Amnah Chehade Foto: PrivatAmnah Chehade Foto: Privat
Amnah Chehade Foto: Privat
Foto: PrivatFoto: Privat
 Foto: Privat
Foto: PrivatFoto: Privat
 Foto: Privat
Foto: PrivatFoto: Privat
 Foto: Privat
Paolo Roberto. Foto: Anna-Karin Nilsson / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSENPaolo Roberto. Foto: Anna-Karin Nilsson / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Paolo Roberto. Foto: Anna-Karin Nilsson / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Taekwondoförbundets ändring efter kritiken

Publicerad

20-åriga taekwondo-talangen Amnah Chehade från Helsingborg har stoppats från landslagset eftersom hon inte tävlade utomlands.

Men nu kommer glädjebeskedet.

Efter den stora kritiken mot förbundet och förbundskaptenen görs systemet om helt.

– Det är jättebra för mig, säger Amnah Chehade.

Amnah Chehades prisskåp är imponerande.

Fem SM-guld, fyra SM-silver, tre guld i nordiska mästerskapen, ett silver i samma tävling och ett EM-brons. Men hon har trots det inte blivit uttagen i förbundskapten Markus Kohlöffels landslagstrupper.

Det får Paolo Roberto att ilska till.

– Det är för jävligt. Han (Markus Kohlöffel) har fått hålla på i flera år, med hela taekwondo-Sverige emot han, de har skrivit på upprop. Allt vad idrott egentligen står för gör han tvärtom. Han väljer själv. Lyssna på det här, du är bäst i Sverige, du är svensk och nordisk mästarinna och får inte representera Sverige.

– Jag har varit med om exakt samma sak när jag tävlade. 1989 tävlade jag i VM, då fick jag tävla i fel viktklass trots att jag vunnit alla uttagningsturneringar.

Kände sig motarbetad

När förbundskapten Kohlöffel anställdes var tanken att han skulle verka i Sverige ungefär 70 procent av hans anställningstid.

Han skulle föreläsa och hålla utbildningar. Men det har han inte gjort den senaste tiden.

– Jag pratade med honom och hans förklaring var att han kände sig motarbetad av klubbledningar så att han ledsnade. Men det är hans förklaringar, säger Jacob Asp, som är ordförande i taekwondoförbundet.

Men nu väntar förändringar i förbundets upplägg.

Förbundskaptenen håller i uttagningen till OS. Men därefter kommer han inte ha något att göra med uttagningarna fram till den 31:e december när hans kontrakt går ut.

– Vi har upprättat ett rankingsystem som kommer vara i full gång vid tävlingar. Där kan man läsa precis vilka som får åka. Hädanefter gäller även svenska tävlingar till landslaget, säger Jacob Asp.

"Bättre för mig"

Ett glädjebesked som ger hopp för Amnah Chehade.

– Det är mycket bättre för mig, och alla andra. Det blir andra bullar. Den som vinner SM får vara med, säger hon.

När Paolo Roberto uttalade sig gjorde han det med kunskapen om att Amnah Chehade inte kom med på grund av Kohlöffels uttagningar.

Då slängde han även en känga till förbundet.

– Taekwondoförbundet är i mångt och mycket väldigt, väldigt korrupt. De har haft förskingringar, folk har snott pengar, det har hållit på i många år utan att man har fått någon ordning på det här. Taekwondoförbundet får fan kamma till sig, man skäms för sin sport.

Håller med i kritik

Jacob Asp, som tog över som ordförande vid årsskiftet håller med i den kritiken.

Ordförande hävdar att det nu finns en blandning i styrelsen, dels han själv som är advokat, men också en polischef.

– Jag tvingas tyvärr hålla med honom om detta. Nu gör vi ett krafttag nu. Vi ska få bukt på det här. Vi går igenom allt som har hänt förgående år. Vi har hittat många av de här sakerna som Roberto uttrycker som korrupt, säger Jacob Asp.

– Vi vill att det här ska bli ett väl fungerande förbund som inte är där för att tjäna pengar.

Fredrik Jonsson
Fredrik Jonsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag