Landeskog, Zetterberg, Lundqvist.
Landeskog, Zetterberg, Lundqvist.

Svenska OS-hjältarna hjälper skånsk by

Publicerad

Henrik Zetterberg, Gabriel Landeskog och Henrik Lundqvist är bara ett par av de namn som skänker sitt stöd - till skånska Brösarp.

En träningströja signerad av flertalet OS-hjältar ska samla in pengar för att rusta upp en gammal uterink.

– Den har säkert burits av Foppa, Sundin och dem, säger Peter Andersson från Brösarps IF.

Det kan låta otroligt.

Att Sveriges mest hyllade hockeyspelare engagerar sig för att rädda en uterink i lilla Brösarp på den skånska östkusten.

Men så ligger det till. När den preliminära OS-truppen i hockey samlades i mitten av augusti såg Tre Kronors "psychological coach" Pär Pettersson, med kopplingar till Brösarp till att truppen signerade en gammal träningströja.

Bland alla stjärnor som medverkade på träffen står ett par namn ut.

Henrik Zetterberg, Gabriel Landeskog, Henrik Lundqvist, Oliver Ekman-Larsson, listan kan göras oändlig.

– Den ska lottas ut till en lycklig vinnare under Brösarpsdagen på söndag, säger Peter Andersson.

"Det är inte lika kul"

Men det är inte bara de nuvarande stjärnorna som har en koppling till tröjan. Den har hängt med ett antal år och vandrat mellan stjärnorna. Att legendarer som Peter Forsberg, Mats Sundin och Nicklas Lidström ska ha burit tröjan är ingen omöjlighet.

– Vi hade kunnat lägga ut den på Ebay eller Blocket, men det är inte lika kul.

Tävlingsdeltagarna måste köpa lotter och göra mål med klubba och puck för att kunna delta i tävlingen. Intäkterna går oavkortat till upprustningen av uterinken i Brösarp, en av de äldsta i södra Sverige.

– Sen är förhoppningen att det ska bilda ringar på vattnet så att folk blir intresserade av hockey. Vi är lite låsta av att det är kallt här, men då kan de söka sig till andra föreningar i Skåne.

Peter Andersson hoppas att tröjan ska inbringa ett par tusen kronor. Men den kan vara en liten grej med vad som komma skall.

– De har lovat sen tidigare att de ska ställa upp på en uppvisningsmatch här. Det blir till vintern då under OS, men de som är bänkade kanske kan komma hit, säger Andersson med ett skratt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag