Fyra år efter tiden i Malmö Redhawks spelar Roger Ohlsson fortfarande hockey Foto: Christian ÖrnbergFyra år efter tiden i Malmö Redhawks spelar Roger Ohlsson fortfarande hockey Foto: Christian Örnberg
Fyra år efter tiden i Malmö Redhawks spelar Roger Ohlsson fortfarande hockey Foto: Christian Örnberg
Roger Ohlsson har kvar en av tröjorna från tiden i Malmö Redhawks Foto: Christian ÖrnbergRoger Ohlsson har kvar en av tröjorna från tiden i Malmö Redhawks Foto: Christian Örnberg
Roger Ohlsson har kvar en av tröjorna från tiden i Malmö Redhawks Foto: Christian Örnberg
Foto: Christian ÖrnbergFoto: Christian Örnberg
 Foto: Christian Örnberg
Foto: Ulf RydFoto: Ulf Ryd
 Foto: Ulf Ryd

"Som att leva med en dimmer för ögonen"

Publicerad

KRISTIANSTAD. Tillsammans med bland andra Linus Klasen ingick Roger Ohlsson i Malmö Redhawks som storsatsade för att nå SHL.

I dag, fyra år senare, är verkligheten en helt annan.

En höstdag 2013 tappade han känseln i vänsterögat och insåg så småningom att han drabbats av MS, men Roger Ohlsson vägrar ge upp hockeykarriären, trots att den obotliga sjukdomen hämmar honom.

- Det är som att leva med en dimmer för ögonen.

Det är söndag. En helt vanlig söndag i Kallinge, där Ohlsson då spelade sin ishockey för division 1-laget Krif.

När Roger Ohlsson vaknar har han tappat så gott som all syn på sitt vänsteröga.

- Jag minns den obehagliga känslan. Det bara rann från ögat och jag tänkte direkt att detta är allvarligt. Det är någonting som inte stämmer, berättar han.

- Det var bara att bege sig till Karlskrona för att kolla upp det direkt, men när de förstod att det inte var akut, så skickade de hem mig igen och jag fick återkomma på måndagen.

- De konstaterade bara att jag hade fått en inflammation på synnerven.

Vad tänkte du då?

- Jag började googla och alla träffar sa samma sak. Så jag visste väl i stort sett att det var MS det handlade om, men läkarna ville inte säga det rakt ut, för de ville konstatera det.

- Men vid återbesök senare tog vi prover på ryggmärgen, röntgade hjärnan och då var det fläckar och man kunde konstatera att jag fått MS.

Kom värre saker

Roger Ohlsson minns hur tungt det var när beskedet kom, men ville ändå hålla modet uppe.

- Det var givetvis jättetungt att få reda på att man drabbats av en så pass stor och jobbig sjukdom. Men samtidigt kände jag direkt att är det bara synen, så kan jag faktiskt leva med det, säger Roger Ohlsson.

- Jag förstod inte riktigt att det skulle komma värre saker.

Som vadå?

- Balansen. Man kör och snubblar lite mer nu och det har tidigare varit en av mina styrkor som ishockeyspelare. Den har typ bara försvunnit och det har inte känts så bra.

Parallellet med alla sjukhusbesök spelade Roger Ohlsson ishockey i Krif och backades upp av sin familj och dåvarande sambon Amanda (Ilestedt, fotbollsspelare i FC Rosengård).

- De var nog mer rädda än vad jag var, det var många frågor om både det ena och det andra. Min familj blev tagen på sängen och undrade var detta kommer ifrån, minns Roger Ohlsson.

- Men tycker ändå de behöll lugnet och det har gjort mig trygg också. De har backat upp mig bra hela vägen.

Vill inte avsluta

Att avsluta sin hockeykarriär finns inte på kartan trots att MS är en allvarlig sjukdom som försvårar möjligheterna avsevärt. De senaste säsongerna har Roger Ohlsson, som tidigare var en ganska given allsvensk spelare, fått flytta runt mycket i division 1.

Sedan tiden i Kallinge-Ronneby har det blivit spel i Tingsryd och Helsingborg innan han nu kommit hem till Kristianstad.

- Jag förklarade för sportchefen, "Jocke" (Joakim Johansson), hur det låg till när jag skrev på. Och han har sagt att är det någonting så får jag komma, men annars vill jag att det ska vara så normalt som möjligt. Det som skiljer är egentligen att jag tar medicinen nu.

Har du upplevt någonting av sjukdomen på isen?

- Oh ja! Folk tror nog inte riktigt på mig men det kan hända att jag inte alls vet vem jag har med mig i ett anfall. Jag har bara sett om det varit en leftare eller rightare som varit med mig.

- Synen har blivit något bättre men jag har fortfarande svårt att se vem jag har med mig. Mörkt och ljust har jag koll på.

Så du skulle se skillnad på Malmös och Rögles dräkter?

- Ha ha! Ja, det skulle jag verkligen göra, säger Ohlsson bestämt.

Många heta derbyn

Han har trots allt spelat många heta derbymatcher och faktiskt också avgjort ett Skånederby i Malmö arena och så här i efterhand har Ohlsson konstaterat att han redan under tiden i Malmö hade symptom.

- Det var lite samma tendenser då. I mildare grad. Jag minns den sista våren som fick jag ett par smällar mot huvudet. Det var egentligen inget. Men dagen efter vaknade jag upp och var yr och snurrig i skallen.

- Jag frågade Malmös läkarteam och fick beskedet att det var en lättare hjärnskakning.

Men någonting stämde inte, trots detta, för Roger Ohlsson.

- Det blev problem med synen, det började flimra. Sen kände jag ändå att det var någonting som inte stämde när jag väl började spela. Då tänkte jag för mig själv, skärp dig nu och bara kör. Håll inte på att inbilla dig en massa.

Det var också sista säsongen i Malmö Redhawks.

En tid där han vandrade upp från J20-laget och ingick i det stjärnfyllda laget med bland annat Linus Klasen.

Imponerades av Klasen

- Den säsongen var rolig. Jag inser att jag aldrig kommer vara med om något liknande och det var nästan så man var starstruck på träningarna.

- Jag kommer nog aldrig spela med en lika bra spelare som Linus Klasen igen. Han var grym och hade skills, plus att han älskade att träna. Han stannade alltid kvar extra och körde.

Dit Roger Ohlsson var den där hösten 2011 är det i dag en lång väg. Så lång att han inte ens har en tanke på att ta sig tillbaka.

- Ja, det är långt dit i dag. Det är jättelångt dit. Och det är inget jag kan tänka på i dag. Jag får göra det bra och spela på den nivån jag gör i dag.

- Man får ändå ha lite självinsikt och kanske förstå att jag måste prestera mycket mer än övriga för att ta mig upp med tanke på sjukdomen. Det är ovisst hur jag kommer må i framtiden.

Tagit hårt på kroppen

Är du rädd för att tvingas sluta med ishockeyn?

- Jag går inte runt och tänker på det. Men inser att när jag slutar så är det antagligen på grund av sjukdomen. Jag har alltid haft en tanke på att jag lätt har kunnat spela till jag var 40. Jag har aldrig varit sjuk, aldrig varit skadad. Sedan kom detta och det har tagit hårt på kroppen.

- Det vore naivt att säga att jag fortfarande ska spela till jag är 40 år. Jag måste vara realist.

Men du har inte gett upp tanken på att spela på åtminstone allsvensk nivå igen?

- Om vi ska vara ärliga har allsvenskan blivit sämre sedan två lag tog klivet upp, så jag tror absolut jag kan spela på den nivån.

- Men återigen handlar det om att vara realist. Det är kanske inte helt lätt för en klubb att värva en spelare som har en allvarlig sjukdom och som kan missa en hel höst. Men hockeyn är en färskvara och kanske finns det någon som vill ha min spelstil. Jag har åtminstone inte gett upp.

Jobbar som anläggare

När Roger Ohlsson spelade i Malmös stjärntyngda lag var han en av de sämst betalda spelarna.

Idag tjänar han mer pengar. Det beror till stor del på att han vid sidan om sitt hockeyspelande i Kristianstads IK jobbar som anläggare.

- Det är sju timmar om dagen. Men jag har aldrig varit rädd för att jobba. Jag tycker snarare att det är rätt kul att jobba där och har lärt mig mycket.

Lite skillnad mot tiden i Malmö?

- Absolut. Då tjänade jag väl lika mycket på två säsonger som Linus Klasen gjorde på en månad, säger Roger Ohlsson.

Men du har inga problem med orken, att jobba och spela och samtidigt brottas med din sjukdom?

- Sedan jag gick över till tabletter

i stället för sprutor har det blivit mycket bättre och jag har jobbat mycket hemma på gården med min pappa som jobbar med spannmål, betor och potatis.

I det vardagliga livet har Roger Ohlsson inte direkt märkt av att någon frågat om sjukdomen, men han tror att de kan ha märkt det ändå.

- Ingen har sagt något. Men i ett rum med många människor kan jag ha problem att känna igen människor och inte hälsa.

- De kanske kan uppleva att jag har dålig attityd som inte gjort det.

Han försöker förklara hur det kan kännas att leva, jobba och spela ishockey med sjukdomen MS.

- Som en dimmer. Det är som att leva med en dimmer för ögonen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag