Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sparkade tränaren kostar miljonbelopp

LÄMNAR. Lasse Jacobsson fick i helgen sparken som huvudtränare. Något som kan bli en dyr historia för Mjällby som kan tvingas fortsätta betala hans lön. Foto: CHRISTER JÄRESLÄTT
Foto: Christer Järeslätt

Det blir Anders Linderoth som ska rädda kvar Mjällby i allsvenskan.

Samtidigt kan Kvällsposten avslöja att den ekonomiskt pressade klubben riskerar att få betala uppåt tre miljoner kronor för sparkade tränaren Lasse Jacobsson.

- Jag har mitt avtal och förväntar mig att man fullföljer det, säger Lasse Jacobsson till KvP.

Det blir som väntat U19-tränaren Anders Linderoth som leder Mjällby resten av säsongen efter att klubben i helgen sparkat huvudtränaren Lasse Jacobsson.

Linderoth fick frågan att ingå i ledarstaben redan i fjol.

Varför tackar du ja nu?

- Det är en snabbt uppkommen situation och eftersom jag redan är heltidsanställd i klubben känner jag att jag vill hjälpa till. Vi kör på nu över hösten, säger Anders Linderoth.

Och om de vill ha dig kvar längre än så?

- Jag vet inte. Det bästa vore nog om någon yngre förmåga kan ta över.

Linderoth har redan en tydlig bild av vad han vill förändra och förbättra.

- Jag vill se ett högre försvarsspel där vi vinner boll i farligare lägen. Vi måste stressa motståndarna mer. Jag vill också se ett mer varierat anfallsspel.

Målet: Slippa kvala

Efter halva säsongen ligger Mjällby på kvalplats. Målsättningen är lika enkel som tydlig inför hösten.

- Att komma upp på säker mark och klara kontraktet utan att behöva kvala. Det är allt som betyder något, säger Anders Linderoth.

Lasse Jacobsson åkte efter beskedet att han hade fått sparken på semester till Stockholm med sin hustru.

Han såg IFK Göteborg-Mjällby på tv.

- Det blir märkligt, särskilt när man har planerat allt. Det är alltid en konstig känsla i början, säger Lasse Jacobsson till Kvällsposten.

Vad fick du för motivering av Mjällbyledningen?

- Att de sportsliga framgångarna saknades. Och ska man göra något ska man göra det när det finns tid och inte vänta till omgång 27. Det kan jag hålla med om.

- Men jag tycker att vi hade fått ihop det bättre på slutet.

Kvällsposten kan avslöja att tränarbytet blir en dyr historia för ett redan ekonomiskt pressat Mjällby.

Lasse Jacobsson hade 2,5 år kvar på sitt avtal som huvudtränare i klubben. Enligt Kvällspostens uppgifter tjänade han 60 000 kronor i månaden. Om inte Mjällby kommer överens med Jacobsson om en ekonomisk uppgörelse riskerar man att få betala totalt uppåt tre miljoner kronor med lön och sociala avgifter inräknade om avtalet löper sin fulla tid.

Kan du tänka dig en ekonomisk uppgörelse?

- Så långt har jag inte tänkt. Men jag har ju mitt avtal och jag förväntar mig att man fullföljer det, säger Lasse Jacobsson.

Är du intresserad av att ta en annan roll i föreningen?

- Det har jag inte ens funderat på. Jag är inte stressad heller just nu. Vi ska träffas i veckan, men jag kommer inte vara en flitig gäst där nere. Vad det blir - om det blir något - har vi inte diskuterat. Men i så fall ska det vara en uppgift som känns utvecklande för mig.

"Ingen överraskning"

Mjällbys klubbdirektör Jörgen Martinsson säger att man har tagit de ekonomiska konsekvenserna i beaktande när man tog beslutet att sparka Lasse Jacobsson.

- Det kommer inte som någon överraskning, varken längden eller innehållet i kontraktet, säger Martinsson.

Men det är en tuff situation för er att betala närmare tre miljoner till en sparkad tränare?

- Vi sitter inte i händerna på att Lasse ska vara välvillig. När man tar såna beslut utgår man från worst case-scenario.

DET HÄR ÄR MJÄLLBYS NYA HUVUDTRÄNARE

NAMN: Anders Linderoth.

ÅLDER: 64 år.

AKTUELL: Tillbaka som huvudtränare i Mjällby.

TIDIGARE KLUBBAR SOM TRÄNARE: Näsby IF (1982-1984), Mjällby AIF (1985-1990), IFK Hässleholm (1991-1994), Elfsborg (1995-1997), Stabaek, Norge (1998-2001), Hammarby (2002-2006), Viborg, Danmark (2007), Landskrona Bois (2008-2009), Mjällby AIF U-tränare (2010-2014)

Sammanställning: Fredrik Jonsson