Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Startade fotbollslag för flyktingbarn

Victor Bärring välkomnar asylsökande till Sverige på sitt eget sätt.Till sin hjälp har han fotbollen och klubben Stattena.
Foto: Victor Bärring
<p>"Många killar har kommit ganska långt med svenskan och har blivit fruktansvärt bra på fotboll", säger han.<br></p>
Foto: Victor Bärring

Victor Bärring välkomnar asylsökande till Sverige på sitt eget sätt.

Till sin hjälp har han fotbollen och klubben Stattena. Hans nystartade lag har blivit en fast punkt för ensamkommande ungdomar från olika delar av världen.

– Många killar har kommit ganska långt med svenskan och har blivit fruktansvärt bra på fotboll. Det finns de som tagit steget upp till A-laget, säger eldsjälen själv.

Det hela började i slutet av 2015 när 26-åringen ville hjälpa några av de tusentals flyktingar som kom till Sverige – flyktingar som gick oviss framtid till mötes i ett främmande land. Han ville skapa trygghet för några av dem, inte minst de unga.

Personal från några av flyktingförläggningarna hade hörde av sig till Victor som då var A-lagstränare för Stattena. De ville hör sig för kring om det fanns plats för några av flyktingarna. Victor försökte, men språkbarriären blev ett för stort hinder. Han slogs av en ny idé.

– Det var svårt att få in dem i gruppen så jag testade separata träningar vid ett par tillfällen och fick väldigt bra respons. Sedan byggde jag vidare på det. Jag fick en bra grundstomme med killar från många olika länder, det var många olika språk så vi fick träna mycket svenska tillsammans, det var bra för gruppen.

Aldrig varit ett bråk

Victor vände sig till flera HVB-hem för asylsökande. Han bjöd in dem till att spela fotboll. Det hela var ganska enkelt. Victor bokade en plan under fem vardagskvällar och gick ut ganska brett för att se vilket intresse som fanns.

Responsen blev större än han kunnat ana, över 60 ungdomar dök upp.

– Inte ens när vi var 60 personer i början har vi haft någon incident där jag fått gå in och bryta. Alla killarna har allid varit extremt tacksamma för att de har fått vara med och träna, berättar han

Det kändes positivt och Victor började planera för någonting mer långsiktigt; varför inte starta ett lag som skulle kunna ingå i seriespelet?

Laget kom i gång i december. Victor berättar om en "fantastisk resa".

– Det har gått mycket bättre än väntat, vi har inte haft så många stora resultat emot oss. Vi vann till och med en match och spelade oavgjort i en annan. Vi har varit med i de flesta matcherna. Det har varit många uddamålsförluster, säger Victor och fortsätter:

– Många killar har kommit ganska långt med svenskan och har blivit fruktansvärt bra på fotboll. Det finns de som tagit steget upp till A-laget.

Umgås vid sidan av fotbollsplan

Man kom näst sist i den tredje och lägsta divisionen för ungdomar i Skåne. Men det här var så mycket mer än ett lag. Victor rekryterade svenska spelare för att få en bättre mix – kanske kunde de också hjälpa flyktingbarnen. För närvarande har han 20 nyanlända killar och tio med svenskt medborgarskap.

De umgås och hjälps åt både på och vid sidan av fotbollsplan.

– Det har varit väldigt glädjande att se de svenska ungdomarna. Man förstår ju att det måste vara tungt att vara svensk ungdom i dag då det riktas väldig mycket fokus åt andra, att de kanske känner sig bortprioriterade.

– Men de svenska ungdomarna är så schysta mot de här flyktingarna. De umgås på fritiden och de blir verkligen polare på riktigt.

För Victors del hjälper han sina spelare med allt från läxläsning till att ge dem lift till och från matcher och träningar. Och så finns där ju en klubbekonomi som ska skötas.

"Tack och lycka till"

För att lösa de ekonomiska bitarna har Victors lag fått stöttning av stiftelsen Sverige United.

"Från stiftelsens sida har vi inte möjlighet att rent fysiskt finnas på plats i det dagliga arbetet, men vi ser Victor som en eldsjäl och därför har vi beviljat ett bidrag som ska täcka utrustning och material till verksamheten under hösten och vintern. Genom att ge Victor en hjälpande hand hoppas vi kunna vara med och se till att hans viktiga insats får en fortsättning. Stort tack, och lycka till med laget framöver!" skriver Sverige United på sin hemsida.

Och det är pengar som gjort nytta.

– När vi fick pengar från Sverige United kunde vi helt plötsligt köpa fotbollsskor till de som sprungit runt med trasiga skor eller som varit tvungna att låna av sina kompisar, berättar Victor.