Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Skyskrapans lysande hyllning till Zlatan

Turning Torso pryds av ett stort Z för att uppmärksamma Zlatan Ibrahimovics återkomst till Malmö.
Foto: Sanna Dolck
Ingen kan missa att Zlatan är hemma.
Foto: Sanna Dolck
Lennart Lundgren, 66, tycker att hälsningen är trevlig.
Under kvällen byttes Z:at ut mot MFF-loggan.
Foto: Yvonne Blåstein

Ett stort blått Z prydde landmärket Turning Torso i Malmö på tisdagen.

På kvällen byttes bokstaven ut mot ett MFF-emblem – för att uppmana malmöiterna att fokusera på matchen.

– Det är ett stort Z på Turning Torso, man kör igenom med bussen, man ser reaktionerna, det är kaos överallt, säger Zlatan Ibrahimovic.

Hajpen om Zlatans återkomst har varit stor i Malmö och i Sverige. Och intresset har varit ömsesidigt.

Zlatan har själv bokat Storget i Malmö för att alla ska kunna se matchen. De senaste dagarna har han dessutom hälsat till Malmöborna och berättat hur han ser fram emot att spela matchen.

"Trevligt"

Malmöikonen har redan anlänt till hemstaden där matchen ska spelas.

Nu ska hela Malmö få se att Zlatan kommit hem. Han har redan lovat överraskningar under matchdagen. Men det blir även överraskningar dagen innan – men inte från Zlatan.

Klockan 16 lystes ett stort Z upp högst upp på Turning Torso. Bokstaven har ett PR-företag satt upp för att hylla världsstjärnan.

– Mycket trevligt med bokstaven. Jag tror att Zlatan har betytt väldigt mycket för staden. Han är framför allt en bra förebild för ungdomarna. Jag gillar honom mycket, säger Lennart Lundgren, 66, som är på Malmö central.

Zlatan: "Kaos överallt"

Bokstaven var ritad med en himmelsblå linje högst upp på skrytbygget som sträcker sig 190 meter upp.

Att Zlatan betyder mycket för Malmös är väldokumenterat. Det stämmer både fotbollsintresserade – och icke fotbollintresserade in på.

– Alla vet vem Zlatan är och var han kommer i från. Han är en ikon för Malmö, och till och med jag som försöker hålla mig borta från fotboll vet vem det är, säger Albin Lindqvist, 18 från Helsingborg.

Under presskonferensen inför matchen pratar Zlatan om intresset kring hans hemkomst.

Hade du kunnat föreställa dig det här?

– Absolut inte. Då skulle jag ljuga. Det här har inte hänt många spelare, det händer mig. nu när det väl pågår försöker jag njuta. Det är ett stort Z på Turning Torso, man kör igenom med bussen, man ser reaktionerna, det är kaos överallt. Det är något där, det händer på riktigt, det är levande. Nu försöker jag bara njuta. Jag visste att jag skulle spela i Champions League, men att Malmö FF skulle göra det visste jag inte. Allt hänger på dem.

MFF-emblem

En stund efter åtta på kvällen byttes bokstaven ut mot ett MFF-emblem. I ett pressmeddelande gick Malmö FF ut och berättade varför:

"Genom detta vill vi nu uppmana alla MFF:are att börja fokusera på onsdagens match och vad som är viktigast med kampen", skriver man.