Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Svenska OS-hjältarna hjälper skånsk by

Landeskog, Zetterberg, Lundqvist.

Henrik Zetterberg, Gabriel Landeskog och Henrik Lundqvist är bara ett par av de namn som skänker sitt stöd - till skånska Brösarp.

En träningströja signerad av flertalet OS-hjältar ska samla in pengar för att rusta upp en gammal uterink.

– Den har säkert burits av Foppa, Sundin och dem, säger Peter Andersson från Brösarps IF.

Det kan låta otroligt.

Att Sveriges mest hyllade hockeyspelare engagerar sig för att rädda en uterink i lilla Brösarp på den skånska östkusten.

Men så ligger det till. När den preliminära OS-truppen i hockey samlades i mitten av augusti såg Tre Kronors "psychological coach" Pär Pettersson, med kopplingar till Brösarp till att truppen signerade en gammal träningströja.

Bland alla stjärnor som medverkade på träffen står ett par namn ut.

Henrik Zetterberg, Gabriel Landeskog, Henrik Lundqvist, Oliver Ekman-Larsson, listan kan göras oändlig.

– Den ska lottas ut till en lycklig vinnare under Brösarpsdagen på söndag, säger Peter Andersson.

"Det är inte lika kul"

Men det är inte bara de nuvarande stjärnorna som har en koppling till tröjan. Den har hängt med ett antal år och vandrat mellan stjärnorna. Att legendarer som Peter Forsberg, Mats Sundin och Nicklas Lidström ska ha burit tröjan är ingen omöjlighet.

– Vi hade kunnat lägga ut den på Ebay eller Blocket, men det är inte lika kul.

Tävlingsdeltagarna måste köpa lotter och göra mål med klubba och puck för att kunna delta i tävlingen. Intäkterna går oavkortat till upprustningen av uterinken i Brösarp, en av de äldsta i södra Sverige.

– Sen är förhoppningen att det ska bilda ringar på vattnet så att folk blir intresserade av hockey. Vi är lite låsta av att det är kallt här, men då kan de söka sig till andra föreningar i Skåne.

Peter Andersson hoppas att tröjan ska inbringa ett par tusen kronor. Men den kan vara en liten grej med vad som komma skall.

– De har lovat sen tidigare att de ska ställa upp på en uppvisningsmatch här. Det blir till vintern då under OS, men de som är bänkade kanske kan komma hit, säger Andersson med ett skratt.