Talangen avgjorde – matchvinnare för HIF

Max Svensson blev ensam målskytt
Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN
Linus Hallenius
Foto: Johan Bernström / BILDBYRÅN

Sista matchen innan den allsvenska premiären slutade med vinst. Helsingborgs IF vann med 1-0 hemma på Olympiafältet mot Trelleborgs FF.  Avgjorde gjorde ynglingen Max Svensson, 18.

– Fantastiskt att få hoppa in och sen också få göra det avgörande målet, sade han efter matchen.

Det var en ung matchvinnare i dagens genrep på Olympiafältet. Max Svensson gjorde sitt första mål i a-laget när laget vann med 1-0. Målet gjordes med bara sekunder kvar att spela och Svensson var förstås väldigt lycklig efteråt.

– Det var en otrolig lättnad att få göra sitt första mål. Det kändes så klart fantastiskt att få hoppa in och sen också få göra det avgörande målet.

Vad lovar det här inför framtiden?

– Det blir att fortsätta kriga på i u-19 laget och sen försöka få fler chanser i a-laget under säsongen. Det är en bit kvar till att få spela a-lagsfotboll fullt ut. Nu har jag en säsong till i u-19 laget där jag ska försöka göra det så bra som möjligt. Sen får man ta det därifrån, berättar 18-åringen.

Många spelare borta

Matchen i sig var kanske inte en högklassig historia. Det var ett reservbetonat Helsingborgs IF som hade hela åtta spelare från a-truppen indisponibla på grund av landslagsspel och skador. Trelleborgs FF hade även de en del spelare borta men laget stod upp väldigt bra. TFF kan nog nå sitt mål om att etablera sig i superettan, åtminstone om de spelar som de gjorde i dag. Att spelare var borta i HIF syntes på spelet som lämnade en del övrigt att önska. Det fanns dock en del utropstecken. Hallenius som varit stark under försäsongen såg pigg ut men saknade den sista skärpan i avsluten. Även nyförvärven Adam Eriksson, Martin Christensen och Calle Wede var hungriga och löpvilliga matchen igenom.

– Alltid bra att vinna, konstaterade Calle Wede efter matchen.

Vad gav dagens match för svar om var ni står?

– Vi har haft lite problem mot lag som normalt sätt är sämre än oss där vi måste föra spelet. Det är något vi måste höja oss på när det är dags för allsvenskan.

Att kraven på honom skulle ha höjts bara för att han nu tillhör en klubb med högre ambitioner än Falkenberg håller han dock inte med om.

– Jag måste ha mina ambitioner och göra mitt bästa varje gång. Det spelar ingen roll om det är i Falkenberg eller Helsingborg. Det funkade bra när "Henke" tränade mig tidigare i Falkenberg och hans sätt att spela fotboll passar mig, sade Wede.

"Henke" nöjd med vinsten

Huvudtränaren Henrik Larsson var nöjd med vinsten med tanke på förutsättningarna.

– Skönt att vinna. Det är delar av matchen som jag vill och som jag vet att vi kan göra bättre. Men vi vinner matchen. Det är viktigt även när du inte spelar ditt bästa spel att kunna vinna. Det är en styrka i sig det också.

Mycket snack gällande arbetskapacitet och att värdera rätt från din sida under försäsongen. Hur tycker du att det fungerar i dag?

– När det gäller arbetskapaciteten finns det inget att klaga på. Sen är det alltid saker i spelet som vi måste göra bättre. Jag kan leva med att det inte fungerar perfekt i dag. Det viktiga är att vi får det att fungera nästa vecka i stället.

Ja, ni möter ett Gefle i premiären. Ett lag som ni förlorade både mötena mot förra säsongen?

– Ja, den första matchen var inte bra från vår sida. Sen i den andra matchen på bortaplan har vi tillräckligt med chanser för att avgöra matchen. Både en, två och tre gånger så nu nästa söndag gäller det att vi är effektiva.

– Träningsmässigt blir det här en vanlig vecka. Vi har haft ett upplägg där vi haft fokus på den allsvenska premiären hela tiden och det rubbar vi inte på.

Den allsvenska premiären för Helsingborgs IF spelas på söndag nästa vecka. Matchen är på bortaplan mot Gefle IF.