Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Svensk OS-medaljör död – blev 65 år gammal

Lars-Erik Skiöld tillsammans med Leif Andersson och Janne Carlsson vid OS i Montreal 1976.
Foto: HASSE PERSSON
Lars Erik Skiöld 2011.
Foto: PER NILSSON
Frank Andersson var en av Lars Eriks Skiölds vänner i landslaget.
Foto: MIKAEL SJÖBERG

Svensk brottning har sorg.

Lars-Erik Skiöld, bronsmedaljör på OS i Moskva 1980, har gått bort efter en tids sjukdom.

– Det är oerhört tragiskt, väldigt ledsamt. Jag kommer sakna honom, säger Frank Andersson.

1970 och 1972 blev Lars-Erik Skiöld Europamästare för juniorer. 1976 vann han EM för seniorer i Leningrad och 1977 brottade han hem ett VM-silver i Göteborg.

Men den största meriten av dem alla kom på OS 1980 i Moskva där svensken knep ett brons.

– I förhållande till sin kunskap var han kanske lite underskattad. När han var på rätt humör så var han oslagbar, helt fantastisk. En av de bästa som Sverige någonsin haft, säger vännen och förre landslagskamraten Frank Andersson.

Lars-Erik Skiöld var omtyckt i landslaget

Utöver sina framgångar inom brottningen var Lars-Erik Skiöld en duktig fotbollsspelare. Han representerade det IFK Malmö, visserligen främst som reserv, som 1980 bara var sekunder från att ta sig upp till allsvenskan men föll på målsnöret mot Gais.

Lars-Erik Skiöld sörjs närmast av sina barn och sin familj.

– Trots att jag föddes ett och ett halvt år före honom så har han varit min stora idol i livet. Jag har följt hans framgångar och varit väldigt stolt över honom, säger storebror Claes Skiöld.

Men även brottarfamiljen har sorg.

Efter den aktiva karriären såg Lars-Erik Skiöld nämligen till att hålla sig kvar inom brottningen som tränare, en roll i vilken han representerat de flesta skånska klubbar. Att utbilda unga brottare var någon han brann starkt för.

– Jag lärde mig mycket av honom och det tror jag att många andra också har gjort. Han hade kanske lite dåliga tävlingsnerver men han är verkligen en av de bästa brottare jag någonsin sett. En av världens bästa, alla kategorier, säger Frank Andersson.

Frank Andersson: "En av mina bästa vänner"

Under många ur turnerade Frank Anderssons runt på mästerskap med Lars-Erik Skiöld.

– Han var en av mina bästa vänner i landslaget och en jäkla inspirationskälla eftersom han var så jäkla duktig. Det var en rolig jäkel att resa med och vara på läger med också. Det här är ett väldigt ledsamt besked, säger Frank Andersson.

Lars-Erik Skiöld blev 65 år gammal.