Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svenska stjärnan tvingas vänta på comebacken

Dagens toppnyheter – sport och nöje
Lina Länsberg.Foto: BILDBYRÅN
Lina Länsberg.Foto: BILDBYRÅN

Hon känner sig trygg med UFC:s virusarbete.

Lina Länsberg räknar ändå med att få vänta ett tag på att få en ny match i USA.

– Jag skulle tro att det tar ett tag innan européerna kan resa dit, säger hon.

UFC:s medicinska regelverk på 30 sidor gjorde att organisationen fick klartecken att börja arrangera galor igen efter virusavbrottet.

Reglerna handlade bland annat om att fajters tar tempen och gör ett antikroppstest innan de checkar in på hotellet. De får sedan egna träningsrum, egna träningsredskap och en egen portabel bastu. Under själva galan desinficeras oktogonens matta mellan matcherna.

– De är bra på att bygga upp verksamheter som tar hand om fajters på plats. Där har de erfarenhet, och jag tror att det är mycket det som gör att de har förmågan att sätta i gång på det här sättet, säger den svenska UFC-stjärnan Lina Länsberg.

– De har verkligen drivit det på sättet som de brukar, och det förutsätter så klart att de har mycket pengar.

Inte i någon riskzon

TT: Med tanke på deras arbete och den rådande pandemin – skulle du kunna tänka dig att ta en match i den här situationen?

– Ja, det skulle jag göra. Jag känner inte att jag är i någon riskzon, jag är fortfarande relativt ung. Men visst skulle jag sätta mig i karantän när jag kommer hem och jag skulle inte träffa någon äldre, så det är klart man skulle vara lite försiktig.

Vid sidan av de senaste veckornas galor i Jacksonville, Florida, har UFC:s ordförande Dana White även varit inne på att hyra en ö, flyga dit fajters för träningsläger och sedan anordna galor på samma ställe. Och nu siktar han på att få till nästa gala i Las Vegas den 30 maj.

Länsberg är säker på att Whites ivriga arbete med att få till ett rullande tävlingsschema inte enbart handlar om att pengar ska in till organisationen. Enligt 38-åringen är det lika mycket för att hjälpa kontrakterade fajters under coronapandemin.

– Jag tror verkligen att de också är medvetna om att de har kontrakt där de inte betalar fajters månadslöner, att alla är beroende av att få sina matcher. Jag tror att man har fajters i fokus.

”Trixigt”

Däremot räknar inte Lina Länsberg – som i slutet av januari förlorade mot USA:s Sara McMann – med att vara aktuell än på ett tag.

Dels handlar det om att UFC inte flyger in fajters, dels om Sveriges liberala pandemiarbete jämfört med andra nationer som haft betydligt striktare regler.

Dessutom förutspår hon att det som redan är svårt i Sverige – att få vissa tester tagna – kommer att vara ett avsevärt större hinder under rådande pandemin.

– Vårt system i alla ära, men just det här när man behöver intyg för att kunna utföra sitt yrke … det är inte alltid helt lätt, säger hon.

– Ett exempel är att UFC alltid vill ha graviditetstest som är gjorda genom blodprov och de får inte vara äldre än ett visst antal dagar, så man får några datum som de ska göras på men det är ju bara det att det blir ofta helg i Sverige. Då är alternativet att gå till akuten, och det fattar ju vem som helst att det inte funkar riktigt i Sverige.

– Det där kan vara lite trixigt, och det jag kan bäva för lite grann är hur det ska funka med coronatester. Jag gissar att Sverige kommer att vara restriktiv med det för att inte alla ska vilja testa sig.

”Tråkig träning”

För Lina Länsberg, vars UFC-kontrakt gäller tre matcher, är det där med matcher ändå en senare fråga, med tanke på situationen i världen. I stället har hon sett till att göra det bästa av sin tillvaro.

Nu för tiden är det sex, sju pass i veckan i stället för normala tio, och tiden handlar om att få kroppen att läka, må bra och sedan prioritera att förbättra och bredda de tekniska delarna.

– Det är det man har mer tid för nu, att dra ner på tempot och fokusera på detaljer på ett annat sätt.

– Så tråkig träning har det blivit, men nyttig. Det är också det som avgör vilka som blir bra eller inte, vilka som orkar göra den tråkiga träningen.