Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SVT-reporter tvingas fly – i direktsändning

Foto: SVT
Foto: SVT

MFF-supportrar har attackerats i Lviv.

I dag, med timmar kvar till matchen, hamnade SVT mitt i kaoset.

I SVT:s sändning hör man en supporter skrika: "Det kommer ett helt gäng".

– Shit, fan vad läskigt, utbryter senare reportern Chris Härenstam.

I går attackerades ett trettiotal MFF-supportrar utanför ett hotell i Lviv, där Malmö i kväll spelar Champions League-match mot Sjachtar Donetsk.

Huliganer, knutna till Sjachtar, tros ligga bakom attacken.

Under dagen har Malmö-supportrar varit utsatta i Lviv, samtidigt som MFF har uppmanat sina ditresta fans att ta det försiktigt och att hålla ihop.

 

  LÄS MER: 20 bästa spelarna i Champions League  

 

När SVT sände inför matchen hamnade reportern Chris Härenstam och Fredric Tirheden, mitt i en rusning mot Malmö-supportrar.

Härenstam intervjuade Malmösupportern Magnus och ställde precis frågan om säkerheten och om att hålla ihop, när människor kom springandes.

– Det handlar om att vi måste ta hand om varandra, säger MFF-supportern, innan intervjun avbryts och en kvinna hörs skrika: "Det kommer ett helg gäng!".

"Jag är faktiskt uppskakad"

När SVT kom tillbaka till Härenstam några minuter senare, var han i trygghet, men kände sig orolig.

– Jag är faktiskt ganska uppskakad. Det är ett gäng personer som börjar jaga Malmösupportrar. De flesta har stannat kvar i eller utanför puben, men några har blivit jagade.

– Det har funnits ett gäng från Ukraina som har gått efter MFF-supportrar hela dagen. Jag säger inte att det var så, men det kan ha varit planerat. Just nu händer inte så mycket, förutom att det står massor av polis en bit härifrån.

– Obehagligt är i alla fall ordet.

Kommer få säkerhetstransport

Malmö FF har, efter attacken, gått ut med ytterligare säkerhetspåbud för sina tillresta supportrar, samtidigt som de skriver att samlingspuben blev stormas av supportrar.

Per Yng, sportchef på SVT, säger att Chris Härenstam och fotografen Fredrik Pilheden kommer att få extra beskydd inför och efter match.

– Chris och Fredrik är tillbaka på hotellet. De har fått instruktioner från vår säkerhetsavdelning om att stanna på hotellet. De har också säkerhetstransport till matchen och säkerhetstransport från matchen.

Varför gör ni den bedömningen att de behöver extra säkerhet?

– När man varit med om en sådan här otäck historia är det bra om man har lugn och ro. Det är inte konstigare än så.