Rosengårds Therese Sjögran är en av få kvinnor i en styrande position inom damfotbollen. "Jag hoppas fler klubbar vågar satsa", säger hon. Foto: Ludvig ThunmanRosengårds Therese Sjögran är en av få kvinnor i en styrande position inom damfotbollen. "Jag hoppas fler klubbar vågar satsa", säger hon. Foto: Ludvig Thunman
Rosengårds Therese Sjögran är en av få kvinnor i en styrande position inom damfotbollen. "Jag hoppas fler klubbar vågar satsa", säger hon. Foto: Ludvig Thunman
Therese Sjögran avtackades efter sin sista match i juli förra året. Foto: Christian ÖrnbergTherese Sjögran avtackades efter sin sista match i juli förra året. Foto: Christian Örnberg
Therese Sjögran avtackades efter sin sista match i juli förra året. Foto: Christian Örnberg

Sjögran: "Kvinnor måste få chansen"

Publicerad

MALMÖ. Hon spelade A-lagsfotboll i 25 år och gjorde 214 landskamper.

Nu sitter Therese Sjögran vecka ut och vecka in bakom ett skrivbord för att ta FC Rosengård in i framtiden, hålla jämna steg med mobiliserande europeiska storklubbar och visa att kvinnor hör hemma på styrande positioner i damfotbollen.

– Det finns kvinnor som skulle klara av det, men de måste få chansen också, säger Sjögran.

Det är fredag på Malmö IP.

Solen skiner från en klar januari- himmel och på den gröna konstgräs- mattan tränar FC Rosengård.

Det är en av landslagssamlingar decimerad spelartrupp och för att få jämna lag har klubbens sportchef bytt om för träning.

Först håller Therese Sjögran utan problem jämna steg med spelare som Marta. Sedan stannar hon kvar och slår frisparkar när passet är över.

Men det kostar på för en pensionerad landslagsdrottning.

– Jag har så jäkla ont i tån. Jag är inte van vid att ha fotbollsskor på mig längre.

Svårt att sitta still

Therese Sjögran sitter under Malmö IP:s huvudläktare. På det kontor som efter 25 år som A-lagsspelare är hennes nya arbetsplats.

– Vissa dagar känner jag mig väldigt rastlös, andra går det bättre. De dagar jag sitter här hela dagen så känns det i benen. Men det är mycket möten och jag försöker alltid se träningen, sitta på läktaren med mobilen. Jag är ingen person som sitter stilla.

Hur är arbetsbördan?

– Det har varit jäkligt mycket. Otroligt mycket administrativt. Jag fattar inte hur Erling (Nilsson, tidigare sportchef) har hunnit fixa allting själv. Jag tycker det är helt galet. Samtidigt är det roligt, jag lär mig nya saker varje dag och jag och Erling jobbar tajt.

Hur känns det nu inför din första hela säsong med ett lag där du varit den som styrt det sportsliga arbetet och strategin med nyförvärv?

– Det ska bli jäkligt kul att se. Man har valt spelare som vi vet är bra i sin miljö, nu ska de in i vår. Hur kommer det att funka? Hur passar de in med de spelare vi redan har? Jag är jäkligt spänd på hur det kommer att fungera för det är spelare som jag valt utifrån vad jag tycker. Med lite hjälp av Erling så klart som värvade dem som kom innan jag kom.

Har du spelat Football Manager?

– Ja, det har jag.

Tror på ett nytt guld

Är det samma känsla när det är på riktigt, finns det likheter?

– Ja, ändå lite. Man har pusselbitarna och så ska allting sättas ihop. Det är jäkligt kul Jag har väldigt roligt på jobbet. Ibland kan jag sitta här till fyra, sedan rullar U-spelarna och U-ledarna in och så är klockan sju. Och så har jag suttit här hela dagen. Jag gillar det och tycker att relationen till dem under A-lag är jätteviktig för där finns vår framtid.

Vad tänker du rent sportsligt om året som kommer, vad hoppas du på och vad tror du ni kan åstadkomma?

– Jag hoppas att vi kan vinna allsvenskan igen. Det tycker jag, att så bra lag har vi. Jämför man med laget vi har nu med det vi hade för ett år sedan så var det mer namnkunnigt då, men vi är minst lika bra nu. Vi har fått behålla stommen och sedan tagit in både etablerade som Gaelle (Enganamouit) och mer okända som (Iina) Salmi. Det känns som vi stärkt laget på ett bra sätt.

– Min stora dröm är att ta ett steg till och gå till semifinal i Champions League, för där har vi inte varit sedan 2003. Det är en tuff väg. Vi möter Frankfurt som är mästare men jag tycker att vi har kvaliteter för att slå dem. Det hade vi mot Wolfsburg i fjol och var väldigt nära. Målet är att ta ett steg till.

Som sportchef i FC Rosengård är Therese Sjögran en av väldigt få kvinnor inom damfotbollen i nyckelroller som sportchef, tränare eller ordförande i någon förening.

Nu hoppas landslagsikonen bidra till att det förändras.

– Jag hoppas och tror att det blir fler kvinnor i de här rollerna. Att klubbar vågar satsa som FC Rosengård gjorde på mig. Det finns kvinnor som skulle klara av det, men de måste få chansen också.

Har ett bra kontaktnät

Vad betyder det för dig att du har 20 år som elitspelare i damfotboll när du nu är sportchef?

– Jag har ett kontaktnät som gör mitt jobb enklare, både med agenter och spelare. Som nu när vi håller på med Puma, jag känner dem sedan 20 år tillbaka, det blir lättare när man har en relation. Sedan vissa spelare som jag tagit hit har jag inte haft någon relation till, men det har gått bra ändå. Men absolut drar jag stor nytta av alla mina år i fotbollen.

Vad är det tuffaste med jobbet som sportchef?

– Det ekonomiska. Det är den svåra biten. Du har en budget. "Vad kostar grejer?" "Vi beställer det och det". Sedan ska den spelaren ha den lönen och den sign on-bonusen. Pengarna... Det känns som att jag inte har helt koll. Så jag har pratat med vår ekonomiavdelning så jag får utdrag månad för månad. Pengar är inte min starka sida och har aldrig varit. Men nu är det inte mina pengar, nu är det någon annans och då är det annorlunda.

En stor omställning?

– Ja, verkligen. Innan har jag kommit hit, fått min lön och inte brytt mig. Nu sitter jag på andra sidan. Det är inte så att jag överspenderat privat, men jag har levt. Det kan jag säga. Jag är mycket så att jag lever för stunden. Men här känner jag att det är viktigt att jag har stenkoll på exakt hur ekonomin ser ut.

Lagbygget redan klart

Hur mycket är kvar med lagbygget inför kommande säsong?

– Just nu är det klart. Vi har varken utrymme eller pengar för några fler spelare.

Hur har ditt liv förändrats om du jämför nu med när du levde som spelare?

– Det mesta är nog att jag lever lite mer vanligt. Jag behöver inte äta klockan 12. Alla de här måstena är borta. Jag kan äta frukost åtta och lunch fyra och tar bara en kaffe emellan. Jag har inte trycket att jag måste ta hand om mig på det sättet längre och det är otroligt skönt.

Om du ser på damallsvenskan på en femårsperiod, vad ser du?

– Jag tror, och det känner jag av redan, att vi inte kan konkurrera med löner och så vidare och det kommer säkert bara att bli ännu värre. Men vi vet om det så vi jobbar stenhårt med organisationen, att vi har det bra runtomkring laget med rehab och sådan bitar, att vi kan hjälpa till med en karriär efter fotbollen. Vi trycker på de bitarna för att kunna locka till oss spelare. För vi kommer aldrig att nå till de lönerna som stora klubbar i Europa kan erbjuda.

Mattias Larsson
Mattias Larsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag