Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Superstjärnans livsråd till svenska OS-hoppet

Oskar ”Oski” Rozenberg Hallberg är Sveriges enda OS-hopp i skateboard.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Tony Hawk testade OS-parken i Tokyo.
Foto: ROBERT GAUTHIER / LOS ANGELES TIMES / POLARIS POLARIS IMAGES

Oskar ”Oski” Rozenberg Hallberg ska göra sitt första OS.

Under vintern laddade han upp hos superstjärnan Tony Hawk.

Där han fick med sig viktiga lärdomar vid sidan av åkningen.

– Hade bra framförhållning och fick saker gjorda tidigt på morgonen, säger Oski.

Skateboard gör i år entré på OS-scenen. Sverige har en åkare med – nämligen Malmökillen Oskar ”Oski” Rozenberg Hallberg. 

– Jag ser fram emot Tokyo, det blir ett kul äventyr för mig, säger han till Kvällsposten.

Precis som för många andra idrottare har coronapandemin gjort att många skateboardtävlingar ställts in. I stället för att tävla drog Oski till USA i vintras för att ladda upp inför OS.

– Det var för att skejta och ta det lugnt.

Hängde hos superstjärnan Tony Hawk

Bland annat spenderade han en månad hemma hos Tony Hawk i San Diego.

– Det var gött. Det var lite kul typ när man var i köket och drack kaffe så kom han in, det kändes lite konstigt. Eller det kändes lite udda de första dagarna. Det var kul att skejta med honom och han är väldigt najs att snacka med. Han har många bra råd och mycket erfarenhet.

Fick du några bra råd?

– Jo han gav mig några råd, men jag har nästan glömt dem, säger han med ett skratt.

Det var inte tips i åkningen som han lärde sig mest av. Oski säger att han uppskattade att bara vara runt stjärnan och kunna observera vad han gör om dagarna och hur han får ihop sitt schema.

– Det är ganska inspirerande och man kan lära sig mycket av det.

”Han är verkligen ett steg för mig”

En sak som han tog med sig var Hawks morgonrutiner. 

Oski berättar att stjärnan alltid var vaken sex på morgonen och satt vid datorn, svarade på mejl, pratade med sin agent och fick saker gjorda. 

Raka motsatsen från svensken som vanligtvis inte går upp förrän nio, tio på morgonen.

– Jag börjar bli bättre på det nu, men han är verkligen ett steg före mig där och man märker att det blir till hans fördel för han får väldigt mycket gjort. Då kan han få allt det tråkiga gjort tidigt på morgonen, sen dra och skejta vid tio, sen är han klar vid tre och då kan han hänga med sin familj eller göra annat. 

Till skillnad från många andra sporter har många skateboardåkare ett friare schema och det är mycket upp till dem själva att bestämma när de ska träna. De har heller ingen tränare som säger till dem vad de får och inte får göra.

– Jag tror många skateboardåkare har svårt att klara av den biten och det är något som är positivt och negativt med att vara skateboardproffs. Det är ingen som kommer skälla på dig om du inte skejtar på en vecka eller om du vaknar klockan fyra på eftermiddagen.

Ändrat sina rutiner

– Det blir på gott och ont. Om man kan hantera det så är det väldigt positivt, för att allting sker på dina egna premisser och det blir en frihet.

Inför OS har Oskis schema blivit allt mer hektiskt. Men med ett hektiskt schema har han även varit tvungen att ta mer ansvar. För att ha koll på allting har han börjat använda en kalender.

– Om jag ska kunna utnyttja de möjligheterna så måste jag vara mer effektiv. Planera in grejer, vakna på morgonen och få saker gjorda. Jag har anpassat mig där och jag gillar att testa nya grejer så det har också pushat mig till att bli mer organiserad.

Kvalet för Oski startar 02.00 natten till torsdag. Finalen är sedan 05.30.