Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svaret efter MFF- tränarens gräskritik

Foto: SUVAD MRKONJIC
Foto: SUVAD MRKONJIC

I två av tre bortamatcher har Malmö FF:s motståndare låtit bli att vattna planen för att få långsammare spel.

Nu riktar Malmö FF-tränaren Magnus Pehrsson hård kritik mot regelverket – som han vill se ändrat.

– För svensk fotbolls utveckling är det nästan genant att vi har ett sådant reglemente, säger Magnus Pehrsson till Sydsvenskan.

– Är det något som väcker tillräckligt med irritation hos fler klubbar kan man ge oss uppdraget att driva det mot förbundet, säger Sef:s generalsekreterare Mats Enquist till Kvällsposten.

Malmö FF hade svårt att få igång sitt vanliga spel i 0–0-mötet borta mot Kalmar FF i senaste omgången.

En anledning var att planen på Guldfågeln arena inte var vattnad inför matchen. Ett knep som det händer att lag tar till för att få en långsammare plan och därmed ett lägre tempo mot ett spelskickligt motstånd.

– Det är andra bortamatchen av tre där hemmalaget väljer att inte vattna. Tittar man internationellt i landskamper och i Champions League, då vattnas planen. För att det ska vara den bästa kvaliteten och underhållningen, säger Magnus Pehrsson till Sydsvenskan.

Hemmalaget bestämmer

Enligt Svenska fotbollförbundets tävlingsbestämmelser gällande arenakrav i allsvenskan så får inte gräset vid matchtillfället vara längre än tre centimeter långt och det är hemmalaget som bestämmer om man vill vattna planen innan avspark.

Samtidigt som Magnus Pehrsson förstår att lag försöker dra fördel av det riktar han hård kritik mot reglerna som han vill se en ändring på. För svensk fotbolls bästa.

– Jag förstår logiken i det, att man har den möjligheten att göra det till en sämre fotbollsmatch. För svensk fotbolls utveckling är det nästan genant att vi har ett sådant reglemente. I allsvenskan är det hemmalaget som bestämmer. Men så är det inte internationellt. Detta måste Sef (Föreningen Svensk Elitfotboll) och Svenska fotbollförbundet se över så klart.

Sef: ”Förbundets regelverk”

Mats Enquist, generalsekreterare på Sef, säger till Kvällsposten att han inte hört kritiken tidigare.

– Men det faller under förbundets regelverk, inte vårat, säger han.

I samband med matcher har klubbarna möjlighet att anmäla sitt missnöje till förbundets matchdelegat på plats.

Men för att få till en regeländring krävs en motion till Svenska fotbollförbundets årliga representantskapsmöte. Den kan MFF i så fall skicka in själv eller försöka få med sig Sef-klubbarna att ge Sef uppdraget att driva frågan.

– Vem som helst av föreningarna har rätt att skicka in frågan till förbundet för prövning. Man kan väcka den på egen hand eller få med sig de andra klubbarna. Då är Sef normalt sett ett forum för att få en lite starkare röst. Skulle våra klubbar vara överens om att detta är något som är åt skogen blir det tyngre att komma 32 klubbar än själv, säger Mats Enquist.