Victor Bärring välkomnar asylsökande till Sverige på sitt eget sätt.Till sin hjälp har han fotbollen och klubben Stattena. Foto: Victor BärringVictor Bärring välkomnar asylsökande till Sverige på sitt eget sätt.Till sin hjälp har han fotbollen och klubben Stattena. Foto: Victor Bärring
Victor Bärring välkomnar asylsökande till Sverige på sitt eget sätt.Till sin hjälp har han fotbollen och klubben Stattena. Foto: Victor Bärring
"Många killar har kommit ganska långt med svenskan och har blivit fruktansvärt bra på fotboll", säger han. Foto: Victor Bärring"Många killar har kommit ganska långt med svenskan och har blivit fruktansvärt bra på fotboll", säger han. Foto: Victor Bärring

"Många killar har kommit ganska långt med svenskan och har blivit fruktansvärt bra på fotboll", säger han.

 Foto: Victor Bärring

Startade fotbollslag för flyktingbarn

Publicerad

Victor Bärring välkomnar asylsökande till Sverige på sitt eget sätt.

Till sin hjälp har han fotbollen och klubben Stattena. Hans nystartade lag har blivit en fast punkt för ensamkommande ungdomar från olika delar av världen.

– Många killar har kommit ganska långt med svenskan och har blivit fruktansvärt bra på fotboll. Det finns de som tagit steget upp till A-laget, säger eldsjälen själv.

Det hela började i slutet av 2015 när 26-åringen ville hjälpa några av de tusentals flyktingar som kom till Sverige – flyktingar som gick oviss framtid till mötes i ett främmande land. Han ville skapa trygghet för några av dem, inte minst de unga.

Personal från några av flyktingförläggningarna hade hörde av sig till Victor som då var A-lagstränare för Stattena. De ville hör sig för kring om det fanns plats för några av flyktingarna. Victor försökte, men språkbarriären blev ett för stort hinder. Han slogs av en ny idé.

– Det var svårt att få in dem i gruppen så jag testade separata träningar vid ett par tillfällen och fick väldigt bra respons. Sedan byggde jag vidare på det. Jag fick en bra grundstomme med killar från många olika länder, det var många olika språk så vi fick träna mycket svenska tillsammans, det var bra för gruppen.

Aldrig varit ett bråk

Victor vände sig till flera HVB-hem för asylsökande. Han bjöd in dem till att spela fotboll. Det hela var ganska enkelt. Victor bokade en plan under fem vardagskvällar och gick ut ganska brett för att se vilket intresse som fanns.

Responsen blev större än han kunnat ana, över 60 ungdomar dök upp.

– Inte ens när vi var 60 personer i början har vi haft någon incident där jag fått gå in och bryta. Alla killarna har allid varit extremt tacksamma för att de har fått vara med och träna, berättar han

Det kändes positivt och Victor började planera för någonting mer långsiktigt; varför inte starta ett lag som skulle kunna ingå i seriespelet?

Laget kom i gång i december. Victor berättar om en "fantastisk resa".

– Det har gått mycket bättre än väntat, vi har inte haft så många stora resultat emot oss. Vi vann till och med en match och spelade oavgjort i en annan. Vi har varit med i de flesta matcherna. Det har varit många uddamålsförluster, säger Victor och fortsätter:

– Många killar har kommit ganska långt med svenskan och har blivit fruktansvärt bra på fotboll. Det finns de som tagit steget upp till A-laget.

Umgås vid sidan av fotbollsplan

Man kom näst sist i den tredje och lägsta divisionen för ungdomar i Skåne. Men det här var så mycket mer än ett lag. Victor rekryterade svenska spelare för att få en bättre mix – kanske kunde de också hjälpa flyktingbarnen. För närvarande har han 20 nyanlända killar och tio med svenskt medborgarskap.

De umgås och hjälps åt både på och vid sidan av fotbollsplan.

– Det har varit väldigt glädjande att se de svenska ungdomarna. Man förstår ju att det måste vara tungt att vara svensk ungdom i dag då det riktas väldig mycket fokus åt andra, att de kanske känner sig bortprioriterade.

– Men de svenska ungdomarna är så schysta mot de här flyktingarna. De umgås på fritiden och de blir verkligen polare på riktigt.

För Victors del hjälper han sina spelare med allt från läxläsning till att ge dem lift till och från matcher och träningar. Och så finns där ju en klubbekonomi som ska skötas.

"Tack och lycka till"

För att lösa de ekonomiska bitarna har Victors lag fått stöttning av stiftelsen Sverige United.

"Från stiftelsens sida har vi inte möjlighet att rent fysiskt finnas på plats i det dagliga arbetet, men vi ser Victor som en eldsjäl och därför har vi beviljat ett bidrag som ska täcka utrustning och material till verksamheten under hösten och vintern. Genom att ge Victor en hjälpande hand hoppas vi kunna vara med och se till att hans viktiga insats får en fortsättning. Stort tack, och lycka till med laget framöver!" skriver Sverige United på sin hemsida.

Och det är pengar som gjort nytta.

– När vi fick pengar från Sverige United kunde vi helt plötsligt köpa fotbollsskor till de som sprungit runt med trasiga skor eller som varit tvungna att låna av sina kompisar, berättar Victor.

Martin Hardenberger
Martin Hardenberger

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag