När Ragnar Skanåker säljer sin unika vapensamling utomlands hoppas han kunna tjäna en miljon.
När Ragnar Skanåker säljer sin unika vapensamling utomlands hoppas han kunna tjäna en miljon.

Skanåker säljer unik samling: "Bara laglösa kan ha vapen"

Publicerad

OS-guldmedaljören Ragnar Skanåker, 82, säljer sin unika vapensamling – utomlands.

Den sydsvenske stjärnskytten suckar över svenska bestämmelser.

– Det är bara de laglösa som kan ha vapen i dag, säger Skanåker.

Åtta pistoler – alla med speciella egenskaper och en historia som bara Ragnar Skanåker kan berätta.

Nu finns samlingen till salu på den internationella marknaden för en miljon kronor.

– Jag måste sälja dem medan folk kommer ihåg mig, säger stjärnskytten från Munka-Ljungby som har deltagit i sju olympiska spel från 1972 till 1996. 

"Känsligt med vapen"

Skanåker är besviken över att hans pistoler inte kan stanna i landet.

– Det finns ingen skytt i Sverige som kan köpa dem. Och inget museum kan ta hand om pistolerna. Det krävs en speciell licens, säger han.

Skånske OS-hjälten förklarar reglerna:

– Om man inte har licens måste de pluggas och då blir de förstörda. De tappar sitt värde, helt enkelt. Jag hade dem på Helsingborgs idrottsmuseum. Men det gick inte, där tvingades vi backa ur.

– Herrgud vilka bestämmelser vi har numera. Det är bara de laglösa som kan ha vapen. I USA kan de förvaras i glasskåp utan att det är låst, säger han – och tillägger:

– Tråkigt. Men så är bestämmelserna. Det är känsligt med vapen i Sverige.

Skrev på Facebook om beslutet

Skanåker sörjer att hans klassiska vapen inte kommer att finnas tillgängliga på ett idrottshistoriskt museum.

– Med en av pistolerna sköt jag hem ett OS-guld i München -72, en har fortfarande Europarekordet, en har världens högsta resultat, tre har serienummer 1 och det är otroligt värdefullt för samlare.

– Som sagt, det hade varit trevligt om pistolerna kunde vara på ett museum här i Sverige. Men jag vill inte att de ska pluggas igen och göras obrukbara. 

När Ragnar Skanåker, som har fyra OS-medaljer och fyra VM-medaljer i prisskåpet, bestämde sig för att sälja pistolerna skrev han om beslutet på sin Facebook-sida.

– I dag kommer mina trotjänare att exporteras. Alla är i sig ett unikum, inledde han inlägget som avslutas med "Solen skiner men det är ändå en sorgens dag. En epok är slut".

Känslosamt avsked

Skanåker erkänner att det känslosamt att skiljas från samlingen han nu erbjuder till försäljning – i komplett skick.

– En och en är de inte värda mycket. Alla åtta har ett samband. Det finns ingen liknande samling, den är världsunik.

Just nu finns pistolerna på en vapenfabrik i Schweiz som heter Morini.

– Jag har fått ett bud på en kvarts miljon från en fabrik i Sverige, men det är i stort sett bara inköpsvärdet. 

– Morini har kontakter över hela världen. Jag hoppas kunna få en miljon för pistolerna, säger Ragnar Skanåker.

Jan Peter Andersson
Jan Peter Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida