Annika Sörenstam är tillbaka på Halmstads Golfklubb och svensk mark. Foto: Fredrik JonssonAnnika Sörenstam är tillbaka på Halmstads Golfklubb och svensk mark. Foto: Fredrik Jonsson
Annika Sörenstam är tillbaka på Halmstads Golfklubb och svensk mark. Foto: Fredrik Jonsson
Fred Funk hamnade i ett ordbråk efter en kommentar om Annika Sörenstam. Foto: BUTCH DILL / AP TT NYHETSBYRÅNFred Funk hamnade i ett ordbråk efter en kommentar om Annika Sörenstam. Foto: BUTCH DILL / AP TT NYHETSBYRÅN
Fred Funk hamnade i ett ordbråk efter en kommentar om Annika Sörenstam. Foto: BUTCH DILL / AP TT NYHETSBYRÅN
Tiger Woods problem vid sidan av golfbanan har skapat rubriker. Foto: KAMRAN JEBREILI / AP TT NYHETSBYRÅNTiger Woods problem vid sidan av golfbanan har skapat rubriker. Foto: KAMRAN JEBREILI / AP TT NYHETSBYRÅN
Tiger Woods problem vid sidan av golfbanan har skapat rubriker. Foto: KAMRAN JEBREILI / AP TT NYHETSBYRÅN

Sörenstam om bråket: "Var nästan gråtfärdig"

Publicerad

HALMSTAD. Annika Sörenstam är två månader ifrån sin sista chans att vinna Solheim Cup – för första gången som kapten för Europalaget.

Nu berättar hon om familjens stöd, rädslan efter terrordådet i Stockholm och Fred Funks ursäkt efter sexism-bråket i USA.

– Mike hejar på och det är viktigt att ha det stödet för annars är det jobbigt om man ska behöva försvara sig hela tiden, säger Annika Sörenstam.

Tio år efter att Annika Sörenstam ledde Europas Solheim Cup-lag som spelare på Halmstads Golfklubb är världens bästa damspelare genom tiderna tillbaka i Tylösand.

Dels för hennes egen tävling, Annika Invitational Europe, med de 78 bästa tjejerna i Europa under 18 år som avgörs mellan den 20-22 juni på Halmstads GK i år.

Dels för att i egenskap av kapten för Europalaget presentera Maria McBride (tidigare Hjort) som tredje vice kapten till Solheim Cup där Europa om ganska exakt två månader ska försöka vinna tillbaka titeln från USA i Des Moines, Iowa (18-20 augusti).

– Det är skönt att vara hemma. Jag är bara här en gång per år för jag reser fortfarande en hel del och barnen går i skolan. Mamma och pappa spenderar typ sju-åtta månader i USA, men när man kommer hem hit försöker man göra allt, äta allt, träffa allt, säger Annika Sörenstam.

Den här gången stannar den forna världsettan och familjen i tio dagar på svensk mark.

– Vi ska försöka köra lite midsommar för en gångs skull.

Annika Sörenstams tävling Annika Invitational Europe hålls på Halmstads Golfklubb.Foto: Fredrik Jonsson

”Det är sista gången”

Efter att ha varit med som spelare åtta gånger och vice kapten tre gånger i Solheim Cup kände Annika Sörenstam förra året att hennes två barn var tillräckligt stora för att hon skulle ha tiden som krävs för att vara kapten för Europalaget.

Men första gången i den rollen blir också den sista chansen att vinna den prestigeladdade lagtävlingen.

– Ja, det är sista gången. Det är dags att någon annan får chansen.

Hur är livet när du även är Solheim Cup-kapten?

– Det är en hel del. Men jag tycker det är kul att jonglera med alla bollarna. Det är klart att det ibland är svårt att hitta balans, men jag föredrar nog att det är åt det här håller än att inte ha något att göra. Men Solheim Cup är bara intensivt i två månader till, sen är jag färdig med det. Då kan vi gå tillbaka lite till vardagen, säger Sörenstam som sätter familjen först.

– Just nu är det viktigaste att vara mamma. Prioriteringen är att vara först med barnen. När de är i skolan jobbar jag så mycket jag kan och när de är färdiga där kör jag dem till fotboll eller ridning och sen lagar vi mat ihop.

Hur mycket pratade du med familjen innan du valde att hoppa på det här uppdraget?

– Det har funnits i baktankarna i många år och jag har inte frågat dem förrän jag själv kände att det var aktuellt. Det är ändå något man måste känna om man har tiden att lägga ner. Nu känner jag att jag kan ge hela hjärtat och vara med på den satsningen som behövs.

Stödet hemifrån är också starkt, inte minst från maken Michael McGee.

– De tycker det är kul. Mike framför allt hejar på och det är viktigt att ha det stödet för annars är det jobbigt om man ska behöva försvara sig hela tiden i stället för tvärtom.

Blev rädd efter terrordådet

I USA bor Annika Sörenstam med sin familj i en lyxig 60-miljoners villa i Lake Nona, Florida. Men precis som andra svenskar reagerade hon starkt när hon såg vad som hände vid terrordådet på Drottninggatan i april.

– Man såg ju bilder precis utanför Åhléns och lastbilen. Man har gått där, man har varit där. Det händer vanliga människor. Då blir man ju lite rädd och då känner jag mer hur viktigt det är med familjen och att man inte tar saker för givet utan uppskattar saker lite.

– Man är kanske lite nervös över hur framtiden ser ut. Även i morse var det något i England. Det känns nästan som att det är något dagligen och man känner sig inte lika säker som man gjorde för bara 20 år sedan.

Annika Sörenstam säger att hon numera är lite mer uppmärksam, men oroligheterna i världen får inte henne att sluta resa.

Är det viktigt att inte känna rädslan när det händer sådana här saker?

– Jag tycker det. När jag pratar med barnen undrar de ibland vad som händer när de ser på tv, men man måste ändå försöka få dem att förstå lite av världen. De är fortfarande ganska små, men det här är den nya världen och vi måste leva med det.

Hamnade i sexism-bråk

På plats i Halmstad kommenterar Annika Sörenstam nu även det sexism-bråk som brutit ut mellan det förra PGA-proffset Fred Funke och USA Todays krönikör Christinne Brennan – med Sörenstam ofrivilligt i centrum.

På en presskonferens sa Funk att han ”borde nog spelat på damtouren” med hänvisning till att Annika Sörenstam slog längre drives än honom under en uppvisningsturnering 2005. Ett uttalande som Brennan gick till hårt angrepp mot i en krönika och kallade sexistiskt.

– Jag har faktiskt pratat med Fred Funk som ringde och förklarade sin sida. Han var nästan gråtfärdig och sa att det är en liten grej som blivit jättestor. Jag känner ju honom och det är inte hans karaktär så det är egentligen tragiskt att det skulle hända och att den artikeln skrevs, säger Annika Sörenstam som känner både Funk och Brennan.

– Jag tackade för att han ringde och vi har klarat upp alltihopa.

Tog du illa vid dig?

– Nej, jag tog aldrig illa vid mig.

– Han är inte i närheten av att vara det (sexistisk). Han försökte vara rolig och då blev det lite feltolkat. Han är en jätteschysst kille.

”Tragiskt med Woods”

En annan person som skapat negativa rubriker är Tiger Woods. Så sent som i maj åkte den skandalomsusade forne världsettan fast när han körde bil påverkad.

När Sörenstam och Woods båda stod på toppen av sina karriärer fanns det en rivalitet mellan de två golfstjärnorna. I dag har Annika Sörenstam ingen relation till Woods.

– Det enda jag kan säga är att det är tragiskt vad som har hänt de sista åren sedan det började rasa neråt på olika håll. Jag var som alla andra, när han spelade så satte man på tv:n. Det var fascinerande se honom spela, han var otroligt duktig. Nu… det är personliga problem och det är klart man tycker det är tragiskt att se för man har den här bilden av honom som en golfstjärna och nu märker man ändå att han är en person.

– Jag önskar honom lycka till ur ett personligt perspektiv. Men jag menar, glöm bort golfen, det är inte så viktigt i det här fallet.

Tror du att han kan komma tillbaka till toppen?

– Jag har ingen aning. Hade du frågat mig för åtta år sen om de här sakerna som har hänt hade jag sagt att ”du är tokig, det skulle aldrig hända”. Jag tror att han har förvånat många personer. Jag vet inte om golfen är det som gör att han är i harmoni, men något måste han hitta för att få lite stabilitet.

Relaterade ämnen
Fredrik Jonsson
Fredrik Jonsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag