Solskjaer: United kan vinna CL med Zlatan

Ole Gunnar Solskjaer.
Foto: Ludvig Thunman / BILDBYRÅN
Foto: Caroline Larsson
Foto: Jon Super

MARBELLA. Enligt uppgifter till SportExpressen kommer Zlatan Ibrahimovic förlänga sitt kontrakt med Manchester United.

Då kan klubben utmana om nästa säsongs Champion League-titel, tror Ole Gunnar Solskjaer.

– Ja, helt klart. Det behövs kanske en mittfältare som tar över efter Michael Carrick och kanske en ledartyp till mittback. Men det ser väldigt bra ut, säger den tidigare Manchester United-anfallaren.

Dagen efter Malmö FF:s 1-1-match mot Molde i spanska Coin kunde SportExpressen avslöja att Zlatan Ibrahimovic väntas förlänga sitt avtal med Manchester United.

Molde-tränaren, och tidigare Champions League-vinnaren, Ole Gunnar Solskjaer hoppas att den före detta MFF-anfallaren Ibrahimovic fortsätter leverera i United.

– De har haft en del tuffa säsonger och fotbollen har inte haft samma gamla fina signum. I år har vi fått se mycket av det gamla Manchester United. Vi har profiler som tagit tillbaka den auran som Manchester United ska ha, säger Solskjaer.

"Det är imponerande för en 35-åring"

Enligt norrmannen, som bland annat vann Champion League med Manchester United 1999, har Zlatan Ibrahimovic väldigt stor del i att det andas optimism kring klubben igen.

– Han har kommit in som den stora stjärnan. Mourinho har gett Zlatan och Pogba tillåtelse att vara de stora i laget och Zlatan har spela nästan alla matcher. Han har presterat på en hög nivå. Det är väldigt kul att se som Unitedsupporter.

Zlatan Ibrahimovic var delvis ifrågasatt innan flytten till Manchester. Skulle han klara av Premier League? Skulle han fungera i England? Ibrahimovic har motbevisat tvivlarna – men Solskjaer är inte speciellt överraskad.

– Nej, inte över att han har kvaliteten och att han har presterat, men kanske över att han varit så stabil i så många matcher. Det är imponerande för en 35-åring med stor kropp. Men han jobbar hårt för att spela varje match.

Han får mycket beröm men också en del kritik. För armbågen vi såg för inte så längesen, till exempel. Vad tycker du om den sidan av Zlatan?

– Ska du vara bäst och ska du spela för Manchester United så måste du ha en stark personlighet. Du måste ha en vinnarmentalitet och, vad ska man kalla det, revanschlust. Det som hände innan var ganska mycket fulare.


LÄS MER: Schweinsteiger lämnar United - här är nya laget


– Det är en duell som man gärna kunde vara utan. Det är ett förtjänat rött kort men du får inte bara det positiva med Zlatan. Jag gillar hans mentalitet. Det är rött kort och något man inte gillar att se på en fotbollsplan men samtidigt gillar jag att Zlatan är Zlatan.

Solskjaer sugen på Lagerbäcks jobb

Spekulationer om Ibrahimovic framtid pågår ständigt. Enligt uppgifter till SportExpressen kommer svensken förlänga det avtal som löper ut efter säsongen. Ole Gunnar Solskjaer hoppas få se Ibrahimovic prestera för Manchester United inte enbart i Premier League.

– Vi får hoppas att vi kvalificerar oss för Champions League nästa år. Då räknar jag med att Zlatan vill spela på den största scenen för den bästa klubben. Det finns ingen bättre plats att spela Champions League-fotboll på än i Manchester United. Det är den största och bästa klubben.

Trots att Solskjaer fortfarande ser Manchester United som ”sitt” lag så är tränarjobbet  i klubben inget han drömmer om i nuläget. I stället blickar han mot förbundskaptenstjänsten i Norge. Han var aktuell redan när det till slut blev Lars Lagerbäck som tog över.


Foto: Caroline Larsson

– Det var både för tidigt och för sent för mig. Jag är fortfarande ung, 44 år. Sen kom frågan för sent i förhållande till att jag hade gett mitt ord och hämtat tillbaka Mark Dempsey till Molde. Vi hade lagt upp en plan för de kommande åren.

Vill se Eikrem i en större liga

– Men jag har ambitionen att en dag vara landslagstränare men om det är när jag är 50 eller 60 år, det får tiden utvisa. Lars är en fantastisk förbundskapten. Han är 68. Han är en specialist på att ha landslag och jag ser positivt på hans kommande tid i Norge Jag tror att det ger laget en boost. Om 10, 15 år är det kanske mitt jobb – om jag har gjort bra resultat fram till dess.

Lagerbäck tog ut sin första trupp nyligen men lämnade Malmö FF:s Magnus Wolff Eikrem utanför. Förvånad?

– Jag tycker att Magnus är en fantastisk fotbollsspelare och han visade i fjol i allsvenskan att han har kvaliteter som Norge kan få nytta av. Men det är Lars beslut och han har valt sina typer. Jag tycker väldigt bra om Magnus. Han är en x-faktor i sina mål och assist men det är Lars jobb och inte mitt.

– Vi har många duktiga fotbollsspelare och han har valt de han tycker är bäst men jag hade nog fått plats för en Manus Wolff Eikrem i en trupp.Kvällsposten Johal Wall intervjuer Ole gunnar Solskjaer nere i spanska Marbella.
Foto: Caroline Larsson

Du får väl värva hem honom till Molde i stället? Hans kontrakt med MFF går ju ut efter säsongen.

– Nej, Magnus borde spela i Champions League och i en större liga. Men han vet att den dagen han vill flytta hem till Molde så är han hjärtligt välkommen.

Annars är det ju ett läge där det verkar gå att värva profiler till norska ligan. Nicklas Bendtner har skrivit på för Rosenborg. Är det enbart positivt?

– Det är en klasspelare. Nu får vi se hur bra Rosenborg blir men mitt fokus är enbart på Molde, att vi ska ta upp kampen. Min dröm är att träna Molde i Champions League 2018.

– Det är klart att det pågår en liknande diskussion i Norge som det gör i Sverige. Är det bra att de värvar stjärnor? Men tittar man på Danmark så tror jag att det är odelat positivt att FCK når Champions League och Europa League. Om Malmö kommer in till Champions League igen så är det positivt för svensk fotboll. Om Rosenborg blir lika starkt som på 90-talet så är det bra för norsk fotboll. Men vi, Molde, vill ju gärna vara det laget i Norge. Norge hade sin storhetstid när Rosenborg var i Champions League.