Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Stjärnorna hyllar "Henke Superman"

Henrik Superman var en trogen MFF-supporter.
Foto: Henrik Supermans stiftelse
Foto: JENS CHISTIAN
Foto: JENS CHISTIAN
Foto: Jens Christian
Foto: JENS CHISTIAN

Cancern tog Henrik "Superman" Ekelund.

Men tack vare stiftelsen i hans minne, och organisationens samarbete med Malmö FF, får nu andra drabbade barn ett bättre liv.

På lördagskvällen besökte stjärnorna Arnór Ingvi Traustason och Eric Larsson Henke Supermans stiftelse.

Själv fick han aldrig träffa sin störste idol Zlatan.

Men Henrik Ekelunds minne lever vidare, och på lördagen mottog stiftelsen som upprättats i hans namn en generös check av Malmö FF på 57 500 kronor.

– Vi vet att pengarna kommer rätt, och de bedriver verksamheter där man stöder familjer i en väldigt svårt situation. De här pengarna är tänkta att gå till en upplevelse. De här barnen ska också få träffa våra spelare. Antingen kommer spelarna att följa med på upplevelsen eller så får de besöka oss på stadion, säger Cina Wikeborg på Malmö FF.

Stiftelsen Henrik Superman har som syfte att bygga ett kapital som förmår att ge avkastning varje år till dem som på ett eller annat sätt drabbas av barncancer.

Stiftelsen hoppas ge upplevelser för hela familjen, men det kan också vara försäkringar eller saker som en lekstuga eller ett PlayStation. Det kan också vara något till den drabbades syskon.

– Det kan vara så att det är ett friskt syskon som får åka i väg och göra något roligt. När ett barn i familjen blir sjukt så kommer allt strålkastarljus i familjen på det barnet och de andra kommer i skymundan, berättar stiftelsens ordförande Stefan Langåker.

Hjälper sjuka barn och deras familjer

I Sverige drabbas årligen 300 barn av cancer. Vem som drabbas, eller varför man drabbas är det ingen som vet. Det man vet är att tre av fyra överlever – ett facit som hade varit omöjligt för ett antal år sedan och definitivt otänkbart forskningen inte gått framåt.

Det är från den dag man blir diagnostiserad till dess man blir frisk eller inte orkar mer som Stiftelsen Henrik Superman verkar.

– Det är inte bara barnet som blir drabbat, det är hela familjen och det glömmer man oftast. Vi hjälper inte cancersjuka barn. Vi hjälper snarare familjer som har barn som fått cancer, säger Stefan Langåker och berättar att man årligen får in mellan 350 000-500 000 kronor som oavkortat går till barn och familjer i nöd.

"Älskade Malmö FF"

Henrik somnade in den 14 november 2005. Han hade precis hunnit fylla sju år.

Två år senare bildades stiftelsen på initiativ av nära vänner till familjen Ekelund.

Samarbetet med Malmö FF är inne på sitt andra år.

– Det har sin grund i att Henrik älskade MFF över allt annat. Han gick runt i MFF-kläder så ofta han kunde och så fort han kunde börja i fotbollsskolan i MFF så gjorde han det.

– Tyvärr kunde han inte hålla på så länge.

Men indirekt har man en längre relation med klubben. 

– Zlatan uppmärksammade Henrik när Henrik var sjuk, och vi har varje år fått en signerad matchtröja av Zlatan. Det har vi fått varje år. MFF brukar också tala väldigt mycket om hjärta och det är det man visar här.


LÄS MER: Henrik Superman fick Zlatans tröja


Eric Larsson räckte tillsammans med Arnór Ingvi Traustason över checken på lördagskvällen.

– Det känns så klart jättebra. Det är fint att klubben engagerar sig i annat än bara fotboll. Att ge något till en så här fin organisation är så klart härligt. Att få vara här och visa att man stöder en så här fin grej är så klart roligt.

Henrik gnällde aldrig

Läkarnas prover visade att det var neuroblastom, en typ av tumör som finns i nervvävnader. Henrik fick cellgifter och började må bättre. Men sedan insjuknade han i leukemi och fick gå igenom ytterligare en behandling.

- Han gnällde aldrig och brydde sig inte om att få nålstick i armen så jag tänkte hela tiden "det här klarar du, lilleman", har Henriks pappa Christer tidigare berättat för Kvällsposten.

Henrik kände sig bättre efter den andra behandlingen men drygt ett år senare kom neuroblastomen tillbaka. Henrik blev knappt sju år gammal.

Det var under den här perioden som läkarna började kalla Henrik för Henke Superman, och det är där som stiftelsen har fått sitt namn.

I dag får andra barn i Henrik Ekelunds minne träffa sina idoler i Malmö FF.

– Barnen är så klart jätteglada för att få det här tillfället med våra spelare, och att de får prata med dem utan att någon annan stör. Jag tycker också att våra spelare är fantastiska i sitt sätt att vara med de här barnen. De är naturliga och pratar med dem om saker som barnen vill prata om. Det är lite hjärtekrossande att se.


Ett barn insjuknar om dagen

I Sverige insjuknar ungefär ett barn om dagen i någon form av cancer. Olika typer av barncancer förekommer i olika åldrar. Typiska cancersjukdomar i småbarnsåldern är njurtumörer (Wilms tumör) och neuroblastom, den typ av tumör som förekommer i nervvävnad invid ryggraden.

En annan typisk småbarnscancer är leukemi. De flesta barn som drabbas insjuknar runt fyra års ålder. Sedan blir det mer och mer sällsynt och förekommer sällan efter åtta års ålder.

Bentumörer börjar dyka upp runt åtta-nio års ålder och karakteriseras som typiska tonårscancersjukdomar.

Hjärntumörer förekommer ungefär lika mycket i alla åldersgrupper.

Källa: Barncancerfonden