Johnny Wahlqvist blev 43 år. Foto: CHRISTER WAHLGRENJohnny Wahlqvist blev 43 år. Foto: CHRISTER WAHLGREN
Johnny Wahlqvist blev 43 år. Foto: CHRISTER WAHLGREN
Styrkelyftaren och sportprofilen Johnny Wahlqvist är död. Han dog på måndagskvällen på lasarettet i Ystad. Foto: ERIK AHMANStyrkelyftaren och sportprofilen Johnny Wahlqvist är död. Han dog på måndagskvällen på lasarettet i Ystad. Foto: ERIK AHMAN
Styrkelyftaren och sportprofilen Johnny Wahlqvist är död. Han dog på måndagskvällen på lasarettet i Ystad.  Foto: ERIK AHMAN
Styrkelyftaren och sportprofilen Johnny Wahlqvist är död. Han dog på måndagskvällen på lasarettet i Ystad. Foto: ERIK AHMANStyrkelyftaren och sportprofilen Johnny Wahlqvist är död. Han dog på måndagskvällen på lasarettet i Ystad. Foto: ERIK AHMAN
Styrkelyftaren och sportprofilen Johnny Wahlqvist är död. Han dog på måndagskvällen på lasarettet i Ystad.  Foto: ERIK AHMAN

Sportprofilen Johnny Wahlqvist har avlidit

Publicerad

Styrkelyftaren och sportprofilen Johnny Wahlqvist är död.

Han dog på måndagskvällen på lasarettet i Ystad. 

Johnny blev 43 år.

– Han fick hjärtflimmer och vätska i kroppen. Sen orkade inte hjärtat längre, säger mamma Gullan till Kvällsposten.

Johnny Wahlqvist tävlade i styrkelyft för Simrishamn AK och var en stor profil i sin sport.

För tre veckor sedan togs han in på lasarettet i Ystad.

– Han fick vätska i kroppen och hjärtat orkade inte. Han dog på hjärtintensiven, säger Gullan Wahlqvist.

– Han skulle fylla 44 i augusti. Hans liv tog slut alldeles för tidigt.

Johnny växte upp i Gärsnäs på Österlen. De senaste åren bodde han i Simrishamn.

– Min man lever inte längre. Nu är det bara jag och min andre son Gunnar som är kvar livet i vår familj, säger Gullan Wahlqvist.

Kvällspostens sportchef minns

Kvällspostens tidigare sportchef Kent Hansson var nära vän med Johnny. De kände varandra sedan 20 år tillbaka och tävlade tillsammans på olika platser i Sverige.

– Johnny var en udda profil som alltid var god och glad och tog stor plats, säger Hansson.

Wahlqvist fick ofta stort utrymme i tidningsspalterna. Inte bara för att han under en tid var världens starkaste styrkelyftare – han var kontroversiell och var inte rädd för att ta strid.

– Han låg ofta i fejd med förbundet. Han gick sin egen väg vilket skapade turbulens med förbundet, säger Hansson.

Kompis med Ricky Bruch

Det fanns flera gemensamma nämnare mellan Johnny Wahlqvist och kompisen Ricky Bruch.

– Båda gick sin egen väg, säger Hansson.

Styrkelyftarens framtoning nådde även till tv-programledarna Filip och Fredrik som besökte Johnny i föräldrahemmet och TV4 spelade in en dokumentär.

– Johnny gjorde även reklam för Kvällsposten när vi hade upplagerekord. Då lyfte han tidningspackar och var med i stora kampanjer, berättar Kent Hansson och minns samtidigt när Wahlqvist besökte Kvällspostens redaktion tillsammans med boxningsstjärnan Klara Svensson.

Vägde över 180 kilo

Johnny Wahlqvist vägde som mest över 180 kilo. Han var enormt stark och tog ett VM-guld, tre EM-guld och 17 SM-guld.

– Jag glömmer aldrig när han tävlade i Höllviken. Han tog 340 kilo i bänkpress. Imponerande.

– Jag var även på en tävlingen där han lyfte sammanlagt 1 000 kilo i de tre olika disciplinerna knäböj, bänkpress och marklyft.

Wahlqvist fick även rubriker för sitt stora matintag. Vid några tillfällen åt han så mycket att han blev avstängd från krogarna i Simrishamn.

– Han var svår att styra. Han gick alltid sin egen väg. Men, som sagt, jag upplevde honom alltid som god och glad, säger Kent Hansson.

Johnny Wahlqvist tävlade inte under de sista tre-fyra åren. På måndagskvällen somnade han in på lasarettet i Ystad.

 

Följ utvecklingen i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Jan Peter Andersson
Jan Peter Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag