. Han har kört så pass länge nu och satt Sverige på formel 1-kartan igen, säger Malja.

Efter tre deltävlingar ligger Gustav Malja på nionde plats i formel 2-serien.

Helgens tredjeplats i Monaco bekräftar vad formel 1-teamet Sauber länge sett, nämligen att 21-åringen är en talang utöver det vanliga.

Redan före framgången i Monaco hade han nämligen blivit inbjuden till testkörningar.

Nu är det officiellt att Malja den 1 och 2 augusti ska få ratta en Sauber C36-Ferrari av 2017 års modell på klassiska Hungaroring utanför Budapest i Ungern.

– De har följt mig en längre tid. I slutet av förra året gick det riktigt bra. Då tog jag många poäng och visade framfötterna. I år har de haft ögonen på mig och nu har det börjat lossna. Det känns som att de tror på det jag gör och på min kapacitet, säger Malja.

Är du nervös?

– Det är klart att det är en viktig grej men jag är inte nervös. Jag ser fram emot det och kommer njuta av det. Självklart kommer det vara lite pirrigt men det är vanligt. Det här är viktigt för min fortsatta karriär men det är framför allt min fortsatta säsong i Formel 2 som är viktig.

Träffade Marcus Ericsson i Monaco

Just nu ligger allt fokus på den formel 2-serien men Gustav Maljas förhoppning och långsiktiga mål är att någon gång ta en riktig plats i formel 1-cirkusen.

Att Marcus Ericsson banat väg som svensk i Sauber är positivt, tror Malja. Det är också en fördel inför testkörningen.

– Jag träffade honom i Monaco nu senast och snackade lite. Han grattade mig för en bra helg. Han är självklart en bra referens i och med att han är svensk och kör för Sauber. Det är klart att jag kommer prata med honom och försöka få så mycket information som möjligt från honom. Men framför allt är det teamet som är min viktigaste informationskälla.

Gustav Malja siktar på seger i formel 2

När är du formel 1-förare på riktigt?

– Jag vet inte riktigt. Jag fokuserar på att göra det så bra jag kan i Formel 2. Det börjar gå bättre och bättre hela tiden.

– Det handlar om att hitta kombinationen mellan mig och bilen. Jag vet att jag är en väldigt bra förare och det handlar egentligen bara om att få det att stämma och jobba hårt med teamet. Det har vi gjort och nu börjar det kännas som att vi hittar varandra mer och mer.

Kan vi börja förvänta oss fler pallplatser nu efter den senaste i Monaco?

– Absolut. Det är målet. Att vinna är målet som vi jobbar stenhårt för. Just nu känner vi att det viktigaste för att nå dit är att förbättra kvalen. Vi har inte varit tillräckligt starka där. Vi har gjort riktigt bra race och lyckats ta oss från sämre positioner fram till att fajtas om seger och pallplats. Nu är nästa steg att göra bättre kval och det ska vi prioritera nu.