Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sparkad MFF-profil: "Norling ingen favorit"

MFF-profilen Leif Engqvist, 54 år, har varit framgångsrik spelare, tränare på olika nivåer samt omtyckt lagledare för Malmös A-lag innan han blev uppsagd år 2012.Foto: Lennart Månsson / BILDBYRÅN
"Jag hade inget bra sista år. Rikard Norling var inte min favorit och jag var rätt mätt på det", säger han.Foto: Avdo Bilkanovic / BILDBYRÅN
När Leif Engqvist ser tillbaka på sin tid i Malmö FF och ska plocka fram det bästa minnet hämtas det från hans aktiva spelarkarriär. Foto: / EPA

■ De får sällan de stora hyllningarna i sportens värld.
Ändå är det ofta dessa personer som gör det möjligt för stjärnorna att lyckas.
Ofta med ett engagemang, driv och hjärta utöver det vanliga.
■ Här är Kvällspostens nya artikelserie om klubbarnas hjältar och legendarer i skymundan.

Leif Engqvist

Född: 30 juli 1962
Gör: Tränare för Veberöds herrlag i division 4
Position som spelare: Mittfältare
Klubbar som spelare: Lunds BK, Malmö FF, Trelleborgs FF
Landskamper: 18.
Övriga meriter: Allsvensk seriesegrare med MFF fem år i rad, mellan 1985 och 1089. Uttagen i OS-truppen 1988 och spelat i VM 1990.

I den skånska fotbollens tjänst – så skulle man kunna beskriva Leif Engqvist, 54 år.

Förra MFF-profilen har varit framgångsrik spelare, tränare på olika nivåer samt omtyckt lagledare för Malmös A-lag innan han blev uppsagd år 2012.

– Jag hade inget bra sista år. Rikard Norling var inte min favorit och jag var rätt mätt på det, säger Leif Engqvist som i dag tränar Veberöds herrlag.

 

Leif Engqvist tvingades lämna Malmö FF år 2012 när klubben valde att dra ned i ledarstaben. Då hade profilen en roll som lagledare i den allsvenska klubben efter att tidigare bland annat varit assisterande tränare för A-laget.

– Jag trivdes inte sista året. Jag ville hellre vara ute på planen så det var inte jättespännande och inget jag saknar. Jag blev rätt mätt på det.

– Sedan var inte Rikard Norling min favorit om man säger så. Han var en lite konstig människa, jag förstod inte vad han menade, men jag har inget emot honom som person.

Smärtsamt uppbrott från MFF

Samtidigt var uppbrottet inte helt smärtfritt.

– Det var mest tufft i början. Det blir som en livsstil och jag stod utan jobb men jag hade ändå känt redan ett halvår innan att jag inte pallade mer. Att boka hotel och mat till spelarna, det är inte min grej. Sedan fick jobb på posten.

Är ditt hjärta fortfarande ljusblått?

– Ja, det är klart jag är MFF:are men sedan brann jag också mycket för dem jag kände i klubben då. Nu är det jättemånga nya och en mindre ledarstab, tränare utifrån och Daniel Anderssons kompisar, konstaterar Leif Engqvist.

– Det har inte blivit tid att åka dit så mycket men jag följer laget från TV:n. Jag är fotbollstränare två morgnar i veckan på Polhemskolan, sedan jobbar jag på Posten samt tränar Veberöds herrlag. Jag har sett en match på plats efter att jag slutat, det var mot Salzburg.

När Leif Engqvist ser tillbaka på sin tid i Malmö FF och ska plocka fram det bästa minnet hämtas det från hans aktiva spelarkarriär.Foto: / EPA

"Bästa minnet är när vi slog Inter"

När Leif Engqvist ser tillbaka på sin tid i Malmö FF och ska plocka fram det bästa minnet hämtas det från hans aktiva spelarkarriär.

– När vi slog Inter borta 99. Jag fick göra mål också, nickade in den. Sedan har jag fått vara med i OS 1988 och VM 1990. Jag spelade tio minuter mot Costa Rica så jag har spelat VM. Det är de stora grejerna som man minns.

– Sedan vann vi serien fem år i rad. Det är ingen som har gjort det sedan dess. Jag minns förstås också Roy Hodgson med glädje. Det var bästa tiden som spelare. Han var duktig och hade fingertoppskänsla. Roy och Tom Prahl är de som har påverkat mig mest.

Lovordar Jansson och Mehmeti

Från åren som ledare lyfter profilen fram SM-guldet 2010 som höjdpunkten.

– Det var Roland Nilsson, Pep Clotet Ruiz, Anders Palmér och jag ute på planen. Jag var assisterande och lagledare. Det var helt enormt, säger han.

– Roland Nilsson gillade jag också jättemycket och spanjoren Pep Clotet Ruiz var intressant att lyssna på. Det var en jätterolig period men allt har sin tid. Allsvenskan i all ära men jag har själv spelat i tio år och varit ledare i tio. Det är miljoner mil i buss, flyg och det saknar jag inte.

Efter åren som ledare i MFF finns det också några i dag aktiva fotbollsspelare som hans hjärta slår lite extra för.

– Pontus Jansson, det är en sådan som jag hoppas det går bra för. Sedan minns jag när Agon Mehmeti flyttades upp till A-truppen och gjorde två mål mot Kalmar. Jag satt och njöt, nästan grät på läktaren. Det är en bra kille, alltid glad och härlig.

Från åren som ledare lyfter profilen fram SM-guldet 2010 som höjdpunkten.Foto: Lennart Månsson / BILDBYRÅN

På Leif Engqvists meritlista finns även många år i Trelleborgs FF, där han spelade tillsammans med profilen Lasse Larsson som gick bort i mars 2015.

– Han var en fantastisk kille, alltid stöttande när det gick dåligt. Vi var i Trelleborg samtidigt och har pratat jättemycket.

– Hans bortgång tog hårt får man säga, det var riktigt tragiskt. Alldeles för tidigt. Jag träffade honom ett halvår innan men då sa han ingenting. Det gick snabbt.

Var du hans på begravning?

– Nej, men jag borde ha varit det så klart. Jag vet inte vad det var som kom i vägen, det borde inte ha varit något. Lasse var en bra kille.

Vad brinner du för inom fotbollen i dag?

– Den klubbkänsla och snacket som finns på träningarna och matcherna med Veberöd blandat med jobbet på skolan.

 

Följ Kvällsposten på Facebook och Twitter – där kan du diskutera och kommentera alla våra artiklar!​