DRÖMMER. Emil Krafth lämnade Öster och tränare Roar Hansen 2011 som en stor talang. Men i Helsingborg blev det ont om speltid och försvararen hamnade på bänken och kände inget förtroende under Conny Karlsson och Åge Hareide. Nu hoppas och tror han på bättring sedan Roar Hansen tagit över. Foto: Sanna Dolck
DRÖMMER. Emil Krafth lämnade Öster och tränare Roar Hansen 2011 som en stor talang. Men i Helsingborg blev det ont om speltid och försvararen hamnade på bänken och kände inget förtroende under Conny Karlsson och Åge Hareide. Nu hoppas och tror han på bättring sedan Roar Hansen tagit över.  Foto: Sanna Dolck

Supertalangen om sin framtid i Helsingborg

Publicerad

Flera allsvenska lag slogs om Emil Krafth.

Den småländska supertalangen valde Helsingborg - och fastnade på bänken.

– När jag inte fick spela försvann självförtroendet, men nu är det tillbaka. Jag ska göra det här året till mitt, säger Krafth.

Rikard Norling var helt tagen av Emil Krafths provspel förra vintern.

– Hans mamma och pappa måste ha haft trolldryck i vällingen, sa Malmö FF:s tränare.

Trots hyllningen valde den då 17-årige talangen i stället att skriva på för MFF:s rival Helsingborg.

Men efter 2011-års succé i Öster placerades Krafth på bänken i HIF.

Bara sju starter 2012

Först fick han inget förtroende av dåvarande tränaren Conny Karlsson och det blev inte mycket bättre när Åge Hareide tog över under sommaren 2012.

Totalt blev det bara sju matcher från start förra året.

– Ingen av dem pratade med mig för att förklara varför jag inte fick speltid eller vad jag behövde förbättra. En tränare måste förstå att det även är deras ansvar att se till att spelarna mår bra, säger Krafth.

Bristen på speltid gjorde till slut att högerbacken funderade på en utlåning.

– Jag pratade om det med min agent men vi gick inte vidare med det. I efterhand kan man kanske tycka att det hade varit bra med en utlåning så att jag hade kunnat komma tillbaka med fler matcher i bagaget, säger Krafth och blickar ut över havet vid Algarvekusten.

Positiv till Roar

Nu är det glömt.

Åge Hareide har ersatts av Roar Hansen, och Emil Krafth vill enbart titta framåt.

– Roar har betytt väldigt mycket för min karriär och jag hoppas att han kan hjälpa mig att även ta nästa steg i min utveckling.

Inför säsongen 2011 korsades deras vägar för första gången. Roar Hansen lämnade då Ängelholm för Öster och ett halvår tidigare hade Emil Krafth anslutit från Lagan.

– Då hade vi en spetsgrupp med sex eller sju unga spelare som alltid tränade med A-laget. Jag fick spela rätt mycket i träningsmatcherna och det funkade jäkligt bra. Sedan fick jag starta i premiären mot Sundsvall.

– Men att Roar är här nu är självklart ingen garanti för att jag ska spela. Jag är medveten om att jag måste kämpa för min plats.

Hansen har bara varit HIF-tränare i en halv försäsong men Krafth har redan märkt skillnad jämfört med förra säsongen.

– Men jag var beredd på det. När jag spelade i Öster tränade vi riktigt hårt och det verkar bli samma här. Roars spelsätt handlar mycket om att löpa. Därför har vi haft dubbla pass de flesta dagarna under försäsongen.

"Stannade av lite förra året"

Det elva dagar långa träningslägret i Portugal avslutades i går.

En ovanligt kort försäsong lider mot sitt slut men Emil Krafth är redo.

– Min karriär stannade av lite förra året. Nu ska den gå uppåt igen.

Johan Dolck Wall
Johan Dolck Wall

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag