Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Svenska stjärnan längtar nu hem

Clara Monti Danielsson. Foto: Christian Örnberg
Hon har nu slagit sig in danska topplaget Randers HK. Foto: Petter Arvidson

Som proffs i en liten dansk stad handlar varje dag om att bli en bättre handbollsspelare.

Clara Monti Danielsson jobbar fortfarande med att vara borta från tryggheten i Lund.

– Jag är otroligt hemmakär! Jag har ett otroligt behov av min familj och mina vänner, att ha folk nära mig, säger hon.

Så gick det i första matchen mellan H65 och Randers

Randers-H65 30-27

Målskyttar Randers: Camilla Dalby 10, Mie Enggrob Höglund 6, Linn Gosse 5, Anne Kathrine Danielsen 2, Kathrine Brothmann Heindahl 2, Johanna Westberg 2, Rikke Vestergaard Kristensen 1, Clara Monti Danielsson 1, Jane Schumacher 1

Målskyttar H65: Jasmina Djapanovic 10, Julia Andrejic 6, Anna Olsson 4, Caroline Friberg 2, Rebecka Lindberg Johansson 2, Cassandra Tollbring 2, Malin Andersson, 1, Emma Rask 1, Marie Wall 1.

Clara om Lund vs Randers

Arenorna

Lunds arena fylls aldrig. Det var fetare att spela i lilla idrottshallen. Arenan är fräschare men här har vi gym i hallen, det är otroligt bra. Det är större evenemang runt danska matcher, det finns inte i Sverige.

Atmosfären i stan

Alla i Randers vet vilka Randers HK är. Lund är en handbollsstad för det finns många klubbar men hade intresset i Lund varit procentuellt som i Randers hade Lund varit på en annan nivå.

Sociala livet

Det är markant skillnad. I Randers? Jag vet inte... Danskarna själva snackar skit om Randers. De säger "oj, är du från Randers?" Jag tycker det är mysigt men jag hade aldrig flyttat hit om de inte var för handbollen. Man flyttar inte till Randers.

I en lägenhet på två rum och kök bor Clara Monti Danielsson precis vid lagets hemmaarena. Det är nära till gymmet och dit går hon helst för att träna på egen hand.

Det finns inte så mycket annat att göra i Randers, en stad på 60 000 invånare några mil från den jylländska östkusten.

Efter en tuff höst utan speltid har Clara Monti Danielsson slagit sig in i det danska topplaget Randers HK.

Då mår hon dåligt

På lördag spelar hon på skånsk mark när Randers ska försöka försvara en tremålsledning från det första mötet mot H65 Höör i EHF-cupens kvartsfinal.

– Efter mästerskapsuppehållet har jag spelat mer och mer. Det har gått över förväntan säger klubben.

– Men jag är inte nöjd om jag inte gör det jättebra. Jag är här i Randers för handbollen, går det inte bra med handbollen mår jag sämre för det är så stor del av mitt liv, säger hon.

Dags att testa lyckan

Clara Monti Danielsson lämnade hemstaden Lund förra sommaren, och klubben som hon spelat för i hela sitt liv.

– Jag lämnade Lugi och gick till Danmark för att jag ville se hur mycket jag kunde utvecklas. Jag hade ångrat mig om jag inte tog chansen.

Inget stadshäng i Randers

Men Randers är litet, och det finns "inte mycket att gå ut till". Clara Monti Danielsson beskriver Lund som "litet men vibrerande".

Då är det inte det lättaste att flytta. Särskilt när man är hemmakär.

– Jag är otroligt hemmakär! Jag hade ett socialt nätverk i Lund. Här handlar det om handbollen.

Hur hanterar du det?

– Jag är hemma en del, en helg i månaden. Då kan jag räkna ner till nästa gång jag får träffa min pappa och familjen. Skulle jag åka hem oftare skulle jag sända fel signaler till mig själv.

I Randers har landslagsspelaren Johanna Westberg varit viktig i anpassningen till livet utanför hallen.

– Johanna Westberg betyder jättemycket. Tillsammans med en norsk tjej, så hänger vi ihop väldigt mycket. Vi lagar middagar tillsammans och tränar eget tillsammans. Det känns konstigt om jag inte träffat Johanna och Linn på en dag. Är vi lediga ser vi till och ses!

– De har blivit som mina systrar. Vi är ett lag och vi har med varandra att göra varje dag. Då är det viktigt att dela med sig av sina tankar.

Rädd över att inte räcka till

Till nästa säsong lämnar Claras bästa vänner. Då har Randers sett till att värva en ny svensk, Daniela Gustin från Füchse Berlin.

– Det är alltid en trygghet att ha någon som sitter i samma sits. Någon som har flyttat till Danmark och som inte har familj eller pojkvän här. De andra danskarna som flyttat hit har familjen en timme bort, de har ett liv vid sidan om handbollen.

Clara Monti Danielsson är ärlig med att hon var "skiträdd över att inte räcka till" i den danska ligan innan hon flyttade över Öresund.

Tränaren som värvade henne var dessutom utbytt när hon anslöt till Randers.

Vill öppna dörr till landslaget

Med tiden har hon bevisat sig värdig i Danmark, och skillnaden mellan serierna är uppenbara.

– Möter man ett svenskt lag i elitserien finns det två till fyra spelare man ska tänka på. I danska ligan är det ett helt lag. Många lag har sex landslagsspelare. Det finns en högre klass överlag, en större kompetens.

Flytten från Sverige handlar även om landslaget.

När Helle Thomsen presenterade truppen till OS-kvalet i mars fick Clara Monti Danielsson nöja sig med att finnas med bland reserverna.

– Jag gick till Danmark för att öppna en dörr till landslaget och jag hoppas att landslaget kan se mig om jag gör det bra. Nu är jag inte uttagen till 18-mannatruppen till OS-kvalet.

– Jag fortsätter och kämpa. Jag hoppas att jag kan visa att jag förtjänar en plats. OS är kanske för nära inpå men EM på hemmaplan är ett mål att sikta mot.

Inför returmötet av EHF-kvartsfinalen mot H65 Höör ska Randers försvara en ledning med tre bollar.

– Höör gör en bra match här i Danmark. Vi har en del brister vi kan rätta till. Jag tror vi går in annorlunda taktiskt i den här matchen. Jag ser det som att vi ska vinna.

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!