Surfingstjärnans stora bebislycka

Maria Petersson fastnade för surfing under en utlandsvistelse och tillhör numera Sverigetoppen.
Foto: Pontus Pålsson
Maria Petersson tillhör en av Sveriges främsta surfare - men är just nu ledig från sporten eftersom hon är gravid.
Foto: Pontus Pålsson

Nästan tre år har passerat. Otaliga sjukhusbesök. Ångest. Sömnlösa nätter – och ett missfall.

Men nu är den skånska surfingstjärnan Maria Petersson gravid i vecka 24, efter att ha gjort en så kallad heminsemination i England.

– Nu börjar man se ljuset i slutet av tunneln, säger hon. 

Februari 2017. 

Maria Petersson har precis fyllt 29 år när hon bestämmer sig för att det är dags för tillökning i familjen. 

Men tiden går. Graviditeten uteblir.

I november blir stressen allt mer påtaglig. Maria får problem med sömnen, har huvudvärd och går till läkare. 

MR-röntgen visar att ingenting är fel. 

Maria Petersson och pojkvännen Pontus Pålsson fortsätter kämpa. 

– Jag blev orolig att något var fel på mig så jag var och kollade mig ganska ofta. Jag kunde bli ganska irriterad på Pontus eftersom han inte ville testa sig och var så chill med alltihop, säger Maria. 

”En evolutionär stress”

Parallellt med att Maria och Pontus fortsätter kämpa för att få barn pågår surfingsäsongen precis som vanligt. Ett världsmästerskap står runt hörnet, och Maria beger sig dit för att försvara de blågula färgerna.

VM slutar med en 33:e plats. Det låter kanske inte som mycket, men är den bästa svenska VM-placeringen någonsin på damsidan.

Samtidigt överskuggas den sportsliga framgången av Marias och Pontus privata barnkamp.

– Det blev väldigt stressigt och det blev som en evolutionär stress som satte sig djupare än vad jag hade kunnat tänka mig att stress kunde göra. Jag började ifrågasätta min kropp, säger Maria. 

Maria besöker till sist en gynekolog. Mer än ett år har passerat - och hon är fortfarande inte gravid.

Hon bestämmer sig för att lämna hormonprover. En gång för alla vill hon få veta om hon kan få barn eller inte. 

”This is really bad”

– Vi råkade vara i Spanien precis när vi bestämde oss för att testa oss. Så klart började de med mig, det är precis som att man alltid förutsätter att det är hos kvinnan problemet ligger när man inte kan få barn. Men sedan sa de att de behövde ta prover på Pontus också, säger Maria. 

Proverna lämnas i Spanien i början på maj 2018. En dryg vecka senare fyller Maria 30 år.

– Vi satt på min födelsedag den 7 maj och drack öl och hade det asnice. Livet kändes gött, säger Maria. 

Dagen efter är det dags att få provresultaten. Bemötandet i Spanien blir knappast det bästa. Den manliga receptionisten tittar på Pontus provsvar och förkunnar - inför hela rummet - ”this is really bad.”

Maria och Pontus kan inte få barn. Pontus lider av azoozpermi.

Själv vet han ingenting. Maria åker till läkarmottagningen och får det tuffa beskedet ensam. Samtidigt är Pontus i väg på ett fotojobb. 

– När jag körde till Pontus domnade mina händer av eftersom jag knappt kunde andas. När jag berättade för honom ... Jag har aldrig sett en människa bryta ihop så mycket, säger Maria.

Maria Petersson har bland annat representerat de svenska färgerna i VM.
Foto: Pontus Petersson

Drabbades av missfall

Tiden fortsätter passera och suget efter barn blir knappast mindre. Tvärtom. 

Maria och Pontus vänder sig till en klinik i Danmark för att utreda om det eventuellt går att genomföra en insemination. 

Jodå, det går. Maria och Pontus får nytt hopp och kampen går vidare. 

Det första inseminationsförsöket blir fruktlöst - men andra gången blir Maria gravid.

Hon drabbas dock av missfall i vecka 10. 

– Det tar lång tid innan kroppen hämtar sig igen efter ett missfall. Så vi bestämde oss för att ta det lugn över sommaren, säger Maria.

Sommaren 2019 spenderas i brittiska Cornwall, i sydvästra England. Ett grevskap som är mest känt för sin cider.

På Cornwall finns även staden Newquay där surfmöjligheterna är goda. Vågorna är höga och vattnet är ofta varmt. 

Bättre surfingmöjligheter är svåra att hitta. För Maria blir det en hel del surfande, samtidigt som hon blir fotograferad och filmad av Pontus. 

Det är - delvis - så Maria tjänar pengar på att surfa. 

– Jag och Pontus är som ett litet produktionsbolag. Jag surfar och han tar bilder, sedan kan bilderna säljas och till exempel användas i reklam, berättar Maria. 

Vände sig till heminsemination

Efter att sommaren dragit förbi är det dags för Maria och Pontus att försöka bli gravida igen. De vänder blicken mot så kallad heminsemination. 

Hem till brevlådan får de ett paket med en Nitrogen-tank, som innehåller nedfrysta spermier. Det första graviditetstestet blir negativt.

Maria är inte gravid. 

Men de fortsätter försöka och den andra heminseminationen går desto bättre. Tidigt en septembermorgon har Maria gjort ett nytt graviditetstest. Det tar några minuter innan hon får resultatet: hon är gravid, för andra gången. 

– Nu är jag gravid i vecka 24 och det brukar sägas att graviditeten blir säkrare efter vecka 12. Men eftersom vi har haft missfall också har det dröjt länge innan vi vågat hoppas. Man blir liksom kvar i ett katastroftänk, säger Maria, som varit helt öppen med sin barnlängtan och sin kamp för att få familjetillökning på sin privata blogg:

– Vi valde att vara öppna med detta och våga prata om det. Folk brukar annars alltid anta att om man inte kan bli gravid så är det kvinnan det är fel på. Det verkar ligga något skamligt över manlig infertilitet.

Maria Petersson surfingkarriär

1:a Lofoten Masters 2017

2:a Lofoten Masters 2018

33:e plats under VM 2017

3:e plats Ericeira circuit 2016

3:e plats Nordic Surf Games 2015

”Lite svårt att vara i vattnet”

Om allting går som på räls får Maria och Pontus tillökning till sin lilla familj i början av juni. 

Därefter stundar ett helt nytt liv - och en helt ny surfsäsong.

– Det är lite svårt att vara i vattnet just nu så klart. Det är inte helt enkelt att lägga sig på mage och samtidigt är man också hela tiden orolig för att något ska hända, säger Maria. 

Redan till hösten fortsätter surftävlandet när det är dags för Lofoten Masters i Norge. Maria hoppas att hon ska kunna delta, men har viss tvekan.

Så sent som 2017 vann hon den norska tävlingen, och hon vill gärna få en ny chans att skörda framgångar i vårt västliga grannland. 

– Vi får se hur många tävlingar det blir under året, det beror lite på när jag kan komma ner i vattnet igen. Men förhoppningen är att det ska bli åtminstone två stycken under 2020 , säger Maria, som inför över 26 000 följare dokumenterar stora delar av sitt surfingäventyr på Instagram:  

– Surfing är mer en livsstil än vad det är en sport. Vi brukar säga att det inte går att göra upp middagsplaner när man surfar eftersom alla planer ändå ställs in om det är är bra surf just den dagen. 

– Men numera är surfing en OS-sport. Så det är något ni borde skriva mer om!