Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Supertalangen förlorad för svenska landslaget

Sead HaksabanovicFoto: KRISTER ANDERSSON

Sead Haksabanovic är förlorad för det svenska fotbollslandslaget.

Den 18-åriga talangen har blivit inkallad till Montenegros A-landslag för att spela VM-kval mot Armenien i juni.

– Det är ett svårt beslut, men det känns rätt, säger Seads pappa och rådgivare Senad Haksabanovic.

Sead Haksabanovic har rötter i Montenegro, Kosovo, Albanien och Sverige och kan därför välja mellan flera olika landslag.

Han har representerat Sverige och varit en framträdande spelare i både P99- och P98-landslaget och haft en förhoppning om att slå sig in i truppen till sommarens U21-EM men så sent som för ett par dagar sedan inte haft någon kontakt med förbundskaptenen Håkan Ericson.

Och nu blir det inget spel för Haksabanovic i U21-EM.

Kvällsposten har tidigare berättat om Montenegros intresse för Halmstad BK:s talang och kunnat avslöja att klubben mottagit en kallelse gällande det montenegrinska landslagets samling i juni. 

Den har Haksabanovic nu ha accepterat eftersom han är uttagen i den trupp som den 10 juni VM-kvalar mot Armenien. Spelar han en tävlingsmatch för Montenegro är han sedan bunden till landslaget, men valet är gjort.

Inget hastigt beslut

För Kvällsposten berättar Sead Haksabanovics pappa och rådgivare Senad Haksabanovic om att Montenegro uppvaktat talangen i två år.

– Jag har sagt att den dagen när Montenegros förbund ihop med Dejan Savicevic (förbundets president) har honom i tankarna för A-truppen då kan vi diskutera, säger Senad Haksabanovic.

Han betonar att det inte varit något lätt beslut, men att det känns rätt.

– Jag var nere och träffade dem för nån vecka sedan och de var jättepositiva. De rankar honom bland toppspelarna de har och vill bygga på honom. Jag har pratat med Sead och familjen för det är ett stort beslut och vi har kommit överens om att det känns rätt. Om det hade varit en klubb hade det varit mycket lättare att bestämma, men landslaget är landslaget ändå.

”Det lockar mer”

I Sverige har Sead Haksabanovic spelat med P99- och P98-landslagen. Inför  U21-EM har hans namn varit med i den stora bruttotruppen till mästerskapet. Men nu blir det inget spel i blågult.

– Sverige är jätteintressant, men det går långsamt. Det är säkert bra, men om Montenegro ser honom redan i A-landslaget och man i Sverige inte ens ser honom i U21 om man ser till vad Håkan Ericson sa (till Kvällsposten) i helgen... Det är klart att det lockar mer.

U21-förbundskaptenen Håkan Ericson sa att han hoppas att spelare som varit med i pojklandslagen och fått sin fostran i Sverige ska visa tacksamhet och vilja vara med i det svenska landslaget. Vad säger du om det?

– Det är klart man visar vilja och jag respekterar Håkan Ericson och alla andra, men jag kan också fotboll. Det är därför vi stannat på allsvensk nivå. Han är inte i Malmö utan i Halmstad och det är en annan sak, där kan han inte visa sina kvaliteter som jag och Montenegro också tycker. Han (Håkan Ericson) hade en massa spelare före Sead. Men det har absolut inte med det att göra. Det är upp till varje person. Det är några som gillar Messi och några gillar Ronaldo, det är upp till vilken stil de spelar och där tycker jag att Montenegro kan passa honom mycket bättre. Men det är klart vi är tacksamma och tackar Sverige. Men man går efter magkänslan, säger Senad Haksabanovic.

Krock med HBK:s match

Sead Haksabanovic är uttagen även till träningsmatchen mot Iran, men den spelas samma datum, den 4 juni, som Halmstad möter Sirius borta i vårsäsongens sista match.

– Därför har jag sagt att det inte är möjligt att han kommer den 4:e, men de sa att det spelar ingen roll, han får komma den 5:e då.

Hur tror du det här valet kommer påverka Seads fotbollsframtid?

– Det är en annan sak om det är klubbval, men för hans fotbollsmässiga utveckling tror jag inte det påverkar så mycket. Det är klart att Sead kommer möta bättre spelare, träna med bättre spelare och som 18-åring vara på samma plan som Stevan Jovetic och Stefan Savic, det är ingen liten grej som 18-åring. Det är drömmen för alla som håller på. Det är klart han måste bevisa vad han kan i landslaget, men de vill ha honom för att de ser att han kan göra det.