Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sparkades – nu slår han tillbaka: 'Losers'

Foto: Tomas Leprince
Foto: Andreas L Eriksson

Anders Eldebrink fick sparken från schweiziska Rapperswil i våras.

Med några månaders distans till det hela berättar han om de stora bekymmer som hans schweiziska klubb hade.

– De har haft en losermentalitet under många år i Rapperswil, säger Eldebrink.

Efter en ny sejour i Schweiz har Anders Eldebrink vänt hem till Sverige.

Det sedan han fått sparken från Rapperswil i våras.

Eldebrink, som gjordesuccé med Rapperswils ligakonkurrent Kloten mellan 2005-2012, lyckades inte få igenom de förändringar han ville i klubben.

– Vi hade ju problem i Rapperswil. Vi försökte förändra hela klubben vad gäller hårdare och mer träning och försöka få alla att äta rätt och sånt där, men det blev nog för mycket för klubben, säger Eldebrink.

– De har haft en losermentalitet under många år i Rapperswil och jag försökte väl förändra för mycket. Jag ville byta ut mer spelare. Det blev som en blödning man försökte förändra och det blev mycket som de i klubben inte var vana med, fortsätter han.

"Hade tänkt ta det lite lugnt"

När han fick sparken bestämde han sig för att flytta hem.

– Jag har ju varit där i så många år. Det har totalt blivit 17 år i Schweiz och jag är ju 55 nu. Det känns bra att komma hem och jag hade tänkt ta det lite lugnt, men så ringde "Masken" (Anders Carlsson, Rögles sportchef).

Vad fick dig att ta jobbet som tränare i Rögle?

– Det är ett ungt lag och en utmaning att jobba med. Man gillar ju det.

17 år utomlands har satt sina spår.

Och en slutsats har den nya Rögletränaren dragit.

– Jag tycker det är svårare att vara tränare utomlands än i Sverige.

Rekommenderar tränare att testa utlandet

Varför då?

– Det är olika mentaliteter och en annan kultur. Kan man inte hantera det som ung tränare som åker ut i Europa så är det ganska svårt. Det blir ett ganska stort steg. Men jag spelade där innan och fick en liten fördel av det.

– Jag tror att många svenska tränare skulle behöva åka utomlands. Det är en bra erfarenhet och det är sitt driv, engagemang och sina erfarenheter man lever på till slut.

Vad tar du med dig från dina år i Schweiz?

– Man har lärt sig mer om hur människor är. Och det är mycket mer jobb i Schweiz än i Sverige. Man måste jobba mer med utbildning i Schweiz. Svenska spelare är bättre utbildade än de där nere. Man måste hela tiden jobba med grunderna i Schweiz.

"Vi är ödmjuka, vi vet att det är tufft"

I Rögle har Eldebrink en av seriens svagaste trupper på papperet.

– Det är en bra grupp. De jobbar hårt och är bra killar. Det är väl det vi har jobbat utifrån, att vi måste ha en stark grupp för att kunna hålla oss kvar. Vi kanske inte har de största namnen, men har bra spelare som vi ska försöka få ihop och få ut allt vi kan av.

– Vi har stor chans att klara oss kvar. Men det är klart vi är ödmjuka, vi vet att det är tufft. Vi har chans att slå alla lag.