Svenska stjärnan uppges tjäna 10 miljoner om året

Isabelle Haak.
Foto: BILDBYRÅN
Isabelle Haak i landslaget.
Foto: BILDBYRÅN
Isabelle Haak i landslaget.
Foto: BILDBYRÅN

Hon är en världsspelare i sin idrott och uppges vara Sveriges bäst betalda idrottskvinna.

Möt landets mest anonyma storstjärna: 20-åriga Isabelle Haak, volleybollproffs.

– Det är en stor grej här. Säger man Vakifbank så vet folk vad det betyder, säger Haak om livet i Turkiet.

Hur många volleybollspelare känner du till? Om svaret är ”ingen” är du knappast ensam.

Men här är ett namn att lägga på minnet: Isabelle Haak, 20. Genom sina framgångar utomlands, med tre säsonger i franska och italienska ligan, och landslagsdebuten som 14-åring har hon blivit en världsstjärna.

I somras tog hon ytterligare ett steg och flyttade till turkiska storklubben Vakifbank.

– Det är jättestort att en svensk går dit. En otroligt anrik klubb, säger tidigare landslagsspelaren och experten Andréa Jacobsson.

Uppgifter om turkisk superlön

Hon fortsätter om Isabelle Haak:

– Med svenska volleybollögon sett är det den bästa spelaren vi har haft. Det har funnits spelare på hög internationell nivå, men de har varit betydligt äldre, säger Jacobsson.

Enligt uppgifter i italiensk media har Haak en årslön på ungefär 10,6 miljoner kronor i Turkiet – vilket lär göra henne till Sveriges bäst betalda kvinnliga idrottare.

– Det är överdrivet. Det är tråkigt att det ska dra så mycket uppmärksamhet med lönerna. Sverige är ett väldigt litet land och det drar väl till sig fler läsare, säger Haak.

Med hög lön kommer höga förväntningar. Vakifbank ska vinna allt klubben ställer upp i, bland annat Champions League.

– Det är väldigt stort att komma hit. Jag vill vinna en titel med ett klubblag utanför Sverige, det är mitt mål. Det var lite så i Italien också, att vi ville fajtas med stora lag, men vi kom aldrig riktigt upp till den nivån.

Ingen jättekändis

– Det är jättestor skillnad från förut. De är professionella och tar hand om alla, ser till att alla trivs, och det är med glädje de gör det, säger hon.

Med det sagt är det inget superstjärneliv som Isabelle Haak lever i Istanbul.

– Många är intresserade. Sen vet jag inte om många har koll på just mig... Två personer har kommit fram på gatan, säger hon och garvar.

På frågan om vad som har varit lyxigast med att komma till en riktig storklubb är svaret något oväntat.

– Jag har fått svenska tv-kanaler! Det är lite trevligt. Jag satte nog inte på tv:n en enda gång under två år i Italien.

Mamma Anita följde med på resan de första åren, men håller numera stenkoll hemifrån Sverige i stället. Storasystern Anna har flyttat från USA för att bli volleybollproffs i Frankrike. Att spela i samma klubb vore en dröm för Haak.

– Det hade varit jättekul. Vi får se hur hon trivs sitt första år. Vi pratar väldigt mycket nu när vi båda har samma livsstil.

Målet: medalj 2028

I somras åkte Sverige – utan en skadad Isabelle Haak – ur Golden European League, högstadivisionen. En nyckel för att utveckla landslaget är att få ut fler spelare i Europa, menar Isabelle Haak.

– Det är inte jättehöga löner i Sverige och de som har ett jobb vid sidan om har inte så bra förutsättningar, säger Haak.

Sveriges olympiska kommitté (SOK) har sedan 2018 med det kvinnliga volleybollandslaget i sitt stödprogram.

– Det stödet hade landslaget inte fått utan Isabelle. Fler länder har fått upp ögonen för Sverige, säger Andréa Jacobsson.

– Vi får se hur stora steg vi har tagit i kvalet till EM nästa sommar. OS 2020 är inte aktuellt. Vi har en ung trupp, säger Haak.

TT: Så målet för landslaget är OS 2024?

– Vi har sagt att vi ska kvala in 2024, ta medalj 2028.