Stefan Schwarz. Foto: Olle SporrongStefan Schwarz. Foto: Olle Sporrong
Stefan Schwarz. Foto: Olle Sporrong
Schwarz i landslagströjan. Foto: Björn LundbergSchwarz i landslagströjan. Foto: Björn Lundberg
Schwarz i landslagströjan. Foto: Björn Lundberg

Stefan Schwarz om sin dröm: "Övertygad"

Publicerad

Stefan Schwarz blev lovad en rymdresa men stoppades av sin klubb Sunderland.

I dag, 17 år senare, drömmer den förre världsstjärnan fortfarande om viktlöshet.

– Jag är ganska övertygad om att jag kommer upp dit en gång, säger Schwarz.

Stefan Schwarz förhandlade om en flytt från Valencia till Sunderland när en rymdresa plötsligt slängdes upp på förhandlingsbordet. Då, i augusti 1999, uppmärksammades nyheten stort.

Den svenske landslagsmittfältaren fick aldrig uppleva avsaknad av gravitation men gick ändå länge under smeknamnet ”The Spaceman”.

Så vad hände egentligen? Och hur ser de framtida rymdplanerna ut?

– Det var egentligen en ren slump. Vi satt och förhandlade, slutförhandlade, och så var det filmen Moonraker på tv. Det hade ju varit superhäftigt, tyckte jag, och så kom det fram att agenten som jobbade för klubben hade ett antal biljetter till den här rymdresan. ”Skriver du på så får du en biljett”, sa han. Vi tog i hand på det, säger Schwarz.

När Sunderlands klubbledning fick höra om erbjudandet stoppades allt. Att skicka i väg en av sina spelare till rymden var inget som kunde accepteras. Riskerna en sådan resa medför ansågs vara för stora.

– Det var ju jäkligt tråkigt då. Man har alltid sett på rymdfilmer och rymdraketer och haft det som en barndomsdröm. Samtidigt var det sånt man fick acceptera. Man har bara en fotbollskarriär och det gäller att få ut så mycket som möjligt av den, säger Schwarz.

Vem fick biljetten i stället?

– Jag vet inte. Men jag hoppas att den ligger och väntar på mig.

"Blir lite värre konsekvenser"

Schwarz dröm om att en gång ta sig upp i rymden lever nämligen fortfarande.

– Förhoppningsvis blir det innan sista dagen i livet då man har gjort sitt och ska upp till himlen.

Men det är väl ganska farligt?

– Det finns absolut respekt. Om det händer något så vet man att det inte blir något brutet ben eller någon avsliten hälsena. Det blir lite värre konsekvenser.

Johan Dolck Wall
Johan Dolck Wall

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag