Svensk elitidrottare har begärts häktad

Foto: CHRISTOFFER BORG MATTISSON / BILDBYRÅN

En toppidrottsman som tillhör svenska eliten i futsal har begärts häktad misstänkt för grovt givande av muta och spelfusk. I samma utredning misstänks ytterligare en futsalspelare som tillhör eliten och en skånsk fotbollsspelare.

– Jag är starkt kritisk till åklagarens påstående om brott, säger advokaten Mikael Nilsson som är ombud för toppidrottsmannen.

Vid ett tillslag på tisdagen grep polis de tre männen vid ungefär samma tidpunkt, strax före kl 11.  Två av dem tillhör svenska eliten i futsal och har landslagsuppdrag. Samtliga tre hämtades av polis från grova brottsektionen vid Malmöpolisen. Men utredningen leds av kammaråklagare Lars Edlund vid riksenheten mot korruption.

Av de uppgifter som blivit offentliga framgår att de ska handla om minst två matcher men det är oklart om det är inom futsal eller någon annan sport.

– Min klient förnekar brott. Jag är starkt kritisk till åklagarens påstående om brott men på grund av förundersökningsekretessen kan jag tyvärr inte för närvarande utveckla detta, säger Mikael Nilsson.

Häktningsförhandlingen mot toppidrottsmannen hålls på fredagen i Malmö tingsrätt.

– Det är djupt tragiskt för min klient att bli utsatt för den här typen av misstankar säger Mikael Nilsson.

En tredje misstänkt är en fotbollsspelare från Skåne som spelat för flera skånska lag i division 3.

Förbundet bistod polisen

De första uppgifterna om tillslaget och misstankarna lämnades av Svenska Fotbollförbundet vars generalssekreterare Håkan Sjöstrand.

– Vi har fått information om att två spelare är anhållna och enligt de uppgifter vi har så rör det sig om misstankar om matchfixningsrelaterad brottslighet, säger Håkan Sjöstrand till SVT Sport.

Men varken åklagaren eller Fredrik Gårdare, chef för polisens aktionsgrupp för idrottsrelaterad brottslighet, har velat kommentera misstankarna eller omständigheterna kring utredningen.

Svenska Fotbollförbundet har tidigare bekräftat att man känt till att det pågick en utredning och att förbundet hjälpt polisen med vissa uppgifter.