Simon Thern berättar:
"Pappa träffar jag ofta"

GÅR FRAMÅT. Simon Thern har utvecklats till en nyckelspelare i det guldjagande Malmö FF. "Jag känner att jag har tagit kliv", säger han. Foto: nILS JAKOBSSON/BILDBYRÅN
Foto: Nils Jakobsson/Bildbyrån - Uf Ryd

MALMÖ. Malmö FF:s A-lag tränar och det sitter en kille med bandagerad vad på en bänk inne på Malmö Stadions löparbanor.

Jag frågar om det är illa, han skiner upp i ett stort leende och svarar:

- Ja, för tusan! Båda benpiporna är av. Men jag lindar och bara kör! Som Schwarz.

Möt Simon Thern.

En ung man med en ryggsäck som kunde ha krossat honom men som i stället är hans största inspiration.

Den här intervjun var egentligen tänkt att handla om en enda man.

Men när snacket väl började föll den ambitionen som en Teliaaktie.

För varje gång Malmö FF spelar på Swedbank stadion sitter det två himmelsblåa och vita flaggor i arenans nordöstra hörn.

I svart text står det skrivet.

"Jonas påg."

"Simons far."

Jonas Thern förde Malmö FF till två SM-guld - 1986 och 1988 - och hösten 2013 drömmer blådårarna om att det är Simons tur att ta titeln till Malmö.

För Simon Thern, 20, är det scenariot inget annat än inspirerande.

- Jag är ju hans påg! Och han gjorde avtryck här, så enkelt är det. Självklart hoppas jag att jag också kommer att göra avtryck, säger Simon Thern som njuter av banderollen om honom och hans far.

- Om man ser till grabbarna som sitter där uppe så är det en humor i den banderollen. Jag älskar det på det sättet. När man gör mål och de sjunger "Jonas påg, Jonas påg". Så är det ju!

Man kan tro att släktskapet till en av klubbens största genom tiderna kan innebära en börda men intrycket jag fått av dig är att du bryr dig väldigt lite, stämmer det?

- Det är snarare så att jag tycker det är väldigt roligt. Jag gillar humor och är en humoristisk person, så det gläder mig att det uppmärksammas att jag är hans påg.

Den offentliga bilden av Jonas Thern är ju att han också är rolig och öppen, är det så?

- Så kan det absolut vara. Vi är nog väldigt lika på det sättet, väldigt skämtsamma och öppna. Det hoppas jag att ni som träffar oss också tycker.

Känner sig som en skåning

Simon Thern föddes i Värnamo den 18 september 1992, ett par månader efter att pappa Jonas spelat hemma-EM för Sverige och en månad efter att hans farsa startat sin första säsong för Napoli i Serie A.

Det blev senare ett VM-brons, Roma och Glasgow Rangers innan Simon Therns föräldrar slog sig ner i Värnamo igen.

Det kommer deras son dock aldrig att göra.

- Jag har skånskt blod i mig. Jag känner mig mer som skåning. Och den dagen jag lagt av och ska sätta ner mig någonstans så blir det i Skåne, säger Simon som i dag har en tajt relation med sin far.

- Pappa träffar jag ofta. Han är här nere nästan varje vecka. Han känner sig hemma här och saknar det nog lite, det tror jag. Sedan är han inte på så mycket matcher, då är han mer laid back och vill hellre se på tv.

Hur gammal var du när du började prata fotboll med Jonas?

- Han blev min tränare när jag var tolv. Pappa hade ju Halmstad innan dess och hade inte tid riktigt, men sedan när han slutade i HBK började han träna oss i Värnamo och började jobba på det sättet han nu håller på. Jag kommer ihåg att han köpte mycket holländska böcker, det var filmer med coachning och vi började jobba i tidig ålder. De spelarna som kommit fram via honom är bollskickliga, har bra touch på bollen och är lika spelartyper allihop.

Hur är Jonas tränarstil enligt dig?

- Han jobbar mycket med possessionspelet på ett sätt som gör att du måste tänka själv, du måste använda din hjärna för att orientera dig och veta vad du ska göra när du får bollen. Och du måste ha koll på medspelare och motståndare: "vad gör han och vad ska jag göra utifrån vad han gör?" En övning kan vara fritt spel, men om en spelare tar mer än ett tillslag på bollen måste nästa spela på ett. Det gör att du hela tiden måste vara vaken, för annars blir det lätt hänt att man står och nöter passningar utan att hjärnan är med, säger Simon Thern som verkar uppriktigt ledsen över att hans pappa inte är aktiv som tränare på en högre nivå.

- Fotboll är så mycket, du måste ha med allting i grytan och hålla det fräscht. Och det skulle jag vilja säga att han är bäst i Sverige på och det är bara synd att de inte utnyttjar det inom svensk fotboll för han är överlägsen de andra där.

Han vill ju inte gå tränarkurserna som krävs...

- Ja, han är ju egen, han tror på sin grej. Jag är likadan. Han har haft fotbollstränare som Marcelo Lippi och "Svennis" och han tycker det är lite jobbigt att han ska sitta och lyssna på en division 4-tränare som ska berätta för honom hur han ska göra. Han säger: "jag lär mig inget av det." Han är inte emot utbildning, men det var lite roligt för han berättade om Lutfi Kolgjini (travtränaren som familjen Thern lärt känna genom hästintresset) som gillar att kolla på fotboll men inte har någon jättekoll. Skulle pappa och Kolgjini söka till fotbollstränare samtidigt skulle de hamna i samma grupp. Så kan det ju inte vara. Sedan är han en tjurskalle. Och det är jag med.

Jonas nobbade MFF-jobbet

Så sent som i november i fjol fick Jonas Thern frågan från Malmö FF om han ville träna klubbens A-lag och ta över Rikard Norlings jobb. Jonas var försiktigt positivt, parterna började förhandla men kom aldrig till avslut.

Tio månader senare leder MFF allsvenskan under Rikard Norling som predikar en fotboll lik den Jonas Thern står för.

Stort bollinnehav, bollskickliga spelare, snabbhet och effektivitet.

Sedan förra matchen mot Öster har MFF tappat Tokelo Rantie och ett landslagsuppehåll har gjort att frågan om var Malmö FF står har börjat väckas.

- Jag tror inte landslagsuppehållet påverkar, säger Simon Thern.

- Det är inte så att vi på tio dagar blir sämre fotbollspelare. Jag känner själv att självförtroendet är på topp och det tror jag de andra där i omklädningsrummet instämmer i. Vi känns jäkligt starka som grupp och allting fungerar. Jag tror stenhårt på att vi ska kunna klara det.

Sedan fjolårets guldstrid har du blivit en mer tongivande spelare i Malmö FF, hur känner du själv att du utvecklats?

- När du är en ung spelare tar du kliv hela tiden om du har utveckling i dig. Och jag känner att jag tagit kliv med det mesta. Även när jag gör sämre matcher nu så är de mycket bättre nu än när jag gjorde mina första allsvenska matcher.

- Ju mer fel du gör desto mer lär du dig. Om du tappar en boll i början av en match försöker man inte göra något ännu svårare, utan slår två tre enkla, kommer in i det och så sprudlar det som man vill och hoppas att det kan göra det varje match. Men det kan det ju inte. Det är bara en i världen som kan det och det är han den lille killen från Argentina som gör vad han vill. Men även Lionel Messi kan ju faktiskt ha en sämre dag.

- Det gäller att fortsätta tro och jobba. Och det är en egenskap jag tycker att jag har, att jag tror stenhårt på mig själv. Och även om det går motigt någon gång i början av en match så kan jag växa in i det och göra en bättre andra halvlek än första. Man har den mentala styrkan.

"Vi är ett bättre lag i år"

Är det något du känner igen i hela laget, förra hösten gjorde ni två av era sämsta matcher i de två sista allsvenska omgångarna som avgjorde guldstriden?

- Jag tycker det absolut. Vi är ett bättre lag i år än vi var vid samma tid i fjol. Det känns som att alla tar kliv. Vi har utvecklats tillsammans och det känns som att våra sämre matcher i år är mycket bättre än i fjol.

Vad mer tycker du skiljer?

- I år kontra i fjol så har vi ett bättre spel. Som mot Elfsborg i första halvlek där de sprang runt och yrade lite, då släpper vi bollen snabbt och rör oss och då är vi helt klart bäst i serien. Det ser ju de flesta. Sedan är det i princip omöjligt att spela så under 90 minuter. Det kommer alltid dalar i matcherna, säger Thern och blickar internationellt.

- Jag tycker det visar sig i världsfotbollen vilket som är det bästa sättet att spela fotboll. Att försöka styra, ha possession, skapa målchanser och ha tålamod. Det är ytterst få lag som ställer upp elva man, försöker nickskarva och ha en snabb forward. Det fungerar inte så längre och så är det bara.

Grekland vann EM så 2004, tror du det är slut på sådant nu?

- Det finns alltid skillnader. Men fotbollen går åt ett håll och det gäller att vi i Sverige förstår det också. Vi måste ha en strävan i svensk fotboll. Just nu kan vi inte bli lika bra som Spanien. Eller Barcelona eller Bayern München. Men du måste fortfarande se vad de bästa gör och eftersträva det så mycket som möjligt för resultaten visar att det är det bästa sättet. Man kan gå ut och säga: "nu möter vi Spanien, nu måste vi försvara oss" . Jo, visst men spelar vi tio matcher så förlorar vi nio. Du måste bygga något eget, för du vinner inga mästerskap på att stå och försvara dig. Du måste ha en egen idé och tro stenhårt på den. Oavsett vilket lag du möter ska du jobba utifrån den idén.

Ser MFF som svenska pionjärer

Känner du att det som händer i Malmö FF nu, när ni vill stå för just en sådan fotboll är lite pionjärmässigt i svensk klubbfotboll?

- Jag tycker ju det. Det är skillnad mot hur det varit tidigare även om det självklart finns andra lag som jobbar efter det sättet. Jag tycker att exempelvis BP oavsett vem de möter alltid tror på sin idé och kanske har de inte alltid bra spelare nog för att vinna alla matcher, men de tror på sin idé och jobbar utifrån det. Och för oss spelar det ingen roll om vi möter Göteborg borta eller AIK hemma utan vi försöker fortfarande. Ibland gör vi sämre matcher och då gäller det självklart att klara av att göra det andra också, men man kan inte utgå från att man måste anpassa sig efter motståndarna. Då utvecklas man aldrig.

Så här i guldstriden stapplas artigheterna ofta ovanpå varandra. Ledare och spelare tävlar om att få ur sig flest "vi fokuserar på vårt och tittar inte på de andra lagen".

"Självklart vill man att de tappar"

Men Simon Thern är av att lite annat slag. Förlorar titelkonkurrenterna så erkänner han att det är bra och vinner konkurrenterna bekräftar Thern att det är mindre bra för MFF.

- Självklart vill man att de lagen ska tappa poäng och förlora sina matcher. Du sitter ju inte och säger: "Fan, vad gött nu gjorde de mål, de är två poäng bakom vara." Vi har vårt fulla fokus på att vinna de matcherna vi har kvar och göra det så bra som möjligt. Gör vi det så tror jag det kommer att räcka hela vägen.

Vad ser du för risker som innebär att ni inte skulle nå hela vägen?

- Jag ser faktiskt inget. Fortsätter vi som vi gjort i slutet så har jag svårt att se att det inte ska gå, att vi inte ska ta våra trepoängare. Visst kan vi tappa poäng men det kommer de andra lagen också att göra. Det gäller att vi jobbar vidare på det vi står för, sedan hoppas och tror jag att det kommer att räcka hela vägen. Jag har den känslan, säger Simon.

FAKTA

SIMON THERN

ÅLDER: 20 år (fyller 21 på onsdag).

LÄNGD: 180 cm.

VIKT: 73 kg.

FÖDD: I Värnamo.

UPPVUXEN: Neapel, Rom, Glasgow, Värnamo.

FAMILJ: Pappa Jonas, mamma Ann-Sofie, lillasyster Alicia.

KARRIÄR:

Som pojkspelare:

Kärda IF och IFK Värnamo.

Som A-lagsspelare:

2008-2010 IFK Värnamo

2011 Helsingborgs IF

2012- Malmö FF

KOMMENTAR: Har under året visat sig var den kreative mittfältare Malmö FF behöver. Spelar dock stundtals på kanten och gör det minst lika bra. Har under säsongen gått från en startelvespelare till en nyckelspelare. En av dem som utvecklats mest i årets upplaga av Malmö FF.