Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Smárason tillbaka – hoppas få stanna i HIF

Foto: Fredrik Jonsson.

HELSINGBORG. Arnór Smárason är tillbaka i Helsingborg – med målet att stanna.

Samtidigt har han tvingats anmäla sin förra klubb Torpedo Moskva till Fifa för utebliven lön efter ett kaosartat slut i Ryssland.

– Det är lärorikt att inte allt är för givet, säger Arnór Smárason till Kvällsposten.

Ett välbekant ansikte är tillbaka på Olympia. Sedan i torsdags tränar isländske mittfältaren Arnór Smárason med HIF igen efter drygt tre månaders lån i ryska Torpedo Moskva och en månads semester.

– Det känns bra att träna fotboll igen även om jag har hållit igång under semestern, säger Arnór Smárason med ett leende.

Hur var tiden i Ryssland?

– Jag lärde mig mycket på de tre månaderna. Fotbollsmässigt var det två nivåer över allsvenskan. Jag var riktigt imponerad av nivån och jag tränade med många landslagsspelare varje dag. Jag är en bättre spelare i dag.

Fotbollsmässigt flöt tiden i Torpedo Moskva på bra för Arnór Smárason som mest användes i anfallsrollen. Socialt var det en upplevelse.

– Man spelade lite turist i Moskva också eftersom det bara var tre månader. Men det var en fantastisk stad. Jag är imponerad av den biten.

Du ångrar inte att du åkte dit?

– Nej, jag hade ju inte heller något val den gången och får man ett bud så tar man det. Jag ville spela mig till en bättre position också och det tycker jag att jag har gjort.

Utebliven lön

Men det blir ingen återkomst till Torpedo Moskva även om den ryska klubben erbjöd ett kontrakt. Klubben degraderades efter att inte ha klarat av att betala spelarnas löner och tappade också sin licens.

– De åkte ner i tredjedivisionen tror jag. Det har varit lite problem med den biten, men det är alltid positivt att en klubb vill ha en tillbaka, säger Smárason.

Hur mycket av din lön har du fått?

– Jag har inte fått allt, men det kommer även om det säkert kommer ta tid.

För att få sina pengar har Arnór Smárason vänt sig till Fifa.

– Jag har gjort det med min agent och advokat. Det är lärorikt att inte allt är för givet. Men det kommer lösa sig.

Henke: Inget har förändrats

Frågan är vad som sker nu. Arnór Smárason är inte spelklar för HIF igen förrän den 15 juli och därmed inte aktuell för den allsvenska omstarten mot Häcken på söndag. Men Helsingborg vill fortfarande bli av med islänningens höga lön.

– Det är ingen förändring där och det har jag meddelat både Arnor och Arnors rådgivare och sen får vi se vad som händer. Det är inget jag tänker spekulera eller diskutera, säger HIF:s manager Henrik Larsson.

Om han blir kvar tar du ut honom då?

– Jag sa redan i januari att vi ville bli av med Arnor, sen kom cupen med skador och då använde jag honom. Så länge han är här är han Helsingborgs spelare. Men det förändrar inte situationen i det hela, säger Henrik Larsson.

Vill stanna ändå

Arnór Smárason har 1,5 år kvar på kontraktet. Han säger att han fått några förslag från östeuropeiska klubbar som inte känts rätt, men hoppas få Henrik Larsson att ändra åsikt.

– Absolut. Det är samma situation, men jag vill inte bara ta det första budet som kommer. Det ska vara rätt för mig, inte bara att jag ska lämna. Jag måste tänka på mig också. Nu tycker jag att det är här i Helsingborg, säger Smárason.

Du har tid på dig till den 15 juli att övertyga honom?

– Ja, precis och jag tycker det började i dag. Nu är det bara att köra på och visa fotbollslust och glädje, men också ha det kul.

– Det är mitt mål att spela här igen. Jag vet vad andra säger, men det kan hända saker fort i fotboll. Man vet aldrig, säger Arnór Smárason.

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!