Talangen har bestämt sig – lämnar Sverige

Valmir Berisha.
Foto: Getty Images

U17-VM-skyttekungen Valmir Berisha lämnar svensk fotboll.

Innan nyår räknar han med att ha gjort sitt val mellan de tre återstående klubbarna på hans lista – varav en är Sunderland.

– Jag kommer skriva ett a-lagskontrakt, men lira U21-fotboll vilken klubb det än blir, säger Berisha till Kvällsposten.

Intresset kring Valmir Berisha har varit stort efter succén i U17-VM där Halmstadsanfallaren vann skytteligan.

Men nu närmar han sig ett beslut.

Kvar på Berishas lista över klubbar finns nu bara tre namn kvar, berättar han. Klubbar som är beredda att betala utbildningsbidraget på cirka fyra miljoner kronor till Halmstad och som alla erbjuder a-lagskontrakt.

Bara ett beslut verkar återstå och det hoppas anfallstalangen ta innan nyår.

– Jag kommer gå som en seniorvärvning. Men sen kommer jag lira U21-fotboll vilken klubb det än blir. Det är inte realistiskt att tro att jag ska gå från U19-fotboll i Halmstad till a-lagsspel utomlands. Men gör jag det bra i U21 kan jag kanske få sitta på bänken i a-laget sen, säger Valmir Berisha.

"Det kommer bli jobbigt"

De tre klubbarna som är kvar i bilden är från Italien och England. En av dem är Sunderland.

Men inte Milan, trots att flera italienska nätsidor under söndagen skrivit om att Berisha och hans representanter ska ha träffat storklubben så sent som i fredags.

– Nej, det har jag inte gjort. Jag har inte varit i Italien nu och Milan är inte bland klubbarna som är kvar, säger Berisha.

– De tre klubbarna som jag väljer mellan har jag varit och besökt, jag har träffat tränare och spelare och sett olika arenor.

Något spel i Sverige nästa säsong blir det alltså inte. Halmstad och Hammarby var lagen som visade konkret intresse. Även AIK, Helsingborg och Malmö FF fanns med i bilden.

– Det kommer bli jobbigt, absolut, men jag har alltid drömt om att spela utomlands, säger Valmir Berisha.