Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Stjärnan åtalas för misshandel

Jakob Lilja går till attack mot Jens Olsson.
Jakob Lilja.
Foto: ANDERS BJURÖ

Jakob Lilja åtalas misstänkt för misshandel av Malmö Redhawks Jens Olsson.

Det var den 5 mars 2015 som den dåvarande Röglespelaren Lilja, numera i Linköping, slog sin klubba i nacken på Olsson i det allsvenska Skånederbyt i Malmö Arena.

 - Någonstans går gränsen, säger kammaråklagare Michelle Stein.

Rögle och Malmö Redhawks möttes i den så kallade slutspelsserien, det första steget i SHL-kvalet, när Jakob Lilja i den första perioden gick till attack mot Jens Olsson och slog klubban i Redhawksspelarens nacke.

Lilja stängdes av i tio matcher men kan nu straffas hårdare än så.

Han åtalas för misshandel.

- Det är en bedömning jag gör. När du utövar idrott så samtycker du till en viss grad av våld. Om du utövar till exempel boxning så samtycker du till rätt mycket våld. Hockey är också en kontaktsport där man samtycker till ett visst våld. Men du kan inte samtycka till hur mycket våld som helst, säger kammaråklagare Michelle Stein.

- Här är det en bedömning av omständigheterna. Det är en crosschecking  mot nacken och inte i en spelsekvens. Ingen av spelarna har pucken i närheten av sig. Då är min bedömning att det är frågan om en misshandel, säger Stein.

Olsson vill inte att Lilja fälls

Lilja nekar till brott och inte heller offret Jens Olsson vill se en fällande dom.

I ett förhör uppger Olsson att en crosschecking visserligen är ett övertramp eftersom det kan medföra allvarliga nackskador. Däremot tycker han att det räcker med Disciplinnämndens dom.

Tidigare har Olsson sagt till Kvällsposten:

– Han har fått sitt straff, vi har gått vidare och jag har inget agg mot honom. Så att det skulle gå vidare så här trodde jag aldrig, faktiskt.

– Det är väldigt märkligt att det ska dras in så här. Det är inget som jag förespråkar i alla fall.

Anders Mäki, klubbdirektör i Liljas nuvarande klubb Linköping, har även han lämnat ett yttrande till åklagaren. Mäki vill inte att Lilja ska straffas ytterligare.

– En fällande dom för Jakob skulle kunna innebära konsekvenser för honom själv som vida överstiger det brott som utförts. l och med att Jakob redan blivit bestraffad och fått betala böter så anser vi det dessutom helt felaktigt att han skall erhålla ytterligare straff av samhället och på så sätt bli dubbelt bestraffad, säger Mäki i sitt yttrande.

"Pågående spelsekvens"

Jakob Liljas advokat Mats Tornéus anser att Lilja borde frias helt.

– Ishockey är trots allt en fysisk sport och det sker under en pågående spelsekvens. Vi anser att det helt enkelt inte är något som ska straffas för i allmän domstol utan Jakob har fått ett disciplinärt straff enligt idrottens regler. Vi anser att han inte ska dömas två gånger för samma sak, säger Tornéus till TT.

Tingsrätten har inte bestämt datum för rättegången.

Kvällsposten har sökt Jakob Lilja och Jens Olsson.


Följ utvecklingen i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.